Ondřej Kuchař
4. května 2018 • 11:45

Největší hvězdy MS: kapitáni z NHL, naděje Dánů i ruský veterán z KHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek odpoledne vypukne v Dánsku 82. mistrovství světa, které se opět neobejde bez velkých hvězd. Už v úvodním pátečním utkání USA proti Kanadě povedou oba týmy útočníci Patrick Kane a Connor McDavid. Dva zámořští tahouni však nebudou jedinými hvězdami turnaje. Kromě nich nabídnou řadu zajímavých tváří i další účastníci, ale kdo bude patřit mezi ty největší? Podívejte se na náš výběr. Vše o MS v hokeji 2018 ZDE>>>.



CONNOR MCDAVID (21 let, Kanada)

Connor McDavid vyrovnal Klímův rekordFoto Reuters

Pozice: útočník. Klub: Edmonton. Zápasy: 82. Kanadské body: 108 (41+67).

Javorové listy přivezly na šampionát tým, ze kterého si sběratelé podpisů opět sednou na zadek. Na žádný mančaft nebude vyvíjen větší tlak, přičemž největší břímě si ponese Connor McDavid. V seniorské reprezentaci debutoval před dvěma lety v přípravném utkání v Praze, teď dostal na dres kapitánské céčko s jasným úkolem: Vrať nám zlato! Rychlé nohy a šikovné ruce na to má dost.


PATRICK KANE (29 let, USA)

Americký útočník Patrick Kane si po dlouhé době nezahraje play off NHL. Zahraje si na světovém šampionátu?Foto Profimedia.cz

Pozice: útočník. Klub: Chicago. Zápasy: 82. Kanadské body: 76 (27+49).

Na šampionátu se představil naposledy před deseti lety, od té doby míval na jaře starosti spíše s tím, jak nejlépe uchopit a zvednout nad hlavu Stanley Cup. Pachuť ze zpackané sezony může Patrick Kane spláchnout dánským pramenem, vůbec poprvé v kariéře dostane na dres kapitánské céčko. Právě on by měl svým herním přehledem a přesnými střelami strhnout spoluhráče ke zlaté jízdě.


PAVEL DACJUK (39 let, Rusko)

Koho se na MS vyplatí sledovat? Hvězdičku Edmontonu, Dacjuka, ale i zákroky Andersena
Video se připravuje ...

Pozice: útočník. Klub: Petrohrad. Zápasy: 52. Kanadské body: 42 (12+30).

V únoru si na krk pověsil zlatou olympijskou medaili a v euforii prohlásil: Tohle je víc než Stanley Cup! Národní cítění je u Rusů dominantní, i proto Pavel Dacjuk ani na prahu čtyřicítky neodmítl účast na následném mistrovství světa. Po odchodu Olega Znaroka nikdo netuší, v jakém stavu je ruská reprezentace, právě Dacjukovy zkušenosti by měly celou situaci uklidnit.


JOHN KLINGBERG (25 let, Švédsko)

Švédský obránce John Klingberg (uprostřed) bude jednou z největších hvězd turnajeFoto ČTK

Pozice: obránce. Klub: Dallas. Zápasy: 82. Kanadské body: 67 (8+59).

Švédská obrana, to je tradičně přehlídka strojů, přes které s pukem na hokejce proklouznete jen v úterý a o Velikonocích. John Klingberg v uplynulé sezoně trumfnul i krajana Erika Karlssona a jen o bod mu uteklo ocenění nejproduktivnějšího obránce NHL. Ofenzivní instinkty má lepší než řada útočníků, v přesilovce dokáže na modré čáře rozpoutat peklo.


FREDERIK ANDERSEN (28 let, Dánsko)

Frederik Andersen a Tomáš Plekanec se snaží zachránit situaciFoto AP Photo/Charles Krupa

Pozice: brankář. Klub: Toronto. Zápasy: 66. Průměr inkasovaných gólů na zápas: 2,81. Úspěšnost zákroků: 91,8 %.

V Herningu se narodil, poprvé navlékl betony a postavil se do branky. Dánsko může spoléhat na šikovné útočníky i obětavé obránce, hlavní břímě však ponese v domovské rokli brankář Frederik Andersen. Čtvrtfinále bývá pro Dány pravidelně vysněnou metou, na kterou již dvakrát doběhli. Povést se to doma, můžou Andersenovi tesat sochu hned vedle jeho pohádkového jmenovce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud