Matěj Hejda
19. května 2016 • 04:30

Američan z pouště, který zničil Čechy 7:0. Nebojíme se, vzkazuje Pastrňák

Autor: Matěj Hejda, asu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKO - USA 15:15 ONLINE | Český tým si na něj bude muset dát setsakramentský pozor! V americkém výběru není příliš mnoho hráčů, kterým by se v minulosti proti Čechům dařilo víc, než hokejovému supertalentu Austonu Matthewsovi. Osmnáctiletý útočník dal ve své dosavadní kariéře ve čtyřech zápasech proti Česku na mistrovství světa hráčů do 18 i do 20 let dohromady osm gólů. Teď ho čeká první start proti Čechům na turnaji dospělých. Udeří i v dnešní čtvrtfinálové bitvě na šampionátu v Rusku?



Zvlášť v posledním utkání proti českému výběru do dvaceti let řádil urostlý útočník jak černá ruka. Na počačátku letošního roku ve čtvrtfinále juniorského mistrovství světa v Helsinkách vstřelil hattrick a svěřence Jakuba Petra poslal rázně směr letiště. „Je to výborný hráč, chytrý na ledě, ale nebojíme se,“ vzkazuje na dálku útočník David Pastrňák , jenž ve zmiňovaném utkání ve finské metropoli nechyběl v českém dresu.

Devatenáctiletý forvard proti Matthewsovi nastoupí i v dnešním utkání a věří v odvetu za mistrovství dvacetiletých. „S tím turnajem se tenhle nedá srovnat. Teď tam mají plno skvělých zkušených hráčů. Bylo by super porazit Američany, doufejme, že se nám to podaří,“ doufá útočník Bostonu.

Matthews je pod enormním tlakem

Osmnáctiletý útočník i na turnaji dospělých patří k největším lídrům amerického výběru kouče Hynese. S šesti kanadskými body je druhým neproduktivnějším hráčem Američanů. I přes kvalitní výkony je Matthews na šampionátu pod obrovským tlakem. Koncem června jej čeká draft NHL, na kterém by podle zámořských expertů měl být vybrán slavným Torontem z první pozice.

Více o mistrovství světa v Rusku čtěte zde >>>

V posledních týdnech mu však na záda mohutně dýchá finský bourák Patrik Laine. Ten v silném finském výběru září a s šesti góly je s Taylorem Hallem zatím druhým nejlepším střelcem turnaje. Pouze Švéd Gustav Nyquist má o jeden víc.

„To víte, že si Matthews ten tlak uvědomuje. Je enormní. Ví, že tým na něj hodně spoléhá. Každé zaváhání ho může stát první pozici na draftu. Není to lehká situace pro tak talentovaného hráče. Jde o hodně. Na druhou stranu on za poslední měsíce do každého utkání nastupuje s tím, že se musí předvést,“ řekl pro iSport.cz Pavel Zacha starší, jehož syn Pavel proti Matthewsovi pravidelně nastupoval v mládežnických kategoriích.

„Laine je v lehčí situaci. Finové jsou suverénní. Hráči na něj hodně pracují, pomáhají mu. Má kvalitnější spoluhráče. Jsem hrozně zvědavý, jak si s tím Matthews proti nám poradí. Američané nemají tak silný tým jak na loňském šampionátu. Bude se chtít převést,“ dodává Zacha na adresu útočníka, jenž vyrůstal v prosluněné Arizóně a v dětství obdivoval legendu Coyotes Shana Doana.

Matthews celou poslední sezonu strávil v Evropě, a tak na rozdíl od svých kolegů z reprezentace neměl před turnajem s přechodem na širší kluziště žádné problémy. Teď mladého forvarda čeká jedno z největších utkání kariéry.

Urostlý útočník, jehož díky dokonalé hokejové všestrannosti odborníci přirovnávají ke Slovinci Anže Kopitarovi z Los Angeles, nikdy ještě v utkání českým týmem neprohrál. Stane se "kluk z pouště" katem Čechu i na popáté? 

Utkání Česko - USA začíná dnes v 15:15, sledovat ho budeme na iSport.cz ONLINE ZDE »

Řepík o čtvrtfinále: Hrajeme tu dobrý hokej, musíme se koukat na sebe
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud