Martin Molčík
26. prosince 2023 • 04:30

Dvacítka startuje proti Slovákům. Jsou černým koněm, Češi ale mají Eso!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Sport Magazín s laděním na hokejový šampionát: Dvojrozhovor Radka a Lea Gudasových
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Česká dvacítka dnes v poledne startuje juniorské mistrovství světa proti rivalovi ze Slovenska. Jednoduchý zápas rozhodně nečekejte, protože tým zpod Tater přivezl do Göteborgu silný výběr. Soupisku má nabitou zajímavými hráči a především útočná síla budí respekt. Češi se ale nesmí zaleknout, v rukávu mají eso! „Těžký soupeř hned na úvod. Bude to vyhecované na obě strany. Uvidíme, který tým bude lépe srovnaný. Doufám, že to budeme my,“ řekl trenér Patrik Augusta.



Na šampionát dostal od Buffala zelenou Jiří Kulich, který by měl patřit mezi hvězdy mistrovství. Právě devatenáctiletý talent je největší zbraní českého výběru. Neměl by táhnout jen produktivitu, ale i celou hru týmu. Schopnosti a dovednosti na to má. Z Rochesteru navíc přiletěl s 16 góly v pozici nejlepšího střelce AHL.

O Kulichově síle není pochyb. Proto se realizační tým rozhodl ho zvolit kapitánem. Asistenty mu budou dělat Matyáš Šapovaliv a Tomáš Hamara. Tedy hráči, kteří mají za sebou stříbrnou zkušenost z předešlého mistrovství.

Právě Šapovaliv by měl společně s Eduardem Šalém pomoct směrem do ofenzivy. Zapomenout se nesmí ani na Ondřeje Bechera, který má v OHL v dresu Prince George skvělou sezonu a bodově exceluje.

Otázkou je, jak si povede obrana. Klíčovou postavou a dirigentem defenzivy by měli být Hamara s Alešem Čechem. Oba beci, se představí už na svém třetí mistrovství a bude na nich, aby pomohli méně zkušeným spoluhráčům.

Nesmírně důležité bude pro české mladíky, jak zachytají brankáři, kteří mají vždy velký vliv na výsledek mužstva. Minulý rok se v Kanadě parádně ukázal Tomáš Suchánek. Teď by chtělo, aby byl napodoben jedním z trojice Hrabal, Vondraš, Schnattinger.

Klíčem k loňskému úspěchu byla odvážná hra s aktivním bruslením, kterou naordinoval nynější trenér reprezentačního áčka Radim Rulík. Když ji předvedou mladíci i v Göteborgu a přidají k tomu zdravé sebevědomí, mohou dojít daleko.

První zápas proti Slovákům je pro dvacítku důležitý i z hlediska psychické pohody. Když souboj zvládnou, mohou se odrazit do další fáze skupiny. „Potřebujeme rychlý start. Musíme na ně vlítnout,“ vysvětluje útočník Adam Bareš.

Nečeká je ale nic jednoduchého. Trenér Ivan Feneš přivezl zajímavý kádr s velkou ofenzivní silou.

V týmu je hned jedenáct draftovaných hráčů, a to na mistrovství světa chybí dvě největší hvězdy, které už ukazují svůj um v NHL. Juraj Slafkovský a Šimon Nemec.

Klíč k úspěchu může český mančaft vést přes slabší obranu soupeře. Nejsilnější článek v ní mají Slováci v Maximu Štrbákovi. Syn bývalého vynikajícího hokejisty Martina Štrbáka, který okusil i NHL, jede v 18 letech už na svoje třetí dvacítky.

Do finální sestavy národního týmu se pro úvodní duel nevešli obránci Tomáš Galvas s Matějem Prčíkem a útočníci Šimon Slavíček, Matěj Maštalířský a Adam Židlický.

Program české dvacítky na MS v Göteborgu

Skupina B

26. 12. Slovensko - ČESKO (12:00)

27. 12. Norsko - ČESKO (17:00)

29. 12. ČESKO - USA (17:00)

31. 12. ČESKO - Švýcarsko (17:00)

Česká dvacítka před MSJ tradičně večeřela pospolu kapra a bramborový salát!
Česká dvacítka před MSJ tradičně večeřela pospolu kapra a bramborový salát!

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud