Martin Molčík
5. ledna 2024 • 22:00

Augusta popsal tah před senzačním zvratem: Tu medaili si lidi zapamatují

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Povedlo se mu navázat na úspěch dvacítky z minulého roku. Trenér Patrik Augusta dovedl své svěřence k bronzu a medailové žně z mistrovství světa juniorů tak pokračují i druhý rok po sobě. Česko silným comebackem udolalo v duelu o třetí místo Finy 8:5. „Jsem na kluky hrdý. Poděkoval jsem jim a popřál hodně štěstí do jejich dalších kariér,“ říkal spokojeně kouč.



Senzační obrat, který česká dvacítka v boji o bronz předvedla, musel nadchnout všechny hokejové fanoušky. Někteří už za nepříznivého stavu možná ani nevěřili. Kdo však o síle týmu věděl a nepochyboval, to byl Patrik Augusta.

„Po druhé třetině nebylo moc lidí mimo naši kabinu, kteří by věřili, že se to dá zvrátit. Bavili jsme se s Albim (Robertem Reichelem), že Finové v tomhle můžou být labilní. Myslím si, že nám hodně pomohl třetí gól, kdy jsme se jim dostali trochu blíž. Za to, co hráči dokázali, jim ale patří velký respekt,“ chválil své svěřence hlavní trenér.

Vstup do utkání totiž národnímu týmu nevyšel a Finové šli do rychlého vedení 2:0. „Myslím, že na hráče trochu dolehly dva rychlé góly. Soupeř se dostal na koně,“ popsal Augusta svízelné chvilky. Nepovedený začátek odskákal Michael Hrabal, kterého nahradil Jakub Vondraš. A byly to vůbec první minuty druhého brankáře v turnaji.

Co ale dvacítku drželo v utkání, byla výborná početní výhoda. „Díky fantastickým přesilovkám jsme se vrátili do hry. Pak jsme udělali dvě chyby, které se nám v turnaji za celou dobu nestaly, a zase jsme tahali za kratší konec,“ hodnotil Augusta.

Ani odskočení Finů na 5:2 juniory nezlomilo. Důležitou roli v tu chvíli sehráli i zkušení hráči, kteří se snažili mužstvo neustále povzbuzovat.

„Cítil jsem z lídrů sílu. Musím říct, že Kulda (Jiří Kulich) byl na střídačce fantastický. Nezabalili to, a to je to nejvíc, co po těch hráčích můžete chtít. Když vám to jde, tak umí hrát každý, ale utkání se pro nás nevyvíjelo dobře,“ přiblížil těžké okamžiky z průběhu utkání lodivod střídačky.

A vytrvalost se vyplatila. Českým mladíkům se podařilo vstřelit v posledních dvou minutách čtyři branky a utkání otočili. Co víc, povedlo se jim to za 50 sekund!

„Upravili jsme sestavu na tři lajny, dali jsme tomu větší tempo a hráči si to zasloužili. Šli si za tím. Je potřeba i kupa štěstí, které jsme v závěru měli. Kdyby to ale hráči neodmakali, tak by se k nim neotočilo,“ vysvětloval Augusta.

Nejvíc si na celém turnaji váží toho, že se v mužstvu utvořila výborná parta kamarádů. „Říkal jsem hráčům už před zápasem, že nejvíc se mi na čase stráveném spolu líbilo, že se vytvořil tým. A to není samozřejmost. Prošli jsme si údolími, kdy se nám nedařilo, a vrcholy, kdy se dařilo,“ popisoval.

A co úspěch znamená pro něj osobně? „Je to odměna za práci, kterou děláte, když se hráči radují. Pro mě to znamená, že se mnou může oslavovat celá moje hokejová rodina. Myslím, že je to bronzová medaile, kterou si bude hodně lidí pamatovat,“ dodal.

Góly

Domácí: 16:16. Kulich, 28:37. Štancl, 39:05. Becher, 44:41. Kulich, 58:04. Becher, 58:19. Hamara, 58:52. Rymon, 58:54. Becher

Hosté: 06:13. Kumpulainen, 07:43. Nyman, 28:52. Helenius, 29:11. Hämeenaho, 34:32. Hämeenaho

Sestavy

Domácí: Hrabal (8. Vondraš) – Alscher, Hamara, Čech, Cibulka, Galvas, Prčík, Kočí – Kulich (C), Šapovaliv, Šalé – Redlich, Melovský, Bareš – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, Přibyl, Maštalířský.

Hosté: Kokko (Vinni) – Pulkkinen, Kulonummi, Pieniniemi, Salin, Kärki, Kangas, Väisänen – Naukkarinen, Lassila, Hämeenaho – Kaskimäki, Helenius, Nyman – Männistö, Keskinen, Halttunen – Kumpulainen, Bau, Koskipirtti.

Rozhodčí

Björk (SWE), Murray (CAN) – Nyquist (SWE), Rampír (CZE)

Stadion

Scandinavium, Göteborg, Švédsko

Návštěva

9647 diváků

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud