Pavel Bárta
10. května 2017 • 13:46

Gól to nebyl! Videorozhodčí Halas ušetřil Slováky správně, míní expert

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól to nebyl, ale mluví se o něm víc, než o všech ostatních. Český videorozhodčí Pavel Halas v 54. minutě zápasu Dánska se Slovenskem řekl hlavnímu rozhodčímu, že gól Juliana Jakobsena nemá platit a svůj verdikt podpořil argumenty. Slováci po odvolání branky vzývali všechny svaté, Dánové se následně cítili poškozeni, v případě, že by sudí gól uznal, mohli jít do vedení 4:3. „Rozhodnutí bylo správné, v žádném případě to nebyla chyba,“ tvrdí Vladimír Šindler, bývalý mezinárodní arbitr a manažer českých rozhodčích.



„Bylo to složité rozhodnutí. V rámci toho, jak je příslušné pravidlo myšleno, bylo rozhodnutí správné, protože v tomto případě se nejedná o střelu, nýbrž o to, že brankář po střele měl zákrok, puk ležel před ním a až následně se po pádu hráče dostal do branky. Ta byla posunuta zřetelně předtím, než puk přešel brankovou čáru,“ vysvětluje Šindler.

Případ jako byl ten v závěru utkání Dánsko-Slovensko výklad pravidel nepopisuje. Zabývá se situací, kdy je jasná gólová příležitost a obránce nebo jiný bránící hráč úmyslně vyrazí branku. Ale zřejmě se výkladu dočká, neboť sporný moment následně vyvolal spousty otázek. „Podstatné bylo, že puk šel za čáru, až když byla branka posunutá. Může se třeba stát, že brankář vyrazí vystřelený puk před sebe a bude ležet pět vteřin, přijedou dva hráči, upadnou a zasunou do branky puk i s gólmanem. To ovšem není ten případ, tak pravidlo vůbec nebylo postavené, i když se to podle bodu 1 a 2 pravila 98 dá popsat,“ pokračuje bývalý skvělý rozhodčí.

Dánsko vstřelilo regulérní gól, ale český videorozhodčí Pavel Halas ho doporučil neuznatFoto Repro ČT sport

Mohl se hlavní rozhodčí zachovat jinak? Zda branka bude nakonec uznána či nikoli, je čistě jeho zodpovědnost. Pokud však od videorozhodčího, kterým byl při tomto utkání Pavel Halas, dostal zprávu, že branka byla jasně posunuta, ještě než puk překročil brankovou čáru, bylo by takové jednání v rozporu s metodikou. „Ale teoreticky mu nestojí nic v cestě, aby řekl, že gól platí,“ připomíná Vladimír Šindler. „Jenže to už na sebe bere takový balvan, že si musí z nějakého jiného důvodu na milion procent jistý. To by zvrátil celé rozhodnutí a v téhle situaci to vůbec nemá logiku.“

Naopak hokej přináší spoustu momentů, kdy videorozhodčí hlavnímu sdělí, že se nedá situace přesně určit. „Pak je to samozřejmě obráceně,“ dodává uznávaná kapacita. „Jenže v tomhle případě byla jasná odpověď, že branka byla posunutá předtím. Nebyl tedy důvod něco měnit. I když nastala složitá situace a souhlasím s tím, že se aplikace pravidla se dá nějakým způsobem vysvětlit, tak tohle nebyl ten případ, jak to bylo posléze podáváno. V žádném případě to nebyla chyba. Jen to není jednoznačně popsané, takže se to v nějakém vysvětlujícím popisu určitě objeví,“ řekl Vladimír Šindler.

VIDEO: Podívejte se na sestřih utkání Slováků s Dánskem


Dánští hokejisté slaví výhru 4:3 po samostatných nájezdech nad Slovenskem
Dánští hokejisté slaví výhru 4:3 po samostatných nájezdech nad Slovenskem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud