24. ledna 2015 • 19:54

Češi si v roce 2016 zahrají Světový pohár, Slováci jen v týmu Evropy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení NHL a Hráčské asociace NHLPA oznámilo v sobotu Columbusu konání hokejového Světového poháru v roce 2016. Bude se hrát od 17. září do 1. října v Torontu. Zúčastní se ho šest zemí s největším zastoupením hráčů v NHL - Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Finsko a Česká republika - a navíc dva kombinované výběry. Jeden bude Young Stars složený z hráčů z Kanady a USA do 23 let a Team Europe vytvořený ze zástupců ostatních zemí Starého kontinentu.



Světový pohár se vrací po 12 letech a jako nástupce Kanadského poháru se uskuteční potřetí v historii.

Zatímco v letech 1996 i 2004 se hrálo na v různých účastnických zemích a turnaj vrcholil v Severní Americe, tentokrát se celý odehraje na jednom místě v hale Air Canada Centre. Detaily turnaje doladila NHL a NHLPA ve spolupráci s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF).

"Očekáváme, že to bude nejlepší mezinárodní hokejový turnaj na světě. Děkujeme našim partnerům - IIHF a jejím členům - za jejich spolupráci a pomoc, aby se tento turnaj stal realitou," řekl komisionář NHL Gary Bettman v Columbusu, kde probíhala jednání před startem víkendu pro Utkání hvězd.

"Po dvouměsíčním licitování jsme se minulý týden dohodli na znění základních podmínek," řekl ve čtvrtek ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban s tím, že právo na zveřejnění detailů akce si vyhradila NHL a NHLPA. V zámoří doufají, že tentokrát se Světový pohár bude konat pravidelně. Podle TSN organizátoři předpokládají, že jim zajistí zisk 75 až 100 milionů dolarů.

"Těšíme se na další práci s NHL, IIHF a jejími federacemi na této neobyčejné akci. Očekáváme, že je to první krok k sérii turnajů v dalších letech, včetně Světového poháru v roce 2020," uvedl výkonný ředitel NHLPA Don Fehr.

O účasti na olympiádě se nejednalo

V roce 2004 turnaj vyvrcholil v Torontu, kde Kanada ve finále zdolala Finsko. Češi vypadli v semifinále s pozdějšími šampiony. V roce 1996, kdy turnaj skončil pro Čechy propadákem korunovaným debaklem s Německem, vyhrály Spojené státy americké.

Každý z osmi účastníků bude mít v kádru 23 hráčů - 20 hráčů v poli a tři brankáře. Týmy budou rozděleny do dvou základních skupin, v který se utkají každý s každým. První dva postoupí do semifinále, která se budou hrát na jediný zápas. Finále bude na dva vítězné duely.

Minimálně šestnáctičlennou nominaci včetně dvou brankářů musí účastníci oznámit nejpozději do 1. března 2016, konečný výběr musí být uzavřen do 1. června. Týmům Evropy a mladých severoamerických hráčů určí NHL a NHLPA manažery, kteří je sestaví. Bude se hrát na rozměrech hřiště i podle pravidel NHL a zápasy budou rozhodovat sudí ze zámořské soutěže.

Přípravné kempy začnou 4. září a účastníci mohou sehrát minimálně jeden přípravný zápas na místě, které si sami zvolí. Na konci přípravy před turnajem ale musí sehrát poslední přípravný duel už v Severní Americe.

O účasti hráčů NHL na olympijských hrách v roce 2018 v korejském Pchjongčchangu v současné době zástupci soutěže, NHLPA a IIHF nejednali. Pod pěti kruhy hrály hvězdy NHL nepřetržitě od roku 1998 v Naganu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud