Ondřej Kuchař
7. května 2018 • 10:18

Rusové na MS opět v rudém, anglicky se nebaví. Jejich fanoušky poznáte

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KODANĚ | Zase mají rudo. Na dresu i před očima. Konečně. Po olympijském zákazu ruští hokejisté opět na velké akci oblékli svůj milovaný trikot s orlicí na hrudi. „Je to krásný pocit. Pro mě i pro všechny Rusy je to velice důležité,“ přiznal po další suverénní výhře útočník Kirill Kaprizov. Sborná v neděli odstřelila Rakousko, podruhé v turnaji zvítězila drtivě 7:0. Opět jí hrála tradiční hymna. Vše o MS v hokeji 2018 ZDE>>>



Zářivě červené bundy prosvítily příjezdovou cestu u kodaňské Royal Areny. Jeden po druhém z autobusu vystupovali ruští hokejisté a šinuli si to do haly k zápasu s Rakouskem. Na každém kusu oblečení se vyjímaly národní symboly. Vlajky, znak, orlice. Dokonce i na ponožkách. Realizační tým měl dvouhlavého ptáka s korunami a žezlem vyšitého i na klopách saka.

Olympijský zákaz je pryč. Rusové znovu oblékli svoje barvy. Rudý dres. Namísto čísla a neutrálního názvu opět honosný erb a azbukou napsaný název své země.

Po utkání jim hraje tradiční hymna. „Je to krásný pocit. Pro mě i pro všechny Rusy je to velice důležité,“ přiznal po druhém duelu skupinové fáze mistrovství světa útočník Kirill Kaprizov, autor zlaté trefy z finále her v Pchjongčchangu. Sborná potvrdila roli favorita a vyhrála 7:0. Stejně jako v úvodním duelu s Francií.

„Připravujeme se stejně na každý zápas, ať hrajeme proti komukoli. Je to mistrovství světa, není tu slabých týmů. Zatím hrajeme hru, jakou chceme, což je skvělé. Pořád je to ale pouze začátek, musíme si to udržet i do dalších utkání,“ pravil Jevgenij Dadonov.

FAKTA MS: Mladý český tým na MS baví! Bednář je ze zelenáčů nadšený
Video se připravuje ...

S novináři se odmítl bavit anglicky, i když tímto jazykem po čtyřech sezonách v zámoří vládne. Není to nic nezvyklého. Takhle to prostě mají Rusové nastavené. Nemluvíš jako já? Máš smůlu. Rusky, nebo vůbec. Vyber si! Autor dvou branek Michail Grigorenko odsekl, že spěchá do šatny. Další útočník Pavel Bučněvič pro změnu neodpověděl na prosbu o rozhovor vůbec.

Kolem ruského celku je v porovnání s ostatními vždycky trochu jiná atmosféra. Platí to i pro dánský šampionát. Zatímco Rakušané k zápasu do Areny přišli po svých, Rusové přijeli autobusem. Na rozdíl od všech ostatních sedmi týmů, které hrají skupinu A v Kodani totiž nebydlí v přilehlém hotelu Crowne Plaza, ale uklidili se do osm kilometrů vzdáleného hotelu Tivoli. Sólo, bokem. Do centra města.

Bizarní je i pohled na fanoušky. Od jiných je bezpečně poznáte. Na hlavách mají často naražené papachy a mávají současnou ruskou vlajkou i starou sovětskou se srpem a kladivem. Pokřiky znají v podstatě jen tři: rossija, šajbu a molodci. Po každém gólu pak z reproduktorů v hale začne řvát Kalinka.

V Royal Areně se už rozezněla celkem čtrnáctkrát. Sedmičku schytali oba outsideři „české“ skupiny. Rakousko dokázalo vzdorovat jen v úvodních minutách. Pak se naplno rozjel ruský válec. „Na začátku nám dělali trošku problémy. Měli tam pár dobrých akcí, my jsme se nemohli dostat z pásma. Potom nám tam napadalo pár gólů a bylo hotovo. Hráli jsme uvolněně a v útoku jsme si dovolili parádní věci,“ liboval si Arťom Anisimov.

Další utkání je čeká už dnes s Běloruskem. Ve čtvrtek pak sborná vyzve český národní tým.

Rusové si najali špičkového Švéda
I ruská reprezentace se otevírá světu. Sborná si najala jako poradce špičkového švédského manažera. Lars Johansson dělal osm sezon generálního manažera v Skelleftea, tamní AIK pod jeho vedením pětkrát postoupil do finále ligy a v letech 2013-14 vybojoval titul. Předloni zamířil 40letý Seveřan s trenérem Hansem Wallsonem do Curychu, kde mu dělal asistenta. Na konci minulého roku však ve švýcarském klubu skončili. Před Švédskými hrami se na Johanssona obrátili Rusové, po turnaji s ním prodloužili smlouvu do konce mistrovství světa.

Rakouští a čeští fanoušci se na stadionu v Kodani spojili na tribuně při utkání proti Rusku
Rakouští a čeští fanoušci se na stadionu v Kodani spojili na tribuně při utkání proti Rusku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud