Pavel Bárta
14. února 2013 • 00:05

NAGANSKÝ DENÍK: Kanadská pomsta a Jágrův bratranec z Keni

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těsně před olympiádou napadl v zápase NHL běloruský obránce Ruslan Salej ruského útočníka Sergeje Krivokrasova. Od ligy dostal flastr, na turnaj v Naganu se ale trest nevztahoval. Do Japonska tak mohl přiletět dokonce dřív a pomohl své zemi k postupu z kvalifikace do hlavního turnaje.



Ještě větší poprask ovšem vzbudil atentát amerického zadáka Garyho Sutera na Paula Kariyu. Na šikulu s japonskými kořeny se místní těšili víc než na Gretzkého, u jména mu připisovali i druhé křestní Tecuhiko.

Jenže po otřesu mozku přiletět nemohl, zatímco Suter ano. To zase nestrávili Kanaďané. „Připadá vám to snad spravedlivé? “ neskrýval rozhořčení jejich manažer Bob Clarke.

I diváci dávali Suterovi bučením najevo, že mu jeho zločin neodpustí. Ale Kanada šla dál bez zaváhání a druhý den turnaje zlomila Švédy. Američané měli co dělat s Bělorusy, které z hlediště ve sportovní uniformě hypnotizoval diktátorský prezident Alexandr Lukašenko.

Češi měli volno, takže bylo trochu času zajet metrem do města, prohlédnout si chrám Zenkódži a také se přesvědčit o tom, jak se Japonci umějí vypořádat s jazykovou bariérou. Prodavač v obchodě s kimony prostě vytočil číslo na videotelefonu a z displeje vyskočila tvář tlumočníka do angličtiny. Na svou dobu vychytávka jako hrom, v tomhle byli Japonci o pár let napřed.

U nádraží si otevřeli krám překupníci s olympijským oblečením. Na dece rozprostřené na chodníku ležely oficiální bundy zemí jako Ukrajina, Polsko, Kazachstán. Napadlo mě, kdy se tam objeví i česká, zvlášť, když tyhle věci se rozkřiknou. Za pár dní jsem šel kolem. Žádná taková tam nebyla…

Co se stalo dne 14. února 1998 v Naganu


Kanada se pomstila za Lillehammer. Fantastický hokej v podání Švédska a Kanady nadchl 10 000 diváků v hlavní naganské aréně. Zámořský výběr pokořil Seveřany 3:2 a vydobyl si výhodu, že mu k vítězství v základní skupině stačí i remíza s USA.

A ještě něco: po čtyřech letech hráči Javorového listu aspoň částečně vrátili soupeři ukrutně bolestivou porážku z finále předchozích Her v Lillehammeru. V únoru 1994 byl mezi zdeptanými poraženými na penalty i majitel kanadského pasu Petr Nedvěd.

V rámci odvety to skvěle ladilo zejména dvojici Nieuwendyk – Blake, která dvěma góly otočila průběh utkání na zámořskou stranu.

„Parádní hokej, je na co se dívat. Akorát škoda, že to v tomhle tichu nevynikne,“ komentoval podívanou David Moravec, jenž se volném dnu vyrazil podívat na hvězdy. Vedle sedící Pavel Patera byl ze stoupající úrovně kanadské hry nadšený. „Budou stále lepší a lepší,“ shrnul dojmy krátce předtím, než se šel vyspat na Kazachy.

Češi měli volný den před druhým vystoupením s Kazachy. Většina z nich vyrazila do Českého olympijského domu lehce ohodnotit kvalitu čepovaného Radegastu.

Jaromír Jágr sbíral body v olympijské vesnici, kde se s ním toužil vyfotit běžkař Philip Boit, v Naganu keňská obdoba proslaveného jamajského čtyřbobu. Jakmile Jágr začal pózovat, jeho spoluhráči si krajana začali dobírat, odkud se znají. „Bratránek, ne?“ rozesmál všechny odpovědí.

Sdruženář Milan Kučera dokončil závod na skvělém 5. místě, přímo na místě mu držel palce jeho dvouapůlletý syn Milan junior. Kanadský krasobruslařský pár Lynn Bourneová – Victor Kraatz, v soutěži povinných tanců až čtvrtý, obvinil rozhodčí z politického a zmanipulovaného rozhodování.

Litvínovská parta v naganském týmu, trenér Ivan Hlinka baví ostatní svou postavou bez trička.
Litvínovská parta v naganském týmu, trenér Ivan Hlinka baví ostatní svou postavou bez trička.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud