Zdeněk Janda
22. května 2014 • 13:15

Kdo by měl jet nájezdy proti USA? Kouč seznam jmen nemá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho to byla parádní česká disciplína. Rychlá klička, potupený brankář. A gól! Češi se na šampionátech mohli honosit skvělými nájezdy, přesně tahle „dovednostní disciplína“ je při posledním zlatém mistrovství v roce 2010 v Německu dovedla až do finále. Jenže letos je to zatím bída. Ze sedmi pokusů (jeden byl při hře) se Češi prosadili jenom jednou!



Určitě si to vybavujete. Čtvrtfinále s Finy před čtyřmi lety. Potom semifinále se Švédy. V obou případech se tým kouče Vladimíra Růžičky prodral dál až právě po penaltách. Z dramatických rozuzlení, kdy si fanoušci nervozitou kousali nehty, Češi vždycky sebevědomě vyklouzli. Byly to parádní salvy radosti!

Podobné to bylo i předtím. Od roku 2000 národní tým při mistrovství prohrál nájezdy pouze jednou, v sedmi případech uspěl. Jediný výpadek během této úspěšné éry přišel v roce 2004 při domácím šampionátu v Praze. Což bylo také při čtvrtfinále.

Mnozí příznivci ještě teď mají v živé paměti, jak Jaromír Jágr za ohlušujícího aplausu trefil pravou tyčku. Jak potom Jiří Dopita přestřelil... Šok. Prázdnota. Nepopsatelný smutek. Češi ztratili dvougólové vedení, padli v nájezdech.

Tenhle přízrak se teď vrací kvůli tomu, že na šampionátu v Minsku Češi oba dosavadní penaltové rozstřely prohráli (jak se Švédy, tak Dány). Co když se to i tentokrát bude muset rozseknout v té nejposlednější možné chvíli?

„Uvidíme, zatím to neřeším. Zabývám se tím, abychom zvládli těch šedesát minut předtím,“ reagoval včera kouč Vladimír Růžička. Zatím se na penalty tady na mistrovství rozjeli Klepiš (2x), Jágr (2x - z toho jednou po faulu při zápase), jedenkrát Kovář, Červenka a Hudler. Sedm pokusů, jediný gól.

„Je to málo, to je jasné. Ale nejde jenom o penalty, třeba jenom v tom minulém utkání s Francií jsme jeli asi šestkrát za zápas sami na gólmana. A nic z toho! To už přeci není normální, ne?“ podivil se trenér Růžička. „Přijde mi, že my při tom furt něco vymýšlíme. A pak nám soupeř ujede, nějak do toho flákne a je z toho gól,“ kroutí hlavou.

Seznam adeptů? Ten Růžička nemá

Dopředu nemá žádný seznam hráčů, z nichž by případně vybíral. „Uviděl bych podle toho, jak se komu bude dařit při zápase,“ reagoval kouč, jenž by i v tomto případě dal na svou intuici. Ta mu při utkání s Dány napověděla, aby jako na třetího v pořadí ukázal i na Jaromíra Jágra. Nikdo se totiž na střídačce do toho nehrnul, proto kouč určil největší hvězdu.

„A přece neodmítnu, ne? To by bylo hodně smutné,“ reagoval 42letý útočník. Jenže i když je považován za jednoho z nejlepších útočníků historie, nájezdy mu nejdou. Prokletí neprolomil ani tady. Stejně jako v bitvě s Francií, kdy po nařízeném trestném střílení po faulu trefil tyčku. A jenom smutně vydechl a v předklonu dojel ke střídačce.

Tip Sportu na exekutory:

1. Tomáš Hertl

2. Jan Kovář

3. Jakub Klepiš

TAJNÝ TRUMF: Ondřej Němec

„Musím ale říct, že Jarda mívá při těch nájezdech hodně smůlu. Třeba proti Francii to provedl dobře,“ připomněl kouč Růžička. Tyčku trefil hokejový velikán i při zmiňovaném šampionátu v Praze před deseti lety. A rovněž při semifinále s Kanadou v Naganu.

Gólman Alexander Salák se možností, že se zápas protáhne do penalt, nechce rozptylovat. Soupeře ani nebude sledovat na videu. „Ti TOP hráči mají stejně tři čtyři pohyby, které umí. Mají je perfektně nacvičené a těžko se to dá nějakým způsobem číst. Pak nad tím brankář moc přemýšlí, a to už je moc,“ řekl včera brankář, jenž v Minsku inkasoval tři góly ze šesti nájezdů.

A kdo ví. Třeba by kouč Růžička tentokrát sáhnul k tomu, že by před penaltovým rozstřelem ukázal na Jakuba Kováře. K této variantě ještě nesáhl, i když před koncem prodloužení se Švédy už po konzultaci s Martinem Pruskem, trenérem gólmanů, Kovářovi naznačoval, aby se rozcvičil. Nakonec ale Saláka v brance nechal. Stejně jako proti Dánům.

„Nechci přemýšlet dopředu, hlavní je, že uděláme maximum, abychom ten zápas zvládli v normální hrací době,“ přeje si kouč.

Je jasné, že dosavadní výsledky už lidem u televize připravily nervů až dost...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud