27. září 2016 • 12:58

Zloba po fiasku zůstává. SP mě nebavil, přiznal hvězdný bek USA

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Experti i oni sami se viděli ve finále, přinejmenším. Jenže přišly tři facky a boj o zlato uvidí Američané leda v televizi. Vystoupení hokejistů USA na Světovém poháru skončilo ostudou, trojicí porážek v základní skupině, a roztrpčením některých reprezentantů. Naposledy upustil ventil frustraci obránce Dustin Byfuglien.



Hromotluk z Winnipegu se v pondělí hlásil na tréninkovém kempu Jets a byl středobodem zájmu kanadských i amerických novinářů. "Jak se vám hrálo? Jak si vysvětlujete takový neúspěch?" létalo na 31letého rodáka z Minneapolisu ze všech stran.

"Byla to zkušenost, všechno co se tam událo," řekl Byfuglien dopisovateli Sportsnet's Seanu Reynoldsovi. "Ale jistě chápete, že jsem si to vůbec neužil, nebavilo mě to," dodal s úšklebkem defenzivní borec, kterého Američané v přípravě s Finy zkoušeli i v útoku.

"Rozhodně to není mé oblíbené místo. Chtěli to vyzkoušet, a taky to tak vypadalo," čílil se Byfuglien po generálce a výhře 3:2.

Výlevy takřka dvoumetrového obra lze pochopit, důvěru trenérského svéráze Johna Tortorelly na Světovém poháru neměl. V prvním utkání při šokující porážce od výběru Evropy (0:3) seděl jen na tribuně, při prohře s Kanadou (2:4) odehrál slabých jedenáct minut. Více prostoru dostal Byfuglien jen v utkání "o nic" s českým národním týmem (3:4), kdy měl icetime k 22 minutám, na které je zvyklý z Winnipegu.

Patrick Kane odjíždí z turnaje bez vstřelené branky
Patrick Kane odjíždí z turnaje bez vstřelené branky

"Prošli jsme si s asistenty sestavu, udělali složení přesilových her a oslabení. Prostě jsme zvolili jiné hráče, kteří nám přišli do našeho systému vhodnější," řekl Tortorella ke složení line-upu po ostudě s Evropou, která předznamenala konečný neutěšený výsledek.

Co bude s americkým týmem dál?

Suma sumárum, silný a favorizovaný výběr okola Patricka Kanea a Jonathana Quicka skončil na Světovém poháru na předposledním místě, mizernější byli díky horšímu skóre jen Finové. „Jsem opravdu hluboce rozčarován naším vystoupením, ze tří zápasů máme nulu," vztekal se generální manažer USA Dean Lombardi pro allhockey.ru po porážce od Čechů.

„Ze všeho nejvíc jsme potřebovali porazit Kanadu, na zápas s ní jsme se připravovali od samého začátku. Možná právě z toho důvodu jsme selhali v prvním utkání proti Evropě. Takže jsme na konci nevyhráli jedinou bitvu, natož válku," snažil se novinářům objasnit generální manažer důvody fiaska.

Na úrodnou půdu jeho slova nepadla, americkými fanoušky doteď cloumá zloba. Slaboučkou útěchou jim může být alespoň fakt, že měli v základní skupině A oba finalisty turnaje. Finálová série na dvě vítězná utkání mezi Kanadou a týmem Evropy začne v Torontu ve 2:00 ráno českého času v noci na středu.

A co bude s hráči z amerického výběru dál? Velebený tým Severní Ameriky do 23 let ukázal, že následovníků mají někteří borci skutečně mnoho. „Teď nemá cenu řešit, kdo z týmu se ještě někdy na velkou reprezentační akci vrátí, je to čerstvé. Ale my se odrazíme a budou z nás lepší hráči," slíbil kapitán Joe Pavelski.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud