10. dubna 2018 • 20:05

Zámořské hvězdy pro MS! McDavid posílí Kanadu, Němcům přijede Draisaitl

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejproduktivnější hráč posledních dvou sezon NHL Connor McDavid z Edmontonu se představí na květnovém mistrovství světa v Dánsku v dresu Kanady. Podle serveru kanadské televizní stanice TSN nebude chybět v týmu trenéra Billa Peterse z Caroliny ani McDavidův klubový spoluhráč Ryan Nugent-Hopkins, nejproduktivnější nováček NHL Matthew Barzal z New York Islanders či Ryan O'Reilly z Buffala, dvojnásobný mistr světa a vítěz Světového poháru z roku 2016. Velké jméno se objeví i v sestavě Spojených států. Útočník Patrick Kane z Chicaga povede tým jako kapitán. Trojnásobný vítěz Stanleyova poháru se vydá na světový šampionát po deseti letech. Tým Německa by pak měl posílit Leon Draisaitl z Edmontonu.



Jednadvacetiletý McDavid ovládl produktivitu NHL se 108 body za 41 branek a 67 asistencí z 82 zápasů a o šest bodů předčil Claudea Girouxe z Philadelphie. Art Ross Trophy získal McDavid i loni, kdy obdržel také Hart Tophy pro nejužitečnějšího hráče NHL a Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle Hráčské asociace NHLPA.

McDavid už startoval na světovém šampionátu v roce 2016 v Petrohradu a Moskvě, kde získal zlato. Na Světovém poháru ve stejném roce hrál za Výběr Severní Ameriky. "Hrát na mistrovství světa není úplně to, co by si člověk v květnu přál. Ale reprezentovat svou zemi je výjimečný pocit," řekl McDavid.

Čtyřiadvacetiletý Nugent-Hopkins, jednička draftu z roku 2011, reprezentoval Kanadu zatím jen na mistrovství světa před šesti lety. Naopak na šestý světový šampionát se chystá útočník Jordan Eberle z New York Islanders, mistr světa z Prahy z roku 2015.

Dvacetiletý Barzal, který ovládl produktivitu nováčků NHL s 85 body za 22 branek a 63 asistencí z 82 utkání, bude debutovat. Premiéra čeká i jeho klubového spoluhráče obránce Ryana Pulocka i forvardy Bo Horvata z Vancouveru a Jeana-Gabriela Pageaua s obráncem Thomasem Chabotem z Ottawy.

Jsme všichni pyšní, že Kane jede, řekl manažer týmu USA

Také v americkém týmu si uvědomují, že s Kanem jejich síla roste. "Jsme šťastní, že bude Patrick naším kapitánem. Jeho oddanost hokeji a americkému týmu je prvotřídní. Jsme všichni pyšní, že bude reprezentovat," řekl generálním manažer americké reprezentace Bill Zito.

Kane má ve sbírce úspěchů stříbro z olympijských her ve Vancouveru v roce 2010 a nechyběl pod pěti kruhy ani o čtyři roky později v Soči. Představil se i v roce 2016 na Světovém poháru v Torontu. Získal také titul na mistrovství světa do 18 let v roce 2007 a bronz na šampionátu dvacítek o rok později.

V této sezoně si připsal v NHL v 82 zápasech 76 bodů za 27 branek a 49 asistencí. Celkem má vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL z roku 2016 na kontě z 822 utkání 828 bodů za 312 tref a 516 přihrávek. V play má na kontě ze 127 utkání 123 bodů za 50 gólů a 73 přihrávek.

Stanleyův pohár získal Kane s Chicagem v letech 2010, 2013 a 2015. V roce 2013 získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Za podařený ročník 2015/16 převzal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle Hráčské asociace NHLPA. Z sezony 2007/08 má Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL.

Kane je prvním známým členem americké nominace na šampionát v Dánsku, který se hraje od 4. do 20. května. USA, které povede jako hlavní kouč Jeff Blashill z Detroitu s asistenty Danem Bylsmou, Donem Granatem a Sethem Appertem, budou hrát v základní skupině B v Herningu s Kanadou, domácím Dánskem, Německem, Lotyšskem, Koreou, Norskem a Finskem.

Němce posílí hvězda Draisaitl

Hvězda Edmontonu Leon Draisaitl má v plánu posílit hokejisty Německa na mistrovství světa v Dánsku. Vedle dvaadvacetiletého syna bývalého trenéra Českých Budějovic, Hradce Králové a Pardubic Petera Draisaitla nebude chybět na šampionátu ani obránce Dennis Seidenberg z New York Islanders.

"Vypadá to, že pojedu, ale ještě jsem nemluvil s trenérem. Možná ani nejsem v jeho plánech," řekl Draisaitl serveru sport1.de po skončení sezony v NHL s nadsázkou mířenou na to, že Německo bez hráčů z NHL získalo na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu překvapivě stříbro.

Německá hokejová federace bude muset u Draisaitla ale vyřešit nákladnou pojistku, protože má od loňska s Oilers osmiletou smlouvu celkem na 68 milionů dolarů. "Proto bude hodně vysoká," uvedl kouč německých hokejistů Marco Sturm.

V této sezoně si Draisaitl připsal v 78 zápasech 70 bodů za 25 branek a 45 asistencí. Za tři roky v NHL má na kontě 207 bodů (75+132) z 269 utkání. V play off zaznamenal ve 13 duelech šest gólů a 10 přihrávek.

Německo Draisaitl reprezentoval už na světových šampionátech v letech 2014, 2016 a loni. Na Světovém poháru v Torontu v roce 2016 hrál za Výběr Evropy a zahrál si finále.

Šestatřicetiletému Seidenbergovi, který v sezoně sehrál jen 28 utkání a připsal si pět asistencí, končí s Islanders kontrakt na 1,25 milionu dolarů. "Budu hrát v květnu na mistrovství světa a pak se uvidí. Chci dále hrát, uvidím, jaké budou možnosti," prohlásil Seidenberg. O startu brankáře Thomase Greisse, Seidenbergova klubového spoluhráče, zatím není jasno.

Seidenberg reprezentoval Německo i loni na domácím MS v Kolíně nad Rýnem, který turnaj pořádal spolu s Paříží. Chystá se na pátý světový šampionát, hrál i třikrát na olympijských hrách a dvakrát na Světovém poháru, přičemž v roce 2016 s Draisaitlem v týmu Evropy.

V NHL má na kontě za Philadelphii, Phoenix, Carolinu, Floridu, Boston a Islanders 859 utkání a 251 bodů za 44 gólů a 207 přihrávek. V bojích o Stanleyův pohár, který získal v roce 2011 s Bostonem, si připsal v 69 zápasech tři branky a 18 asistencí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud