Tomáš Vrábel
13. května 2015 • 21:50

Brankář Rinne byl ctižádostivý jako Hašek, říká Ton o finské opoře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl ctižádostivý a soutěživý. Tak na Pekku Rinneho vzpomínají čeští útočníci Petr Ton a Viktor Ujčík, kteří ho potkali před více než deseti lety ve finském Kärpätu Oulu. Teď bude 32letý Rinne zřejmě tou největší překážkou českého týmu ve čtvrtečním čtvrtfinále domácího mistrovství světa.



Rinne se v Oulu přes svého staršího konkurenta Niklase Bäckströma neprosadil, a tak v 22letech zamířil na farmu Nashvillu, kde chytá dodnes.

Ton se s Rinnem potkal v sezoně 2002/03. „Byl to mladý kluk, o kterém se říkalo, že má velkou budoucnost, ale tolik nechytal. Nicméně na trénincích byl snaživý a tím se vymykal. Mezi mladými hráči byl výjimečně ctižádostivý. Jak se vždycky psalo o Dominiku Haškovi, že nerad prohrával, tak on byl stejný. Ale tolik jsem toho nepochytil, byl jsem tam rok, ovšem nečekal bych, že jednou z něj bude jeden z nejlepších gólmanů na světě,“ popsal Ton pro iSport.cz.

To Ujčík zažil Rinneho v poslední sezoně (2004/05) před jeho odchodem do zámoří a o finském brankáři mluví podobně jako Ton. „Kdo by tenkrát tušil, že z něj bude takový borec, i když předpoklady k tomu měl. Byl vysoký, hrozně pracovitý a pohodový kluk, navíc byl strašně soutěživý, což jsou základní předpoklady pro to, abyste mohl být úspěšný,“ přiznal bývalý střelec.

Hecování s Ujčíkem

Sám se s Rinnem sblížil a po trénincích spolu často soutěžili. „Soupeřili jsme spolu hlavně v nájezdech a ve střelbě. Emoce po vítězství, nebo porážce na něm byly hodně znát. Zezačátku jsem měl asi převahu já, ale pak už mě okoukal a přizpůsobil se, bylo to vyrovnané. Hodně jsme se mezi sebou hecovali a mělo to skvělý náboj,“ vzpomínal Ujčík.

I povahově mu tehdy mladý brankář sedl. „Byl to výborný a usměvavý kluk, ale byl tišší,“ přiblížil trojnásobný mistr světa. Rinne tehdy doplatil na velkou konkurenci v podobě Bäckströma.

Tento o pět let starší gólman se také prosadil v NHL, kde už odchytal 409 zápasů, Rinne jich má na kontě 381. Nicméně třikrát už byl blízko Vezinově trofeji pro nejlepšího brankáře soutěže, když v posledních pěti letech ve třech případech postoupil do finálové trojice, ani jednou však na trofej nedosáhl. „Bäckström byl tehdy lepší a zkušenější,“ doplnil Ujčík.

Velká překážka pro Čechy

Ton však má ve finském výběru dalšího hráče, se kterým se v Oulu potkal – kapitána Jussiho Jokinena, se kterým tehdy odehrál v jednom útoku většinu sezony. „Hrával jsem s Petrem Tenkrátem, pak ale přišel nový trenér, a i když jsme hráli dobře, tak nás rozdělil, aby rozložil síly do všech lajn. Moc se nám to nezdálo, ale museli jsme to respektovat,“ přiznal.

I s Jokinenem si však v útoku rozuměl. „Hokejově jsme si sedli, ale už tehdy mu byla finská liga malá,“ uznal Ton. Z Jokinena se stal jeden z nejlepších specialistů na samostatné nájezdy a i před dvanácti lety se mu v nich dařilo. „Už tehdy to na něm bylo vidět, ale že by koupal naše gólmany, to ne, my totiž měli vynikající brankáře,“ připomněl Ton dvojici Bäckström – Rinne.

Ton i Ujčík se shodli, že finská obrana v čele s Rinnem bude největší překážkou českého týmu ve čtvrtečním čtvrtfinále. Vždyť Rinne na tomto turnaji pokořil rekord v neprůstřelnosti.

„Bude to o urputné obraně, my jim moc gólů určitě nedáme, musíme se zaměřit na defenzivu. Tipuju, že vyhrajeme na jeden, dva, maximálně tři góly. Na některé hráče by mohlo platit, kdybychom přitvrdili, ale hlavně musíme hrát na 0:0 a dostat je pod tlak vedoucí brankou, aby otevřeli hru,“ poradil Ujčík.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud