28. května 2022 • 19:59

SESTŘIH: Česko – Kanada 1:6. Po smršti bez finále, repre čeká boj s USA

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
26
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naděje na medaili trvá, ale zlato to nebude. Česká hokejová reprezentace prohrála na mistrovství světa ve Finsku semifinálový zápas s Kanadou 1:6. Do vedení ji sice v úvodu dostal David Krejčí, ale národní tým ještě před přestávkou o náskok přišel a konec nadějí znamenala třígólová smršť uprostřed zápasu. Do finále s Finskem postupují „javorové listy,“ Češi si v neděli od 14:20 zahrají o bronz s výběrem USA. Sledujte pozápasové studio s Petrem Klímou. 



Češi začali dobře, když se v osmé minutě prosadil v početní výhodě útočník David Krejčí. Jen 33 sekund před první sirénou však vyrovnal Dylan Cozens. Rozhodující pasáž přišla v polovině zápasu, kdy během tří minut a 19 sekund skórovali Adam Lowry, Kent Johnson a Mathew Barzal. Ve třetí části přidal pojistku Cole Sillinger, David Pastrňák neproměnil trestné střílení a podruhé se trefil Cozens.

Národní tým, který dovedl mezi nejlepší čtyřku při svém prvním MS na české střídačce finský kouč Kari Jalonen, má stále šanci ukončit desetileté čekání na první medaili z velké akce. Nedělní zápas s Američany začne ve 14:20, finále se bude hrát o pět hodin později.

Úvodní dějství bylo přehlídkou nedisciplinovanosti kanadských hokejistů, kteří před semifinále nasbírali nejvíce dvouminutových trestů. Z úvodních 14 minut měli hrát hned osm v oslabení. O trochu méně jich bylo jen proto, že Češi z jedné přesilovky skórovali. V polovině páté minuty se provinil faulem vysokou holí na Pastrňáka obránce Whitecloud a poté, co sudí ještě přezkoumali situaci u videa, obdržel trest na 2+2 minuty. První polovinu oslabení Kanaďané přestáli, ale pak našel Červenka rozjetého Krejčího, jenž se na kruhu opřel do puku a ranou nad Driedgerův beton otevřel skóre.

České zklamání po semifinálové prohře s Kanadou
České zklamání po semifinálové prohře s Kanadou

V 10. minutě přišel další zbytečný faul Kanaďanů. V přesilovce pálil od modré čáry Pastrňák, na brankovišti pracující Hertl posunul odražený puk k Hronkovi, jenž při dorážce poslal poskakující puk v obrovské šanci jen do Driedgerova betonu. Vniveč přišla vzápětí i další početní výhoda Čechů. V 17. minutě jel Hertl sám, když se bravurně natlačil před Holdena, ale Driedgera prostřelit nedokázal.

Kanaďané se dočkali až krátce před pauzou. Šimek nevyhodil podél zadního hrazení kotouč podle svých představ, pak ho vydoloval Dubois a nahodil ho do Vejmelkova brankoviště. Ščotka minul při pokusu uklidit ho do bezpečí bruslí a Cozens měl volnou cestu k zakončení. Jeho první pokus ještě zastavil Vejmelka betonem, ale Cozens pak snadno z dorážky vyrovnal.

Na začátku druhé třetiny měl Vejmelka plné ruce práce s tečovaným nahozením Chabota, kotouč ale přece jen ukryl v náruči. Kanaďané začínali na ledě čím dál více dominovat a do sedla jim definitivně pomohl zbytečný prohřešek Pastrňáka ve 28. minutě. Zámořskému celku stačilo k využití početní výhody 16 sekund, když zblízka zakončil po ledě mezi Vejmelkovy betony Lowry.

Uběhlo jen 81 sekund a Kanaďané odskočili na dvoubrankový rozdíl zásluhou Johnsonovy snadné bekhendové dorážky. Krátce po polovině utkání fauloval Krejčí a Kanaďané znovu trestali. Tentokrát po 20 sekundách zacílil přesně pod horní tyčku Barzal. Ve 37. minutě jel Vrána sám na Driedgera, ten ho však vychytal. Na druhé straně promarnil šanci na zvýšení náskoku Dubois.

Jakékoliv myšlenky a odhodlání českých hokejistů porvat se ještě o zvrat utlumil konec 44. minuty, kdy dostal prostor Sillinger a náležitě toho využil. Z kruhu přes bránícího Ščotku propálil Vejmelku a zvýšil už na 5:1.

Ve 47. minutě Barzal fauloval v úniku Vránu a rozhodčí nařídili za sekání trestné střílení. K němu se postavil Pastrňák, jenže neuspěl - kotouč se štěstím vytěsnil Driedger. V 53. minutě završil debakl Čechů Cozens, jehož druhý zásah neodvrátila ani trenérská výzva kvůli domnělému ofsajdu.

Góly

Domácí: 19:28. Cozens, 27:33. Lowry, 28:54. Johnson, 30:52. Barzal, 43:56. Sillinger, 52:50. Cozens

Hosté: 07:07. Krejčí

Sestavy

Domácí: Driedger (Tomkins) – Chabot, Graves, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Comtois, Lowry, Roy – Johnson, Gregor, Mercer – Geekie.

Hosté: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Stránský, Černoch, Flek – Špaček.

Rozhodčí

Heikkinen (FIN), Rekucki (USA) – Briganti (USA), Sormunen (FIN)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

9047 diváků

Vstoupit do diskuse
26

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud