18. ledna 2021 • 17:01

Potvrzeno! MS v hokeji nebude v Bělorusku, o dějišti se rozhodne

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2021 nebude v Bělorusku! Informaci, která se po víkendových zprávách od sponzorů čekala, potvrdila v pondělí odpoledne Mezinárodní hokejová federace (IIHF). Rozhodnutí zdůvodnila obavami o bezpečnost účastníků, souvisejícími s politickými nepokoji a koronavirovou situací v zemi. O novém spolupořadateli s Lotyšskem se bude jednat, ve hře je ale i možnost odehrání turnaje na jednom místě.



Odebrání pořadatelství se dalo očekávat. Během uplynulého víkendu hlavní sponzor Škoda Auto a další partneři vyhlásili, že šampionát nebudou sponzorovat, pokud zůstane v Bělorusku. IIHF tlaku podlehla. Ačkoliv její šéf René Fasel dlouho vyhlašoval, že politika do sportu nepatří.

Na pondělním jednání rady IIHF bylo rozhodnuto, že v Minsku se na přelomu května a června 2021 konat mistrovství světa nebude. Oficiální důvod? Problém s bezpečností, federace použila jeden ze svých předpisů, který jí umožňuje odebrat pořadatelství  z důvodů obav o bezpečnost a svobodu účastníků.

„Je politováníhodné, že musíme zrušit společné pořadatelství Minsku a Rigy. Snažili jsme se zasadit o to, aby mistrovství světa posloužilo jako nástroj usmíření, který by pomohl uklidnit společensko-politické problémy, které v Bělorusku nyní mají, a najít tak pozitivní cestu vpřed,“ uvedl na webu IIHF prezident René Fasel.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko jednal s René Faselem
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko jednal s René Faselem

„Rada IIHF se domnívá, že světový šampionát by neměl být jakoukoliv stranou a žádným způsobem využíván k politické propagaci. Uznala proto, že pořádání akce v Minsku by nebylo vhodné za situace, kdy by bylo třeba řešit ještě větší problémy spojené s bezpečností týmů, diváků či funkcionářů,“ dodal Fasel.

„Vzhledem k vývoji situace se takové rozhodnutí dalo očekávat,“ uvedl v tiskové zprávě svazu prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Je dobře, že k němu vedení IIHF přistoupilo a ukončilo diskuse. Co nejdříve by mělo být přijato i rozhodnutí o nové podobě šampionátu, protože jak federaci, tak pořadatele čeká při jeho přípravě za stávajících podmínek a omezení spousta práce.“

Po odebrání pořadatelství Bělorusku si oddychla i Škoda Auto. „Škoda Auto vítá potvrzení IIHF, že se mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2021 nebude konat v Minsku. Nyní IIHF diskutuje výběr jiných lokací. Očekáváme další kroky a rozhodnutí o novém místě konání. Doufáme, že se podaří najít dobré řešení,“ řekl ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera.

Na dalším jednání bude Rada IIHF řešit místo konání. V úvahu zůstává, že celý šampionát připadne Lotyšsku. V minulých týdnech se mluvilo také o Slovensku či Dánsku. Mezinárodní hokejová federace chce mít jasno do konce ledna.

Vstoupit do diskuse
5

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play-off
Články odjinud


Články odjinud