Jaroslav Kalina
14. května 2021 • 11:56

Hrubec před MS ošoupává rez: Zápas jsem potřeboval. Bude to jenom lepší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes dva týdny nestál mezi třemi tyčemi, ale klidnou sílu národnímu týmu ukázal hned. Poprvé od vychytání Gagarinova poháru s Omskem se český brankář Šimon Hrubec opět činil, teď již v brance hokejové reprezentace. V duelu se Švédy (3:2p) měl velký podíl na tom, že družina kouče Filipa Pešána v přípravě na mistrovství světa ještě nepoznala porážku. „Musím teda říct, že jsem myslel, že se budu cítit lépe. Za dva týdny člověk trošku zrezne," smála se potenciální jednička pro šampionát v Rize. 



Když vítězství nad Švédskem hodnotil po zápase Filip Pešán, Šimon Hrubec právě odcházel a kouč zrovna dostal otázku na výkon zkušeného gólmana. „Šimon právě odešel z místnosti, tak abych ho moc nepřechválil,“ začal s hodnocením brankáře. Hned vzápětí ale velmi ocenil spolehlivost, kterou novopečený šampion KHL dával českému mužstvu klid při švédských závarech. Podle hlavního trenéra splnil roli, kterou v týmu má - dát šanci reprezentaci vyhrát. 

Podobně jako celému mužstvu i Hrubcovi v zápase trvalo, než se do hry dostal. Přeci jen naposledy chytal ve středu 28. dubna, kdy triumfoval vítěznou jízdu Avangardu Omsk v boji o Gagarina. Utkání se Švédy potřeboval. „Trénoval jsem těžce, ale trénink vám nikdy nevynahradí zápas. Na začátku jsem se zatáhnul, ale druhá a třetí třetina už byla lepší. Říkal jsem si: ´Ty jo, dva týdny bez zápasu…´ Bylo to cítit fyzicky, ale věřím, že to bude jenom lepší,“ řekl vimperský rodák.

Na první reprezentační zápas od 20. prosince, kdy bývalý třinecký Ocelář naposledy chytal (na Channel One Cupu a také proti Švédsku), se opravdu ohromně těšil. Hokej začínal Hrubcovi dost chybět. Těšilo ho, že si mohl zachytat před alespoň tisícovkou českých fanoušků, před nimiž v reprezentačním dresu a na domácím hřišti ještě nehrál. Vzhledem k okolnostem byla gólmanovi i tato kulisa velmi příjemná.

Filip Zadina dvěma góly zajistil prodloužení proti Švédsku
Filip Zadina dvěma góly zajistil prodloužení proti Švédsku

Zda bude Hrubec v brance i v sobotu při poslední prověrce před světovým šampionátem proti Rusku, se teprve dozví. Další možnost rozchytat se před odletem do Rigy by ale rozhodně bral. „Ted jde určitě o to, abych se do toho znovu dostal a hlavně ošoupal rez, jak já říkám. Později už bych se snad mohl cítit fyzicky lépe,“ zadoufal s širokým úsměvem devětadvacetiletý reprezentant.

Švédskému soupeři, jenž byl složen převážně z hráčů elitní švédské ligy (SHL), ocenil dobrý výkon na hřišti O2 arény. I když v zápase národní tým dvakrát prohrával, podle Hrubce hrál opticky lépe a kvalita byla na české straně. Reprezentačního fantoma trochu mrzelo, že Češi nedali třetí gól ještě v základní hrací době, ve které podle jeho slov měli dost šancí rozhodnout. Každopádně výhru bere a je rád, jak se reprezentace předvedla.

Vzhledem k velkému množství omluvenek z NHL je dost možné, že Švédsko nastoupí v základní skupině šampionátu v Lotyšsku proti Česku ve velmi podobné sestavě. „Jsem zastánce toho, že až opravdu vypukne mistrovství světa, tak to bude úplně jiný turnaj než České hry. Uvidíme, s čím Švédi ještě přijdou, určitě mají ve hře ještě nějaké hokejisty, kteří jim přijedou. Kolikrát vám stačí dva hráči, kteří úplně změní chod a nastavení celého týmu. Takže bych vůbec nedělal žádné závěry z toho, v jaké jsou teď sestavě,“ dodal Hrubec. 

Góly

Domácí: 43:14. Zadina, 56:15. Zadina, 62:27. M. Stránský

Hosté: 25:38. Friberg, 54:12. P. Lindholm

Sestavy

Domácí: Hrubec (Kváča) – D. Sklenička, Hronek, Hájek, Moravčík, J. Galvas, Šustr, Mašín – M. Stránský, Špaček, Lenc (A) – H. Zohorna, T. Zohorna (C), Zadina – Sekáč, Š. Stránský, Červený (A) – Smejkal, A. Musil, Flek – Blümel.

Hosté: Reideborn (Ersson) – Dahlbeck (C), Lööv, Holm, Nygren, Pilut, Pudas – Hållander, Rasmussen (A), Eklund – Wedin, P. Lindholm, Friberg – Sylvegard, Ljungh, Olofsson – Frödén, Wingerli (A), Berggren.

Rozhodčí

Hradil, Kika – Lederer, Špůr

Stadion

O2 Aréna, Praha

Návštěva

1 000 diváků

 

    

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play-off
Články odjinud


Články odjinud