19. května 2014 • 18:00

Češi to mají jisté! Po výhře Francie nad Dány jsou ve čtvrtfinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Francie porazili na mistrovství světa v Minsku Dánsko 6:2 a poprvé od roku 1995 si zajistili postup do čtvrtfinále. Francie o své výhře rozhodla ve třetí třetině, ve které čtyřikrát skórovala. Po dánské porážce má jistý postup do bojů o medaile i český tým, který se v úterý utká s Francouzi o třetí místo ve skupině.



 "Je to obrovský úspěch francouzského hokeje. Už je to hodně dávno, co se nám to podařilo (postoupit do čtvrtfinále)," radoval se po utkání trenér Dave Henderson. "Jsem šťastný za celý tým," řekl.

Vstup do zápasu se lépe vydařil Francii, které se již po 68 sekundách povedlo otevřít skóre. Brankáře Nielsena překonal Desrosiers. Dánové potřebovali k uchování šance na postup do bojů o medaile zvítězit, příliš aktivně ale nehráli.

Ve 12. minutě mohl přesto vyrovnat Jesper Jensen, ale podařilo se to až později jeho jmenovci Jesperu B. Jensenovi. Francie ale ještě v první třetině získala vedení zpět na svoji stranu; postarala se o to Rousselova tečovaná střela, na kterou Nielsen nedosáhl.

Francouzi měli poté několik příležitostí zvýšit náskok, ale nepodařilo se jim to. Nejblíže byl kapitán Meunier, který po akci Fleuryho trefil v 29. minutě tyč. A Dánové je za špatnou produktivitu potrestali, v 35. minutě vyrovnal Staal. Brankář Huet navíc následně svými zákroky zabránil dokonání obratu.

Dánům se ale třetí gól přidat nepodařilo a v závěrečné dvacetiminutovce zápas ztratili. V 50. minutě využil chybu v dánské rozehrávce Bellemare a Francie následně zápas opanovala. Na 4:2 zvýšil o dvě minuty později Stéphane da Costa, dánský zmar pak dokonali obránce Manavian a svým druhým gólem Stéphane da Costa. Výhra Francie zároveň vyřadila ze hry o postup Slovensko.

"Udělali jsme nějaké změny ve třetí třetině a vyplatilo se nám to. Dostali jsme několik puků do branky. Pro náš tým je vzácné dát tolik gólů. Možná to ale bylo tím, že Dánové otevřeli hru," uvedl spokojený Henderson.

Dánský útočník Jannik Hansen litoval, že jeho tým nevyužil šanci zdramatizovat dění ve skupině. "Hrálo se moc nahoru dolů. Nám se vydařilo třicet až pětatřicet minut, ale ve zbytku to nebylo ono. Ztráceli jsme puky na modré a červené čáře a pak čelili rychlým protiútokům," řekl Hansen.

Dvěma góly a stejným počtem asistencí se na výhře Francie podílel útočník Stéphane da Costa. "Poté, co jsme prohráli s Itálií, jsme mysleli, že budeme mít problémy. Ale podařilo se nám vrátit zpět a odehrát několik dobrých zápasů," pochvaloval si Da Costa.

Na zápas s českým týmem podle něj začnou Francouzi myslet až později. "Teď oslavíme výhru nad Dánskem a pak se budeme soustředit na Česko. Dáme do toho všechno, to je jediné, co můžeme udělat. My jsme je snad ještě nikdy neporazili, ale pokusíme se o to," dodal da Costa. Ve skutečnosti Francie porazila českou reprezentaci jednou z dosavadních devíti vzájemných zápasů.

Dánsko - Francie 2:6 (1:2, 1:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 16. J. B. Jensen (Staal, Jakobsen), 35. Staal (J. Jensen, Bjorkstrand) - 2. Desrosiers (Meunier, Y. Treille), 20. Roussel (Amar, Bellemare), 50. Bellemare (Roussel, S. da Costa), 51. S. da Costa (Roussel, Bellemare), 53. Manavian (Roussel, S. da Costa), 56. S. da Costa. Rozhodčí: Rantala (Fin.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 7450.

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 5. • 15:45
Dánsko
Dánsko
2:6
ONLINE
19. května
15:45
Francie
Francie
Góly

Domácí: 15:09. Jepser B. Jensen, 34:41. Staal

Hosté: 01:08. Desrosiers, 19:23. Roussel, 49:10. Bellemare, 50:36. S. da Costa, 52:52. Manavian, 55:09. S. da Costa

Sestavy

Domácí: Nielsen (Galbraith) – M. Lauridsen, Jesper B. Jensen, Larsen, Lassen, O. Lauridsen, Kristensen, Bruggisser – Green (C), Christensen, Boedker – N. Jensen, Madsen, Hansen – Bjorkstrand, Staal, Jesper Jensen – Storm, Jakobsen, M. Poulsen – Spelling. Trenér: Jan Karlsson.

Hosté: Huet (Hardy) – Auvitu, Besch, Amar, Manavian, Chakiachvili, Janil, Dieudé Fauvel – Roussel, Bellemare, S. Da Costa – Desrosiers, Meunier (C), Treille – Raux, T. Da Costa, Fleury – Tardif, Henderson, Ritz – Guttig. Trenér: Dave Henderson.

Rozhodčí

Rantala (FIN), Sidorenko (BLR) – Fluri (SUI), Leermakers (NED)

Stadion

Hala Čižovka, Minsk

Pierre-Édouard Bellemare slaví svůj gól proti Dánsku. Trefa na 3:2 se po výhře 6:2 ukázala být tou vítěznou
Pierre-Édouard Bellemare slaví svůj gól proti Dánsku. Trefa na 3:2 se po výhře 6:2 ukázala být tou vítěznou

Z V VP PP P Skóre B

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud