Miroslav Horák
13. května 2014 • 14:42

Německo našlo svého Gretzkyho. Syn kouče Hradce už vyhlíží NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten výtah jede, valí pořád nahoru a nejde zastavit. Obsluha nese jméno Leon Draisaitl. Německý hokej se raduje z klenotu, jaký v jeho zemi dosud nevyrostl. O osmnáctiletého syna českého emigranta a nynějšího kouče Hradce Králové se strhává velký boj už i mezi kluby NHL. Na červnovém draftu jej čekejte mezi prvními zabranými hvězdičkami.



MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 5. • 15:45
Německo
Německo
0:4
ONLINE
13. května
15:45
Finsko
Finsko
Góly

Domácí:

Hosté: 09:33. Kontiola, 14:16. Immonen, 31:54. Palola, 32:24. Komarov

Sestavy

Domácí: Zepp (Grubauer) – Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krüger, Akdag, Reul, Müller – Mauer, Barta, Schütz – Hospelt, Oppenheimer, Nöbels – Kink, Seidenberg, Pietta – Rieder, Plachta, Draisaitl.

Hosté: Rinne (Koskinen) – Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Marttinen, Lajunen – Lehterä, Kontiola, Palola – Jokinen, Komarov, Pakarinen – Immonen, Sallinen, Huhtala – Wirtanen, Savinainen, Salomäki.

Rozhodčí

Fraňo (CZE), Olenin (RUS) – Hull (CAN), Valach (SVK).

Stadion

Minsk Arena


Ještě loni se o něm psalo jako o německém Malkinovi. Po druhé sezoně v juniorské WHL přívlastky získávají na intenzitě. Německý Gretzky, přišlápli na pedál novináři v Kanadě, zatímco skauti NHL mají jeho jméno dávno podtržené červeně.

Die Welt jeho hokejové zítřky dává rovněž do spojení s legendou č. 99 a ještě jedním významným hráčem. „Může být tím, co pro český hokej znamená Jaromír Jágr,“ odkazuje německý list na tuzemskou ikonu. Obletovaný teenager však zůstává při zemi. „Srovnání s takovými personami je přehnané. Gretzkého už nikdy nikdo nepřekoná,“ cituje Draisaitla Bild am Sonntag.

V tom má asi pravdu, ovšem každá taková zmínka potěší. A zároveň dělá skvělou reklamu. „Pokud neuhne z nastoupené cesty, v NHL se před ním otevírá velká budoucnost. Kdo ví, třeba jednou bude lepší než Gretzky,“ usmál se Pat Cortina, kouč německého národního celku. „Rozhodně je natolik dobrý, aby se jeho jméno v hokejovém světě pořádně zapsalo. Je to ojedinělý hráč. Nejen v rámci německého hokeje,“ zdůrazňuje.

Leon Draisaitl je synem současného trenéra hradeckého Mountfieldu Petera DraisaitlaFoto Jaroslav Legner (Deník Sport)

Šikovný a nesmírně chytrý centr, jehož otec odešel s rodiči do západního Německa ve 13 letech, platil už jako hokejový žák mezi výjimečné úkazy. Šlo jen o to, zda zděděné geny po dlouholetém německém reprezentantovi rozvine a společně s neutuchající pílí maximálně zhodnotí.

Zatím vše běží, jak má. Jako prozíravý tah se ukázal předloňský odchod z mládežnického týmu Mannheimu do kanadské juniorky. Potvrdilo se, že Německo by mu bylo malé. V celku Prince Albert Raiders Draisaitl junior rychle zdomácněl, sedl mu fyzický hokej na menším hřišti, vylepšil figuru, nabral sebevědomí a hlavně, na place válel. Zisk 163 bodů ve 128 utkáních dvou ročníků WHL je dostatečným důkazem. Letos dokonce přelezl stovku.

Dává o sobě vědět na kontinentu, který by už od podzimu mohl prolétávat jako hráč NHL. Koncem června na draftu ve Philadelphii jej podle všeho čeká víkend snů. První kolo je jistota, předběžné žebříčky skautských organizací jej evidují do čtvrté příčky. Pro německý hokej fenomenální pozice. „Lhal bych, kdybych tvrdil, že se k draftu neupínám,“ přiznal Draisaitl.

A nejen on přijede do haly Flyers na burzu talentů s maximálním očekáváním a tepem vyhnaným na maximum. „Půjde o obrovskou událost pro mě i moji rodinu. Když na to jen pomyslím, hlavou mi projedou všechny možné myšlenky. Bude to velmi vzrušující.“

O příští pracovní adresu se moc nestará, rád si zahraje v jakémkoli klubu NHL. Hlavně že půjde o ligu s třemi písmeny propojenými do vysněné kombinace. „Popravdě, kam to bude, mě nezajímá. Všechny týmy v NHL jsou perfektními organizacemi. Strašně se těším, až to propukne, na všechno, co se kolem draftu bude dít. Hlavní věc je, aby si mě někdo vytáhl,“ nestará se o nic jiného.

Ještě než přijde draft, pokusí se pro Německo zachránit příslušnost v elitní divizi mistrovství světa. Zkraje roku se mu to povedlo na šampionátu do 20 let v Malmö, na což je hrdý. Bylo to ale o fous... V boji o udržení proti Norům Němci napoprvé padli, tudíž museli dvakrát po sobě vyhrát. Stresující bitvy zvládli.

Koncem června na draftu ve Philadelphii čeká Draisaitla podle všeho víkend snů. První kolo je jistota, předběžné žebříčky skautských organizací jej evidují do čtvrté příčky
Koncem června na draftu ve Philadelphii  čeká Draisaitla podle všeho víkend snů. První kolo je jistota, předběžné žebříčky skautských organizací jej evidují do čtvrté příčky

„Po první porážce nám bylo příšerně, jako bychom stáli u zdi a čekali na další ránu. Museli jsme se sejít celý náš tým, dát se znovu dohromady. Bojovali jsme tvrdě a pak byli neskutečně šťastní. Díky tomu si Německo příště zahraje v Montrealu a Torontu. A to je pro každého sen,“ líčil nadšeně.

Podobnou misi západní sousedé rozjeli i v Minsku. Draisaitl se blýskl hned v úvodní partii s Kazachstánem (2:1sn), kdy připravil asistencí gól. Ačkoli německá média sledují především jeho výkony, trenér Cortina žádá o shovívavost. „Leon je pořád hodně mladý, nemůžeme od něj očekávat zázraky,“ řekl pro agenturu DPA. A matador týmu Alexander Barta požádal novináře o totéž. „Neměli byste na něj klást zbytečný tlak. Musíte si uvědomit, že je tu pro něj všechno nové.“

Nové ano, ovšem nikoli nestravitelné. „Je vidět, že přesně ví, co má dělat a také to dělá,“ oceňuje Barta. Brzy se o tom přesvědčí i na první zámořské scéně.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud