Pavel Bárta
22. května 2021 • 11:00

Švýcaři vyrazí na Čechy i s Finem. Věří si na medaili, říká znalec Marha

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Urazil dlouhou cestu, ve 31 letech si poprvé zahraje na mistrovství světa. Jenom nenastoupí za Finsko, odkud pochází. „Věřím, že v turnaji vydržíme co nejdéle,“ řekl Santeri Alatalo (31), který po mistrovské sezoně v Zugu vyztužil obranu Švýcarska, kde zakotvil před devíti lety a jehož občanství získal teprve loni. Jeho prvním soupeřem bude dnes v 19.15 český tým.



I výběr Filipa Pešána má v sestavě rodilé cizince. Bratři Musilové přišli na svět v Kanadě, mladší Adam dokonce nastoupil za javorové listy na Hlinkově memoriálu. Před pěti lety však už v českých barvách vyrazil na mistrovství světa dvacítek. Santeri Alatalo to má obráceně, je to Fin přeroubovaný na Švýcara. „Dosáhl vrcholu. Napřed získal švýcarský titul, k tomu přišla pozvánka do národního týmu,“ vyprávěl s hrdostí jeho otec Matti Alatalo při telefonické zpovědi pro finský deník Iltalehti.

Švýcarská kariéra Santeriho Alatala začala v juniorce Klotenu, když jeho otec dělal asistenta v Curychu. Po pěti letech se vrátil do Finska, syn ho během působení v Jyväskylä a Häämeenlinně doprovázel. V nejvyšší soutěži dospělých debutoval Santeri v ročníku 2008/09.

Po třech letech zamířil nejprve do Davosu, posledních osm strávil v Zugu, kde stejně jako český centr Jan Kovář zažil skvostnou sezonu a coby asistent kapitána vybojoval švýcarský titul. Od nové sezony bude Alatalo hrát za Lugano. „Prožil krásné hokejové jaro. Jeho příběh je hodně dlouhý, ale pokračuje. Uvidíme, co ho ještě čeká,“ pravil otec.

9

Tolik let působí ve švýcarské lize obránce a finský rodák Santeri Alatalo, který dnes poprvé nastoupí na šampionátu.

Ve 44 zápasech si Santeri v NLA připsal 32 bodů (7+25) a byl nejproduktivnějším obráncem mužstva před Raphaelem Díazem. Zatímco veterán s pětiletou zkušeností z NHL dávno patří k inventáři švýcarské reprezentace, Alatala mohli pozvat, až když získal občanství alpské země. Důvodem přitom nebyly přísné kvóty pro starty cizinců, nýbrž konkrétní zájem šéfů reprezentace.

„Generální manažer Lars Weibel a kouč Patrick Fischer byli se Santerim v kontaktu. Říkali, že by ho chtěli do národního mužstva, aby tuhle možnost zvážil, že by byl pro tým osvěžením. Tím to začalo. Má samozřejmě dobré základy, ve Švýcarsku jsme žili dlouho, naučil se jazyk, zvykl si na tamní život,“ líčil Matti Alatalo.

V posledních třech sezonách si Santeri připsal ve 144 zápasech 82 bodů, ve 26 střetnutích play off jich měl 19. To bylo na beka hodně dobré. Tak dobré, že si ho v kádru dovedli představit i stavitelé finské reprezentace. I kdyby po něm ale chtěli skočit, Alatalo měl jasno.

Čeští hokejisté se radují z gólu
Čeští hokejisté se radují z gólu

„Pro Santeriho bylo Švýcarsko přirozenou volbou. Bylo to těžké rozhodování, jakmile si však vyberete jednu možnost, věříte, že byla správná. Švýcarští trenéři ho měli na očích, mohli ho bedlivě sledovat. Jako hokejistu ho tam znali víc než ve Finsku,“ řekl Matti Alatalo.

Rodák z Tampere prošel finskými juniorskými výběry, ale dres Suomi podle všeho už nikdy neoblékne. To by se po mistrovství světa musel vrátit a ve své domovině strávit tři roky, z toho minimálně dva hrát za finský klub.

Švýcarsko hraje podobným stylem jako Finové, má stejně vysoké ambice. Pro šampionát postavilo silný a hladový tým, posílený hráči z NHL jako Timo Meier, Philipp Kurashev, Jonas Siegenthaler a Nico Hischier.

Prvním soupeřem Švýcarů budou v Rize čeští reprezentanti. S Finskem by se mohli střetnout nejdřív v play off. Santeri Alatalo už možnost volby mít nebude. Co jeho otec? „Těžká otázka. Vyrostl jsem ve finském hokeji, znám trenéry a spoustu hráčů. Finsko mi bude vždycky blízké. Máme tam kořeny, ale nedá se vyloučit, že moje druhá polovička ho porazí,“ uzavřel Matti Alatalo.

Chtějí medaili, žasnu z Ambühla

OČIMA EXPERTA: Josef Marha, pětinásobný mistr švýcarské ligy s Davosem

„Švýcaři přijeli na šampionát hodně kousat a tajně si věří na medaili. Vidí, že přes Kanadu a Ameriku by to mohlo jít spíš než jindy. Letos poskládali velice zajímavou sestavu, která by boje o medaile měla atakovat. To jednoznačně. Mix zkušených a mladých dravých kluků. Do týmu získali z New Jersey Devils Nico Hischiera, což je ve Švýcarsku velice oblíbený, ale hlavně vynikající hráč s velkým potenciálem do budoucnosti.

Já však musím smeknout klobouk před Andresem Ambühlem, který vyrazil na svoje šestnácté mistrovství světa. Neuvěřitelné, nemám slov. Je mu 37 let a pořád může hrát hokej na nejvyšší úrovni, v sezoně vedl dlouho bodování NLA. Vůbec bych se nedivil, kdyby zvládl dvacet šampionátů. Jestli je toho někdo schopen, tak on. Nechápu, kde bere pořád tolik energie. Ale narodil se do rodiny farmářů, vyrůstal u krav, fajn kluk z vesnice.

Andres… Pořád mám před očima, jak ve svých sedmnácti stojí na autobusové zastávce, aby se dostal v Davosu k zimáku. Tak jsem mu zastavil a vzal ho s sebou. Takovej bažant. A ono to je už dvacet let… Uvidíte, že si odehraje svoje. Nedávno jsme se potkali, trochu jsme se bavili, vzpomínali.

Švýcaři jsou vůbec poctiví kluci. Budou tvrdě makat, šroubovat, nic nevypustí. Nebudeme to mít s nimi snadné, bude to nejspíš boj.

V brankovišti jsou silní, na Berru a Genoniho je spoleh. Genoni byl v mých očích vždycky gólman pro NHL. Neuvěřitelně silný hlavně v hlavě, vždy skvěle připravený. V Zugu chytá skvěle. Díky oběma brankářům budou schopni zlobit všechny soupeře. Menším otazníkem je pro mě jen obrana. Ta není extra silná, tam by to mohlo z jejich pohledu trochu váznout. Defenzivě budou muset hodně pomáhat útočníci.“

Góly

Domácí: 14:46. Chytil, 54:59. Smejkal

Hosté: 17:09. Hofmann, 24:12. Meier, 38:19. Scherwey, 50:27. Meier, 57:08. Hofmann

Sestavy

Domácí: Hrubec (41. Will) – Hronek (A), D. Musil, Klok, Hájek, Šulák, D. Sklenička, Šustr – J. Vrána, Jan Kovář (C), D. Kubalík – Zadina, T. Zohorna (A), Chytil – Lenc, Špaček, M. Stránský – Smejkal, A. Musil, Flek – Blümel.

Hosté: Genoni (Nyffeler) – Untersander, Moser, Diaz (C), Geisser, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo, Müller – Meier, Hischier (A), Andrighetto – Hofmann, Simion, Corvi – Ambühl (A), Kurashev, Herzog – Praplan, Scherwey, Bertschy.

Rozhodčí

Ansons, Vikman – Nikulainen, Sormunen

Stadion

Olympic Sports Centre, Riga

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 5 1 0 1 28:10 17
2. Švýcarsko 7 5 0 0 2 27:17 15
3. Česko 7 3 2 0 2 27:18 13
4. Slovensko 7 4 0 0 3 17:22 12
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Velká Británie 7 1 0 1 5 13:31 4
8. Bělorusko 7 1 0 1 5 10:29 4

Ručinský o ruském gólu z ofsajdu: Kluci si toho nevšimli, jinak by protestovali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud