21. května 2018 • 17:24

Švýcarský brankář Genoni: po stříbru se chystá smlouva, která zlomí rekord

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být Kevin Fiala přesnější, houpalo by se brankáři Leonardu Genonimu i dalším Švýcarům na krku senzační zlato. Fiala ale v prodloužení finále hokejového MS pálil ze středu jen do výstroje brankáře Anderse Nilssona, následně nedal nájezd a obří zvonce, oblíbená to rekvizita fans ze země helvetského kříže, po prohře 2:3 zlatě necinkaly. 30letý brankář Bernu ale prožil fantastický turnaj a v jeho domovině spekulují, že se zřejmě stane historicky nejlépe placeným Švýcarem domácí National League A.



Postup mezi nejlepší osmičku honili Švýcaři až v posledním sedmém utkání základní skupiny A, výhra 5:1 nad Francií je nasměrovala do čtvrtfinále, naopak Slovensko vykopla z turnaje. A začaly se dít věci, svěřenci Patrika Fischera (27 zápasů v NHL za Phoenix) nejprve luskli 3:2 Finy a pak v semifinále stejným výsledkem favorita všech favoritů z Kanady.

Finové Švýcary přestříleli 34:27 a zámořský celek outsidera dokonce 54:17 (třetí dějství opanovala Kanada 18:1). Alpský tým měl ale v brance Genoniho. „Odehrál neuvěřitelný zápas. I když jsme většinu utkání dominovali, jejich gólman se stavěl na hlavu a vše pochytal,“ nechápal kanadský bek Aaron Ekblad. „Přiznejte Švýcarům všechen kredit na světě, ale není možné, abychom takový zápas prohráli,“ dodal Ekbladův kolega Marc-Eduard Vlasic.

 

Drajv Švýcarům nedošel ani v nedělní repríze finálového souboje z mistrovství světa 2013 s obhájci titulu ze Švédska. Ve Stockholmu před pěti lety Švýcaři vedli, ale nakonec podlehli domácímu favoritovi jasně 1:5. V Kodani bylo během utkání všechno jinak, ale vítěz po jeho skončení stejný. Zatímco Švédové slavili jedenáctý titul v historii, Švýcaři na ten svůj dál čekají. O porážce 2:3 rozhodla nájezdová loterie. Švýcaři zůstali těsně pod vrcholem potřetí po letech 1935 a 2013.

"Jsem na celý tým za to, co se nám povedlo během posledních dvou týdnů, hrozně hrdý. I když je teď hodně těžké slyšet za sebou oslavující Švédy," přiznal bezprostředně po utkání Genoni, který nabitému týmu Tre kronor lapil 37 střel, v nájezdech ho překonali Oliver Ekman-Larsson a Filip Forsberg.

"Chyběla nám jedna střela, jedna jediná střela, a byli bychom mistry světa. Je to velká škoda, v prodloužení jsme byli lepším týmem," dodal smutný Genoni.

Genoniho, který ve Švýcarsku pobral už čtyři mistrovské tituly (tři s Davosem, jeden s Bernem) direktoriát turnaje nevyhlásil nejlepším brankářem turnaje (cenu získal domácí Frederik Andersen), ani jej novináři nezařadili do All Star týmu. Tam uzmul místo král statistik Anders Nilsson. Gólman Vancouveru měl nejvyšší úspěšnost zákroků (95,40%), nejnižší průměr branky na duel (1,09) a vychytal tři čistá konta.

Rodák z maličké vesničky Semione (351 obyvatel) ale smutnit nemusí, komentátor ČT Robert Záruba prohlásil při finálovém duelu, že by se měl stát prvním švýcarským hráčem v domácí lize, který bude brát milion švýcarských franků (22 milionů korun) za rok. Tedy deset měsíců, v červenci a srpnu hráčům výplaty nechodí. Takto rekordní sumu ještě žádný Švýcar pod Alpami nekasíroval.

"To by byl velký zlom, čeká se, kdo tuhle hranici překoná. Po posledních dvou sezonách je Leonardo Genoni nejvážnějším kandidátem a myslím si, že tohle mistrovství světa ho ještě přiblížilo historickému kontraktu. Má smlouvu v Bernu ještě na příští sezonu, ale čeká se, že vyjednávání začnou dříve a k vylepšení dojde ještě během tohoto léta. Respektive tato varianta je pravděpodobná," prohlásil Záruba.

Na sociálních sítích se po konci šampionátu začalo řešit Genoniho možné angažmá v NHL. Jasně, je mu 30 let, ale... "Mikko Koskinen má výšku, podobnou té, kterou disponuje Anders Nilsson, který vynuloval Američany v semifinále. Ale možná by Edmonton měl počkat s podepsáním druhého brankáře (jedničkou je Cam Talbot). Genoni se zdát být lepší volbou," napsal na svůj Twitter novinář Larry Fisher, dopisovatel Kelowna Courier a The Hockey Writer.

 

Na webu a hráčské databázi eliteprospects.com se zase Genoni stal během finálové neděle vůbec nejvyhledávanějším hokejistou.

Zlata se jednou dočkáme!

A jak brali smolnou porážku další Švýcaři? "Jsme hrdí, že máme stříbro, ale ještě pořád nás to štve a bolí," přiznal bek Mirco Müller. "Byli jsme v nájezdech tak blízko... Je to pro nás tvrdá porážka ke strávení. Jsem však na kluky ohromně hrdý. Až uplyne pár týdnů, budeme brát i druhé místo jako velký úspěch."

"Strašně to bolí, ale na tenhle tým musíme být hrdí," zdůraznil útočník Timo Meier, autor gólu na 2:1. "Byli jsme tady skvělá parta, a i když jsme teď smutní, moc jsme si to užili. Věřím, že tohle mužstvo má před sebou světlou budoucnost a ještě se popere o tu nejvyšší metu," doplnil.

Švýcaři mají ve sbírce vedle tří stříbrných medailí i osm umístění na třetí příčce. Věří, že nebude trvat dlouho a zaplní i kolonku vyhrazenou pro nejcennější kovy.

"Právě teď je hodně těžké na vše koukat z většího nadhledu, protože cítíte především obrovské zklamání. I když na sebe můžeme být hrdí, neboť každý z nás tady odehrál parádní turnaj a předvedli jsme skutečný týmový výkon. Budeme ale potřebovat několik týdnů na to, abychom tuhle prohru vstřebali," rozumoval útočník Joël Vermin.

VIDEO: Podívejte se na sestřih finále MS

Švýcaři Leonardo Genoni a Raphael Diaz smutně sledují mistrovské oslavy švédských soupeřů po finále MS
Švýcaři Leonardo Genoni a Raphael Diaz smutně sledují mistrovské oslavy švédských soupeřů po finále MS

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud