2. května 2023 • 05:00

Pastrňák a MS: Šance je, i když menší než loni. Nikdy neodmítá, ale…

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boston se ponořil do smutku. Hokejový národ naopak větří šanci. Pojede hvězdný útočník David Pastrňák po překvapivém vyřazení hned v prvním kole na světový šampionát? Otázka, která stále není rozseknutá. Zatím to není jasné, naděje existuje. I když podle zdrojů Sportu je o dost menší než loni. „Záleží na něm. Je to hrozně čerstvé,“ říká agent Aleš Volek. Jasněji bude během pár dní. Jenom drobná šance existuje u Davida Krejčího. A co Pavel Zacha?



Fanoušci českému kanonýrovi přáli Stanley Cup. Jak to měli Bruins parádně rozjeté!

Ovšem všechno je jinak. Boston, suverén základní části, prohrál s Floridou sedmý zápas (3:4 po prodloužení) a NHL žije jedním z největších překvapení posledních let. Čeští fanoušci naopak živí naději, že se „Pasta“ představí na šampionátu v lotyšské Rize, který startuje příští pátek.

„Vím, že se o tom bude hodně mluvit teď. Ale my jsme to s Davidem ještě neřešili. Protože pochopitelně doufal, že s Bostonem půjdou co nejdál. Takže teď k tomu nemůžu nic říct,“ hlásí jeho dlouholetý agent Aleš Volek. „Ani jsme se o tom zatím vůbec nebavili.“

Ani generální manažer Martin Havlát podle informací Sportu ještě včera pozdě večer neměl bližší informace.

Zatím i on zůstává v zámoří a žhaví telefonní linky. A čeká na nejnovější zprávy.

Není divu, že moc informací není. Bruins ovládl smutek.

Na tvářích hráčů byla vidět po vyřazení od Floridy čirá beznaděj. U některých se objevily i slzy. Bruins prožili rekordní základní část. Trhali rekordy. Získali 65 výher z 82 utkání. Celkem pobrali 135 bodů. Hokejový svět se jim klaněl. Jenže v play off přišel rychlý konec. V sérii s Floridou sice vedli 3:1, ale nakonec padli v sedmém zápase. Nespasil je ani Pastrňákův gól.

Šok. Beznaděj.

„Určitě jsou hrozně zklamaní. Musejí to vstřebat, což nějakou dobu potrvá,“ dodává dlouholetý Pastrňákův agent Volek. Hned v prvním kole se poroučeli i v minulém ročníku, kdy rovněž v sedmém utkání nestačili na Carolinu. Jenže letos to bolí víc. Mnohem víc.

Před rokem se Pastrňák nerozpakoval a spolu s Davidem Krejčím národní tým posílili. Na ledě kouzlili, hlavně díky jejich umu a báječné formě kapitána Romana Červenky brali Češi bronz. Havířovský patriot získal deset bodů (7+3), hattrickem vedl kanonádu proti Američanům v zápase o třetí místo.

David Pastrňák po vyřazení ve Stanley Cupu
David Pastrňák po vyřazení ve Stanley Cupu

Byla radost se dívat na jejich spolupráci s Krejčím. Fanoušci byli nadšení. „Byl neuvěřitelný. Hlavně kolik radosti a pozitivní energie rozdával v kabině,“ chválil ho hlavní kouč Kari Jalonen.

Jeden z nejlepších útočníků NHL už na šampionátu startoval čtyřikrát. Vždycky, když mohl, dorazil. I když mu končila smlouva. Na to nehleděl. Jeho hokejová vášeň a touha hrát za národní tým pokaždé vyhrála.

Ovšem jak to bude tentokrát? Zatím není nic jistého.

Zklamání je čerstvé. A gigantické. „Byli jsme hodně blízko, abychom to dotáhli. Takže teď je v tom spoustu emocí. Hodně to bolí,“ smutně vykládal Pastrňák krátce po konci sezony. Ostatní hráči těžko hledali slova, u některých se objevily i slzy.

Volek: Víte, že kdykoliv to šlo, reprezentoval…

Boston se propadl do deprese. „Generální manažer Martin Havlát je v tomto směru v každodenním kontaktu s trenéry a v pondělí ráno už řešili situaci ohledně Bostonu Bruins, který vypadl z playoff NHL,“ uvedl Milan Hnilička, manažer národního týmu.

Víc to nekomentoval po včerejším srazu před Českými hrami v Brně ani trenér Jalonen. „Martin Havlát s nimi zkusí jako první promluvit a uvidíme, jaká bude situace,“ řekl pouze kouč.

Pastrňák v základní části v 82 utkáních nastřádal 113 bodů (61+52). V play off se trefil pětkrát v sedmi zápasech. Prožil životní sezonu, takže jeho přítomnost na šampionátu v Rize by byla pro národní tým velká věc.

Pokud „Pasta“ kývne, problém by neměl být ani s pojistkou. A to i přesto, že kanonýr Bruins uzavřel během sezony nový osmiletý kontakt za 90 milionů dolarů. „Jsme připraveni pojistku uhradit,“ potvrdil Jan Černý, generální sekretář svazu.

Teď je otázkou, jestli v sobě dost psychických sil najde sám Pastrňák. Nebo jestli to nezhatí ještě jiné okolnosti.

„Opravdu nevím, co víc k tomu teď říct. Víte, že kdykoliv to šlo, tak David reprezentoval. Dejte mu teď chvíli čas,“ dodal Volek.

Kdyby nakonec od „Pasty“ zaznělo ano, mohlo by to výrazně ovlivnit i Krejčího. Ten se v sedmém utkání zaskvěl třemi body (1+2), ale ani jeho příspěvek nedokázal odvrátit katastrofu. Zatím se zdá, že 37letý centr na šampionát nedorazí. „Jedině, že by ho přemluvil Pasta, pokud pojede. Je to ještě hodně čerstvé,“ řekl pro deník Sport zdroj, který má blízko k rodákovi ze Šternberku.

Skvělou formu v sezoně měl i útočník Pavel Zacha, který dokázal při absenci kapitána Patrice Bergerona plnit roli prvního centra. Také o něj by jistě měl národní tým zájem. Zacha v minulosti nabídky odmítal, ale tentokrát by mohla být jiná situace.

GM Havlát během února prohlásil: „Myslím, že tenhle rok by rád jel.“ Potom ale doplnil, že Boston vypadá tak dobře, že to není aktuální. „Nikdo nečeká, že vypadnou v prvním kole,“ uvedl tehdy.

Jenže stalo se…

Jasněji by mělo být během dalších dnů.

Vstoupit do diskuse
2

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud