2. května 2017 • 13:30

Nominace Lotyšska na MS: dva z extraligy, z NHL jede jen Girgensons

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočníci Roberts Bukarts ze Zlína a Andris Džerinš z Hradce Králové figurují v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Lotyšska na mistrovství světa. V kádru je také jediný lotyšský zástupce v NHL Zemgus Girgensons z Buffala.



Třiadvacetiletý útočník v nejlepší soutěži světa sehrál za Sabres 277 utkání a připsal si 86 bodů za 37 branek a 49 asistencí. V roce 2015 se díky hlasování především lotyšských fanoušků dostal i na Utkání hvězd.

Zkušenosti z NHL mají také bek Arturs Kulda z Jokeritu Helsinky a útočníci Kaspars Daugavinš z Nižního Novgorodu, Ronalds Keninš z Curychu a Janis Sprukts z italského celku Ritten/Renon.

V zámoří aktuálně působí útočník Rihards Bukarts, mladší bratr zlínského kanonýra, který nastupoval v AHL za Springfield a v ECHL za Manchester. Univerzitní soutěž NCAA hrají beci Kristofers Bindulis na Lake Superior State University a Janis Jaks na American International College.

Jedenáct hráčů působí v KHL v Dinamu Riga, za které nastoupil i forvard Frenks Razgals, který jinak strávil ročník v HK Riga v juniorské MHL. V KHL působí také Kulda, Daugavinš a obránce Kristaps Sotnieks z Togliatti. Tři hráči mají angažmá ve Švýcarsku.

Šestadvacetiletý Roberts Bukarts hrál za Zlín od listopadu 2015 a ve 100 zápasech nasbíral 78 bodů za 42 bodů a 36 asistencí. O tři roky starší Džerinš přišel do Hradce Králové před touto sezonu a ve 43 duelech zaznamenal 26 bodů za 17 gólů a devět přihrávek.

V českých soutěžích působili další dva hráči. Obránce Guntis Galvinš z Dinama Riga hrál v sezoně 2006/07 za tehdy extraligový Vsetín, jehož dres v roce 2007 oblékal také útočník Lauris Darzinš, který nastoupil i v jednom zápase za Třinec.

V přípravě sehráli Lotyši osm zápasů v Euro Hockey Challenge. Nastoupili doma v Daugavpilsu proti Bělorusku (1:0 a 0:3), v Södertälje proti Švédsku (1:4 a 4:3 po samostatných nájezdech), v Rize proti Francii (2:1 a 4:6) a v Bietigheimu a Ravensburgu proti Německu (4:3 v prodloužení a 2:3).

Lotyši vstoupí do turnaje v sobotu ve 12:15 proti Dánsku. V dalších duelech v základní skupině A v Kolíně nad Rýnem narazí na Slovensko, Itálii, Švédsko, Spojené státy americké, Rusko a Německo.

Nominace lotyšské reprezentace na MS v Německu a Francii

Brankáři: Janis Kalninš (Dinamo Riga/KHL), Elvis Merzlikins (Lugano/Švýc.), Ivars Punnenovs (Langnau/Švýc.),

Obránci: Uvis Janis Balinskis, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš, Ralfs Freibergs (všichni Dinamo Riga/KHL), Kristofers Bindulis (Lake Superior State University/NCAA), Arturs Kulda (Jokerit Helsinky/KHL), Janis Jaks (American International College/NCAA), Kristaps Sotnieks (Togliatti/KHL),

Útočníci: Maris Bičevskis, Miks Indrašis, Lauris Darzinš, Gints Meija, Vitalijs Pavlovs, Gunars Skvorcovs (všichni Dinamo Riga/KHL), Rihards Bukarts (Springfield/AHL), Roberts Bukarts (Zlín/ČR), Andris Džerinš (Hradec Králové/ČR), Kaspars Daugavinš (Nižnij Novgorod/KHL), Zemgus Girgensons (Buffalo/NHL), Ronalds Keninš (Curych/Švýc.), Frenks Razgals (HK Riga/MHL), Janis Sprukts (Ritten/Renon/It.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud