Martin Molčík
29. prosince 2023 • 11:20

Čeští mladíci zkusí na MS zaskočit USA. Recept zní: Nefaulovat a bruslit

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Po dni volna čeká české hokejisty na MS do 20 let zatím nejtěžší test. Střet se Spojenými státy, jedním z největších favoritů celého šampionátu. Tým složený převážně z hráčů NCAA bude velkým soustem. „Bude to úplně něco jiného. Nesmíme do utkání vstoupit ledabyle,“ apeluje na důležitost úvodu Matyáš Šapovaliv. Po výhře nad Norskem 8:1 se ponurá atmosféra změnila v pozitivní. Důležitý zisk tří bodů výběr trenéra Patrika Augusty uklidnil. Nejtěžší zápasy ale teprve přicházejí. Jeden z nich proti Američanům odehrají junioři už ve skupině.



Zámořský celek je zatím po dvou utkáních stoprocentní. I když v úvodním duelu se nadřel víc, než se předpokládalo. „Koukali jsme se na jejich zápas s Norskem, kdy Norové nehráli vůbec špatně. V některých momentech měli i více ze hry. Jsou to kluci jako my a budeme se ze sebe snažit dostat maximum,“ nemá těžkou hlavu obránce Marek Alscher.

Zato se Švýcary už to Američani rozbalili naplno. Tým helvétského kříže neměl od úvodního vhazování vůbec žádnou šanci. Soupeř na ně vlítl a po první třetině vedl rozdílem třídy 5:1. Na konci bylo ještě hůř, evropský celek slízl debakl 3:11.

„Potřebujeme se připravit na to, že Amerika má úplně jinou kvalitu. Budou chtít duel rozhodnout co nejdřív, my s nimi musíme vydržet bruslit,“ popisuje recept na úspěch Šapovaliv.

PRVNÍ DOJEM: Rozdělení prvního útoku přineslo jackpot. Pomohla norská únava
Video se připravuje ...

Vyvarovat se musí čeští mladíci především zbytečných vyloučení, která je trápí už od přípravných zápasů. „Musíme hrát disciplinovaně, protože takhle silný tým bude fauly trestat,“ ví Ondřej Becher.

A Michael Hrabal přidává: „Jejich přesilovka je zabijácká, mají skvělé střelce.“ Právě český brankář má k výběru Spojených států nejblíže. Působí totiž v univerzitní lize NCAA, z níž je až na dva hráče složený celý kádr. „Proti spoustě kluků jsem nastupoval, jak tenhle, tak minulý rok. Jsou šikovní, nesmíme jim dát prostor na puku,“ popisuje.

Američané mají ve svém kádru vynikající individuality. Ať už je to třeba sedmigólový střelec z posledního dospělého šampionátu Cutter Gauthier nebo autor hattricku v utkání s Norskem Jimmy Snuggerud.

„Neřekl bych, že je jeden hráč, na kterého se zaměřit. Celý tým je skvělý. Většina jsou draftovaní hráči nebo kluci, co teď budou v prvním kole. Každá lajna určitě dokáže udeřit,“ dodává Hrabal.

Český tým nesmí jít do zápasu ustrašeně, nemůže mít ze soupeře přehnaný respekt. Sám má ve svém středu dokonce dva autory hattricku: Jiřího Kulicha a Eduarda Šalého. I na jejich výkonu bude stát výsledek českého týmu.

Góly

Domácí: 15:40. Štancl, 26:23. Bareš, 31:47. Sapoušek

Hosté: 01:12. Howard, 28:03. Smith, 34:11. Chesley, 65:00. Howard

Sestavy

Domácí: Hrabal (Vondraš) – Hamara (A), Alscher, Čech, Cibulka, Prčík, Galvas, Kočí – Bareš, Šapovaliv (A), Kulich (C) – Melovský, Sapoušek, Šalé – Rymon, Becher, Štancl – Přibyl, Židlický, Redlich – Hujer.

Hosté: Fowler (Augustine) – Hutson, Chesley, Fortescue, Buium, Rinzel, Pohlkamp – McGroarty (C), Gauthier, Snuggerud – Howard, Nazar, Brindley (A) – Perreault, Smith, Leonard – Finley, D. Nelson, Hayes – Moore.

Rozhodčí

Stadion

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 4 3 1 0 0 29:9 11
2. Slovensko 4 3 0 0 1 19:16 9
3. Česko 4 2 0 1 1 17:13 7
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 11:20 3
5. Norsko 4 0 0 0 4 8:26 0

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud