Martin Tomaides
1. května 2015 • 19:25

Kanaďané rozebrali Lotyše. Ale teprve si zvykáme, řekl střelec Spezza

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byl teda fičák! První utkání mistrovství světa v Česku hrané v O2 Areně mělo jasného vládce. Favorit z Kanady sice nejdříve musel čelit několika rychlým příležitostem sehrané party z Lotyšska, jakmile ale dostal šanci zaútočit, tak kousl. První třetinu zakončil s vedením 3:0. "Hodně nás potěšilo, že jsme dokázali držet kontrolu nad zápasem," řekl zkušený Jason Spezza, který byl díky dvěma gólům a nahrávce zvolen mužem utkání.



MATCH OVERVIEW LEGACY
1. 5. • 16:15
Kanada
Kanada
6:1
ONLINE
1. května
16:15
Lotyšsko
Lotyšsko
Góly

Domácí: 09:57. MacKinnon, 13:03. Spezza, 14:10. Duchene, 22:19. Toffoli, 23:03. Spezza, 59:36. Crosby

Hosté: 52:05. Daugavinš

Sestavy

Domácí: Smith (Jones) – Burns, Hamhuis, Wiercioch, Savard, Muzzin, Barrie, Ekblad – MacKinnon, Crosby, Spezza – Giroux, Ennis, Seguin – Duchene, Hall, Eberle – Eakin, O'Reilly, Toffoli.

Hosté: Muštukovs (24. Masalskis) – Redlihs, Jerofjejevs, Sotnieks, Galvinš, Širokovs, Cibulskis, M. Jass – Sprukts, Redlihs, Bukartš – Darzinš, Duagavinš, Džerinš – Saulietis, Berzinš, Cipulis – Abols, Skvorcov, K. Jass.

Rozhodčí

Hodek (CZE), Vinnerborg (SWE) – Kilian (NOR), Lhotský (CZE)

Stadion

O2 Arena

Návštěva

16 013 diváků

První střídání znamenalo první velkou šanci Kanady. Jenže pak převzal iniciativu houževnatý outsider a zdálo se, že by se mohl Crosbyho partě rovnat. Jenže pouze krátce. Dravec brzy svou kořist roztrhal. "Vlítli na nás, ale my jsme naštěstí dali pár rychlých gólů a hru si pak pohlídali," hodnotil po zápase gólman Mike Smith, který v první třetině musel několikrát předvést, proč vlastní zlatou olympijskou medaili ze Soči.

Kanaďané si nicméně rychle zvykali a jakmile otevřel v 10. minutě Nathan MacKinnon skóre přesnou ranou do šibenice, byl na ledě už jen jeden tým. "Musím říct, že se nám hrálo podstatně lépe, než na přátelských utkáních v Rakousku. Teď na to budeme chtít navázat," sdělil Spezza, který ve 14. minutě z dorážky zvyšoval na 2:0.

Tyson Barrie a Kaspars Saulietis bojují o kotouč
Tyson Barrie a Kaspars Saulietis bojují o kotouč

Sotva se fanoušci usadili a stihli oslavit gólový zásek, zvýšil Matt Duchene a Lotyšům hrozil debakl. Nebo spíš Kanadě ztráta koncentrace? "To vůbec ne. Všichni si na sebe teprve zvykáme. Po každém střídání jsme se na lavičce bavili o herním systému a snažíme se ty poznatky využívat jako stavební kameny pro hru, kterou se chceme na turnaji prezentovat," řekl Spezza, který má ve sbírce dvě stříbrné medaile z MS.

A podobně mluvil i mladík Aaron Ekblad, jednička draftu z roku 2014, který ještě za stavu 0:0 vytáhl z brankové čáry puk, jenž mířil do brány Kanady. "Žádný zápas není jednoduchý, ani když rychle vedete o hodně gólů," dodal devatenáctiletý bek, kterého bavila podařená atmoséfra utkání. "Neuvěřitelné. Je super, že po celém světě jsou tak úžasní hokejový fanoušci," žasl.

Dalším soupeřem kanadského mužstva bude tým Německa a v pondělí pak domácí Česko. "Na to se hodně těším. Dnešní fanoušci byli vynikající, slyšíte všechny ty bubny a tak, to vás zkrátka musí bavit," chválil brankář Smith.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud