Jakub Plaskura
10. ledna 2023 • 04:30

Neslýchaný talent. Slovenka (14) řádí na MS do 18 let, zírají i v zámoří

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový šampionát hokejistek do 18 let ve Švédsku je v plném proudu. 11. ledna dojde na federální derby a mladé Češky se musí mít na pozoru před slovenským fantomem. Teprve čtrnáctiletá Nela Lopušanová ze Žiliny pomohla parádními výkony porazit Japonsko a Švýcarsko. Jejího talentu si všimli i v zámoří.



Dva odehrané zápasy, 5 gólů a 3 asistence. To je bilance útočnice Nely Lopušanové, dívky školou povinné ze Žiliny, která udivuje svět na MS osmnáctiletých. Momentálně je nejproduktivnější hráčkou turnaje.

Pravda, Slovenky hrají tu slabší výkonnostní skupinu, ale i tak se z Lopušanové na Slovensku stává hvězdička, jejíž jméno všichni v hokejovém prostředí skloňují. A kdyby jen na Slovensku. Její dominance si všiml i kanadský hokejový expert Ian Kennedy.

„Je téměř neslýchané, aby čtrnáctiletá hráčka měla při premiéře na mezinárodním turnaji do 18 let tak zásadní vliv na hru týmu. Za nejlepší Slovenku v duelu s Japonskem vyhlásili Dobiášovou, ale Lopušanová ukázala elitní schopnosti. Může hrát i na dalších třech MS hráček do 18 let a je budoucí hvězdou slovenského ženského hokeje, který se snaží prosadit na světové úrovni. Při druhém gólu z trestného střílení ukázala hokejové vidění a šikovné ruce, když si počkala na pohyb japonské brankářky,“ reagoval nadšeně Kennedy.

Sociální sítě však obletěla hlavně její drzost a přehled před prvním gólem proti Japonsku. 

Nutno dodat, že Kennedyho slova chvály po duelu s Japonskem nebyla jen výkřikem do tmy. Lopušanová se ukázala i Švýcarkám, když při výhře 4:1 nasázela hattrick a na čtvrtou branku přihrála. 

Už hraje slovenskou extraligu žen právě za Žilinu a v šesti zápasech posbírala 25 kanadských bodů (15+10). A když zrovna náhodou nebrázdí ledové plochy, věnuje se hokejbalu, pochopitelně také na reprezentační úrovni.

Obletované hvězdy budoucnosti jako Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Filip Mešár nebo Dalibor Dvorský mají pod Tatrami zdatnou následovnici.  

O vítězství v základní skupině a lepší pozici pro čtvrtfinále si to Slovenky rozdají s Češkami ve středu 11. ledna ve 12.00.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud