Pavel Bárta
11. května 2018 • 12:44

Divoký den Krejčího s Pastrňákem: přílet, trénink, šlofík a rozklad Rusů

Autor: Pavel Bárta, Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KODANĚ | Z letadla rovnou na led. Přistáli před devátou ranní, 45 minut je zdrželo odbavení. Ovšem potom vyrazili David Pastrňák a David Krejčí rovnou do hotelu, zrovna začínala týmová porada. Výstroj jim mezitím převezli do nedaleké Royal Areny, kde si přes poledne poprvé zabruslili s ostatními. V modrých dresech, tedy v tu chvíli mimo sestavu. Z ledu šli jako poslední. A odpoledne se rozhodli, že půjdou hned večer do akce v utkání s Rusy. V tom hned ukázali svoji výjimečnost, dohromady posbírali sedm kanadských bodů a rozhodujícím podílu přispěli k výhře 4:3 v prodloužení.



Po cestě prý vůbec nespali. Ani minutu. „A to jsem si vzal i prášek na spaní, ale nějak mi nezabral. Cítím se dost unaveně. Doufám, že to je tím letem. Jestli ne, tak mám co dohánět,“ usmíval se David Krejčí. „Tři dny jsme nebyli na ledě, nějaká únava tam je. Těším se na odpolední šlofíček,“ přidal se David Pastrňák .

Trenéři nechali na nich, zda nastoupí už k večernímu utkání proti Rusku. Řekli ANO a zápas začali v lajně s Dmitrijem Jaškinem. „Ranní rozbruslení je spíš k tomu, abyste se zahřáli a pořádně rozcvičili, zápas je něco jiného,“ naznačoval Pastrňák. Po trpkém vyřazení s nejlepším týmem Východní konference z Tampy však s účastí moc neotáleli.

„Myšlenky byly všelijaké, ale přijet jsem chtěl už posledních pár let. Nevyšlo to však kvůli různým zraněním. Teď jsme vypadli s Bostonem a já byl zdravý, takže jsem neváhal a jsem rád, že jsem tady. Už je to nějaký čas, co jsem měl na sobě český dres, takže se moc těším, až si ho obleču,“ vyprávěl 32letý Krejčí, který na šampionátu startoval naposledy v roce 2012 a v reprezentaci se objevil ještě před čtyřmi lety na olympiádě v Soči.

Nedvěd a Duda o Pastrňákovi: Jakými aerolinkami letěl? Tím bychom měli létat všichni
Video se připravuje ...

O deset let mladší Pastrňák jezdí pravidelně, po dvou šampionátech osmnáctek a třech turnajích dvacetiletých hraje na mistrovství světa dospělých potřetí za sebou. Zúčastnil se taky Světového poháru. V národním celku se spolu nikdy nepotkali. A za Boston v této sezoně na led společně taky nechodili. Pastrňák nastupoval převážně v elitní formaci s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem a Krejčí končil v play off ve druhé řadě mezi Rickem Nashem a Jakem Debruskem.

„Jsou to rozdíloví hráči, jedni z nejlepších. Podívejte na Davida Krejčího, jakou má kariéru v NHL. Je to kluk, který ostatní hráče okolo sebe dělá lepšími. A Pasta, to je prostě střelec. Takový bezstarostný člověk, co miluje hokej, chce dávat góly, produkovat body a vyhrávat. Proto tady jsou. S takovými hráči bude tým samozřejmě lepší. Na papíře to vypadá krásně, ale musíme to potvrdit v zápasech,“ lebedil si asistent reprezentačního trenéra Václav Prospal.

ČTVRTEČNÍ PROGRAM DUA K+P

8.45 - přílet z Amsterdamu, odbavení
9.30 - odjezd z letiště v Kodani
9.45 - porada s týmem na hotelu
10.00 - odchod na rozbruslení
11.45 - rozbruslení
13.00 - oběd
17.00 - porada
18.15 - odchod do haly
20.15 - zápas s Ruskem

Příchodem dvou hvězd ze zámoří mohl český tým díky Krejčímu vyřešit otázku prvního centra a v Pastrňákovi získat prvotřídního střelce. „Pasta je světový hráč, se kterým by chtěl hrát v lajně úplně každý. Dva roky ho denně vidím, jak si vede… to je něco neskutečného. Těším se, že spolu naskočíme,“ prohlásil Krejčí.

Turnaj v Dánsku bere jako pokračování play off . „Tak nějak to vnímám. V neděli jsme hráli poslední zápas, takže snad to nebude fyzicky tak špatné a zvládneme to. Hlavně ať zapadneme do týmu. Kluci hrají dobře, bojují a hned po příjezdu jsem poznal, že tady mají super partu. Těším se. Snad pomůžeme k vítězství,“ přál si před premiérou proti Rusku.

Nemusel překousnout jen zklamání z nečekaného konce týmu, který měl nejvyšší ambice. Musel taky opustit rodinu. „Nic příjemného, ale chápou, že jsem nechtěl ještě končit sezonu a tohle je pro mě moc důležité,“ povídal Krejčí.

GALERIE | Čtvrtek dua K+P? Přílet, trénink a "koncert"

David Krejčí a David Pastrňák ráno přiletěli unavení, ale večer zářili
David Krejčí a David Pastrňák ráno přiletěli unavení, ale večer zářili

Teď si chce spravit chuť v reprezentaci. Těšil se i na české fanoušky, kterých do Kodaně zavítaly stovky, a další věci, které jeho cesta na šampionát obnáší.

„Věřím, že máme kvalitní tým a chci udělat medaili. Na české příznivce se těším moc. V Bostonu mám vedle sebe jenom Pastu. Fanoušci tam jsou výborní, ale nejsou to Češi. Těším se na českou hudbu v kabině, naši pohodu a všechny tyhle věci,“ vypočítával.

Mužstvo omládlo, Pastrňák v týmu potkal i vrstevníky. Kubalík , Hronek , Sklenička , Faksa , Šulák a dopsaný třetí gólman Hrachovina . S nimi se setkal už na juniorských šampionátech. Taky Krejčí pár spoluhráčů v kabině poznal. „No, ale víc než deset jich nebylo. Zápasy jsem ovšem sledoval, vím, co to je za hráče, jen je zatím neznám osobně. V hokeji se ale známe všichni navzájem,“ smál se.

Z letadla šli hrát, o to větší respekt, řekl Jandač

Lepší seznámení s týmem však nemohlo přijít. Mladý útočník Bostonu se postavil po bok svého klubového parťáka a společně s Dmitrijem Jaškinem v lajně řídili triumf Čechů. Vizitka po utkání? David Pastrňák ho zakončil s dvěma góly a jednou asistencí k tomu.

„Vždycky když jdete do zápasu bez očekávání, dopadne to takhle. Byl jsem ale velice překvapený, že jsem se cítil docela dobře,“ svěřil se po utkání šťastný hrdina, který v prodloužení rozhodl chytrým gólem, když zpoza branky poslal puk do soupeřovy brusle, od níž se kotouč odrazil do branky.

Prvním gratulantem byl David Krejčí - autor první trefy Čechů a tří asistencí. „Je to o zvyku, ale pořád je to hokej. Stejná hra. Nakonec to bylo docela v pohodě. A teď se nezlobte, ale jdu do šatny, šíleně mě bolí nohy, nedokážu ani stát,“ řekl po třetí otázce v mix zóně a zamířil do kabiny.

Předčasný odchod mu nemohl nikdo vyčítat. Nebýt jeho a Davida Pastrňáka, možná Češi neměli ani bod. „Rozhodli zápas, šli z letadla rovnou hrát, chtěli pomoct týmu. My jsme to nechávali na nich, o to větší respekt jim jde za to, jak odehráli utkání,“ ocenil trenér Josef Jandač.

Zkušený kouč, který od příští sezony povede ruský Magnitogorsk, předvedl chytrý tah, když roztrhal úspěšnou lajnu Martina Nečase a k hvězdným posilám poslal Dmitrije Jaškina. Není pochyb o tom, že se všichni tři na ledě znovu potkají a pro český výběr by měli být hlavní zbraní.

Nedvěd a Duda o Pastrňákovi s Krejčím: Klobouk dolů! Tohle od nich nikdo nečekal
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 14:41. Krejčí, 18:39. Jaškin, 24:17. Pastrňák, 63:23. Pastrňák

Hosté: 01:11. Nestěrov, 21:00. Grigorenko, 25:49. Barabanov

Sestavy

Domácí: Rittich (Francouz) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Hyka, Faksa, Červenka (C) – Řepík, Nečas, D. Kubalík – Nestrašil, Plekanec (A), Horák – Chytil.

Hosté: Košečkin (Šesťorkin) – Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, N. Zajcev, J. Jakovlev, Chafizullin, Trjamkin – Kaprizov, Dacjuk (C), Dadonov (A) – Grigorenko, Anisimov, Bučněvič – Mamin, Andronov (A), A. Michejev – Barabanov, Kablukov, Šalunov – Sošnikov.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Ohlund (SWE) – Davis (USA), Vanoosten (CAN)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 500 míst)

Návštěva

12 490 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 7 6 1 0 0 31:9 20
2. Rusko 7 5 0 1 1 32:10 16
3. Česko 7 3 3 0 1 27:15 15
4. Švýcarsko 7 3 1 1 2 25:19 12
5. Slovensko 7 3 0 2 2 19:20 11
6. Francie 7 2 0 0 5 13:29 6
7. Rakousko 7 1 0 1 5 13:30 4
8. Bělorusko 7 0 0 0 7 8:36 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud