Matěj Hejda
23. května 2016 • 04:59

McDavid jako Crosby! Jak zázračné dítě přineslo Kanadě zlato

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celý turnaj čekal na tenhle moment! Kanadský útočník Connor McDavid na šampionátu kouzlil, bojoval, nahrával na důležité branky, ale gólová radost se mu vyhýbala. Nakonec přišla v ten nejdůležitější moment. Ve finále mistrovství světa proti Finsku! Zlaté dítě Kanady přineslo vítěznou brankou kolébce hokeje nejcennější kov. McDavid opět potvrdil svoji výjimečnost.



Zlatý gól přišel už v prvním dějství. McDavid se dostal k odraženému puku a z bezprostřední blízkosti jej pohotově poslal za finského brankáře Koskinena. Po gólové akci setrvačností padl na led a začal se radovat. Příznačně podobně jako před lety legendární obránce Bostonu Bobby Orr ve finále Stanley Cupu 1970. Stejný Orr, jenž je i bývalým agentem zázračného dítěte.

V té radosti z dvanácté minuty finálového utkání však McDavid ještě zdaleka netušil, že to byla branka vítězná. „Šťastně jsem se dostal k puku a dorazil jsem to. To ale neřeším, že jsem to dal zrovna já. Jsme mistři světa, máme zlaté medaile. To je to hlavní, co nás zajímá,“ řekl skromně po utkání.

Po stopách Crosbyho

Devatenáctiletý McDavid je zlatým dítětem kanadského hokeje. Jeho vstup do NHL vzbudil stejný ohlas jako před lety příchod Sidney Crosbyho do Pittsburghu. Vloni v létě Edmonton ihned zachvátila Connormanie. Po právu! Ve své premiérové sezoně v NHL sice McDavid odehrál kvůli zranění ramene pouze pětačtyřicet utkání, přesto si připsal více než bod na zápas. I mladý Crosby v ročníku 2005/2006 získal víc než bod na zápas.

Srovnání s kapitánem Penguins přišlo na řadu i na velkém turnaji. Jen si vzpomeňte na dva roky starou olympiádu v ruském Soči. Crosby jako lídr týmu během turnaje nedominoval. Trápil se. Kanadu táhli jiní. Ve finále se ale dočkal premiérové branky a výrazně tak pomohl Javorovým listům ke zlatu.

O čtyři roky předtím na domácím ledě ve Vancouveru dokonce Crosby proti Američanům rozhodl v prodloužení. Devatenáctiletý útočník Oilers se teď ke svému idolu vítěznou brankou výrazně přiblížil, byť šlo „pouze“ o světový šampionát. 

VIDEO: Podívejte se na sestřih finálového utkání

VÍCE O MISTROVSTVÍ SVĚTA V RUSKU ČTĚTE ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud