Pavel Bárta
17. února 2013 • 00:05

V Naganu se řešil švédský skandál. Češi protestovali, aby se vyhnuli USA

Autor: Pavel Bárta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypjaté situace bývají úrodným podhoubím pro šíření různých domněnek a fám. Obr Ulf Samuelsson hrál za Švédsko neoprávněně, protože vlastnil americký pas a původní občanství mu tím zaniklo. Na případ prý oficiálně upozornili první Bělorusové, kteří podali protest po posledním zápase skupiny.



Taky bossům NHL se dodatečné čachry s výsledky hodily. Třetím místem Američanů ve skupině se zhroutil jejich sen o velkolepém zámořském finále a takhle by ho mohli aspoň živit dál. Jenže nic z toho nebyla pravda. Skandál rozdmýchali sami Švédové.

Pochybnosti jako první zveřejnil deník Svenska Dagbladet. Jmenovitě redaktor Janne Bengtsson, jehož agentura ČTK vydávala za novinářku a přejmenovala na Janne Bengtssonovou. Přitom je to chlap jak hora… Bengtsson ještě před utkáním s Běloruskem na nesrovnalosti upozornil šéfa švédského hokejového svazu Rickarda Fagerlunda. Ten se svěřil hlavě IIHF Renemu Faselovi.

„Nevěděl, jak se věci mají,“ hájil švédského Golema svazový boss. Ale byl to malér a máslo na hlavě měla i mezinárodní federace. „Nám by v takovém případě sebrali všechny body. Ovšem olympiáda by se měla rozhodovat na place, ne za oponou,“ prohlásil český kapitán Vladimír Růžička.

Direktoriát turnaje rozhodl jak chytrá horákyně: vyloučil Samuelssona, ale body Švédům ponechal. Zamítnut byl i protest, který v případě úspěchu mohl poslat Hlinkovu družinu ve čtvrtfinále na Kazachstán místo Američanů. Český vzdor zahýbal Naganem, ale všechno nakonec zůstalo při starém.

„Samuelsson je Američan? Ale byl chvíli Švédů, ne? A my ho do mužstva nechceme,“ vnesl do věci nadhled americký obránce Chris Chelios. „Ani Sutera,“ dodal Keith Tkachuk.

„Mohli jsme nabídnout Messierovi, aby nám pomohl, když se nevešel do kanadské sestavy. Nic by se nestalo, jak vyplývá z přiloženého,“ glosoval vtipně sekretář českého svazu Stanislav Šulc.

Co se stalo

Hokejistky Spojených států amerických porazily ve finále ženského turnaje Kanadu 3:1 a získaly zlato. Třetí místo obsadily po vítězství nad Čínou Finky. Konečné pořadí: 1. USA, 2. Kanada, 3. Finsko, 4. Čína, 5. Švédsko, 6. Japonsko.

Soutěží družstev vyvrchol olympijský program ve skoku na lyžích. Na můstku K-120 dominovali domácí Japonci v sestavě Okabe, Saitó, Harada a Funaki. Druhé místo obsadilo Německo, třetí Rakousko. Český tým skončil na sedmém místě.

Všechny tři cenné kovy ze sjezdařské kombinace dobyly německé závodnice. Zlato vybojovala Katja Seizingerová, stříbro Martina Ertlová a bronz Hilde Gergová. Česká reprezentantka Lucie Hrstková skončila na patnáctém místě.

Co zaznělo

„Celý den jsem bojoval za svou čest, přestože jsem nevinen. Americký pas mi měl pouze usnadnit život.“
Švédský bek Ulf Samuelsson po vyloučení z olympijského turnaje kvůli vlastnictví amerického pasu.

„Ulf je Švéd a vždycky za Švédsko hrál. Nechápu, proč je kolem toho tolik povyku.“
Legendární kanadský útočník Wayne Gretzky se zastával svého spoluhráče z Rangers.

„Neznám nikoho, kdo by byl více Švédem, než je Ulf.  Celý tým se na dvě stě procent staví za něj.“
Kapitán Tre kronor Calle Johansson dal najevo, že minely se dopustili lidé ze švédského svazu.

„Chybu udělal švédský svaz. My přece také věděli, že Robert Holík za nás nemůže hrát, protože má americké občanství. A hlavně je divné, že 24 hodin před čtvrtfinále neznáme jméno soupeře…“
Také český gólman Dominik Hašek měl o chybujícím jasno.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud