25. května 2019 • 17:26

Rusko – Finsko 0:1. Tuhý boj o finále rozhodl Anttila, zářil brankář Lankinen

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byla bitva! Ruští hokejisté v úvodním semifinále mistrovství světa na Slovensku nepotvrdili roli favorita a podlehli Finsku 0:1. O jedinou trefu utkání se v 51. minutě postaral finský kapitán Marko Anttila. Gólman Kevin Lankinen pochytal všech 32 střel sborné a udržel podruhé na turnaji čisté konto. Rusové se tak musí smířit s nedělním soubojem o bronz, Finové si po třech letech zahrají o zlaté medaile. Na soupeře si musí počkat po večerním druhém semifinále mezi Kanadou a Českem (ONLINE přenos sledujte ZDE >>>).



Soupeřem týmu kouče Jukky Jalonena, který má v kádru pouze dvě posily z NHL, bude v neděli od 20:15 vítěz dnešního večerního duelu mezi Českou republikou a Kanadou.

Finové budou útočit na třetí triumf v historii a opět v Bratislavě, kde v roce 2011 získali své druhé zlato. Předtím ovládli světový šampionát jen v roce 1995 ve Stockholmu.

Úřadující olympijští vítězové Rusové čekají na postup do finále od roku 2015, kdy brali v Praze stříbro. V neděli budou bojovat od 15:45 o třetí bronz za poslední čtyři roky, loni v Dánsku skončili až šestí.

Rusové se v úvodu ubránili 30 sekund v oslabení tří proti čtyřem. Potom si v deváté minutě při tlaku Finů poradil Vasilevskij s ránou Lehtonena. Vzápětí se dostal přes Kaskiho do šance Ovečkin, ale na Lankinenovi ztroskotal.

VIDEO | Sestřih utkání Rusko - Finsko

V 15. minutě osmnáctiletý finský talent Kakko dorážel u pravé tyče a Vasilevskij stihl vleže udržet puk pravým betonem na brankové čáře. Lankinena prověřili Kuzněcov a Kučerov.

V úvodu druhé třetiny se Rusové ubránili při Andronovově vyloučení. Finové byli blízko vedoucí branky ve 24. minutě, kdy Ojamäki vypálil z pozice za levým kruhem a trefil bližší tyč. Na druhé straně musel Lankinen krýt Grigorenkův pokus.

Vasilevskij si poradil s nebezpečným pokusem Anttily, zatímco finský gólman kryl nebezpečné střely Kaprizova a Kučerova. Větší možnost ale měli opět Finové. V přečíslení našel Tyrväinen Hakanpääho, který ale přestřelil a i po druhé třetině zůstal bezbrankový stav.

Ve 46. minutě se dočkala první přesilovky v utkání sborná a při Kaskiho trestu za sekání měl po kombinaci Kuzněcova a Malkina velkou možnost Dadonov, ale Lankinen zůstal neprůstřelný. Za Finsko zahrozil po objetí branky Ohtamaa.

V 51. minutě výběr Suomi udeřil, kapitán Anttila poslal odražený puk mezi betony Vasilevského. Rusové se snažili o vyrovnání marně. Finský gólman si poradil s pokusy Ovečkina, Grigorenka i s dorážkou Dadonova. Ruský tým sáhl 118 sekund před koncem k power play, ale finského gólmana nepřekonal. Nejdůležitější zákrok předvedl Lankinen, který v této sezoně chytal na farmách Chicaga v nižších zámořských soutěžích, proti nejproduktivnějšímu hráči NHL Kučerovovi.

Góly

Domácí:

Hosté: 50:18. Anttila

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Georgijev) – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Tělegin – Dadonov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Barabanov, Andronov, Kovalčuk (C).

Hosté: Lankinen (Olkinuora) – Lehtonen (A), Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Manninen, Kakko, Pesonen – Kuusela, Savinainen (A), Sallinen – Kiviranta, Anttila (C), Lammikko.

Rozhodčí

Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN)

Stadion

Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

9 085 diváků

Finští hokejisté se radují z překvapivého postupu do finále mistrovství světa na Slovensku
Finští hokejisté se radují z překvapivého postupu do finále mistrovství světa na Slovensku

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud