Pavel Ryšavý
Premium
18. dubna 2018 • 11:20

Fischer tvoří český tým na MS: na co láká mladíky i o Pastrňákově odříkání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí byl Jiří Fischer oficiálně představený jako generální manažer hokejové reprezentace. Bývalý hokejista a dnes ředitel hráčského rozvoje Detroit Red Wings má na starosti všechny hráče za mořem, klidě pětkrát denně volal Josefu Jandačovi svoje poznatky. „Téhle pozice si vážím. Pro mě je čest pracovat s nároďákem, už několik byl tohle pro mě sen,“ říká. V rozhovoru pro iSport. cz víc přiblížil svoji práci i to, jestli klubům nevadilo, že hráče oslovuje člověk od konkurence, jaký vliv má na konečnou nominaci na MS, co říká na výkony Davida Pastrňáka a řadu dalších témat.



Když spustí o hokeji, máte pocit, že by mohl mluvit i hodiny. Tohle se o Jiřím Fischerovi vždycky říkalo a nic se na tom nemění. „Pepa Jandač sledoval hráče z Evropy, já měl na starosti kluky ze Severní Ameriky. Pořád monitorujeme, jak se vyvíjí play off v NHL a AHL, jsme s hráči domluveni, že si dáme vědět, až skončí, taková je naše dohoda. Před play off jsem mluvil prakticky se všemi,“ říká generální manažer české reprezentace, který se od pondělí připojil k týmu.

Vypadáte, že jste se na novou práci těšil, až dorazíte do Česka. Sedí tenhle dojem?
 „Už několik týdnů jsem se těšil a hodně. Být v kabině, s trenéry, kolem hráčů, pracovat s českým svazem... Pro mě to znamená strašně moc. Několik let jsem měl funkci hlavního skauta a pár turnajů, včetně olympiády, jsem objel jako konzultant. Těším se nejvíc na to, jak do toho kluci dají všechno a bude tady ohromná dávka energie a taky samozřejmě na moji práci, další komunikaci s hráči v Severní Americe a jejich kluby. Je výborná zpráva, že hned po sezoně tady v Pardubicích budeme mít dost hráčů ze zámoří.“

Je mezi nimi hodně mladých hráčů, z pohledu reprezentace neznámých, Filip Chytil, Filip Zadina, Filip Chlapík... Doporučil jste trenérům vy, že už stojí za to je vidět a vyzkoušet?
„Hráči, kteří o to řeknou výkonem, si zaslouží nominaci do reprezentace. A na věku absolutně nezáleží. Na nejvyšší světové úrovni je nejdůležitější výkonnost a ta není daná nebo podpořená věkem. Zadina měl úžasnou sezonu v juniorce, naučil se, jak odolávat i mediálnímu tlaku. Mluví se o něm jako o jednom z nejvýše hodnocených hráčů pro draft. Chytil se zase jako jeden z mála teenagerů zakomponoval do kádru klubu v NHL, to samé dvacetiletý Chlapík.“

Úplně se ani nečekalo, že tak brzy a hladce se v Česku zjeví Dmitrij Jaškin...
„Byli jsme domluveni, že si hned po sezoně dáme vědět. St. Louis hráli do posledního zápasu s Coloradem o play off. Jakmile se tam nedostali, hned jsme si druhý den zavolali, že se zapojí i na České hry. Udělalo mi to radost. Je to velký a průbojný útočník, který nám přidá do týmů dost věcí a to samé Martin Frk, který si potřeboval dořešit několik rodinných věcí v Calgary, odkud je jeho přítelkyně. Zapojí se sem koncem týdne. To se týká i brankáře Davida Ritticha, na ledě bude nejspíš ve středu. V neděli mu skončila sezona, klub ho poslal ještě na poslední týden na farmu, která bojovala o play off, nevyšlo jim to a on v pondělí skočil na letadlo.“

Těší hodně takový přístup u mladých hráčů, že o ničem nespekulují a hned vyrazí se bít o místo před MS?
„Je to skvělý. Některé kluby NHL mají pohled, že když pro ně skončí sezona, tak své hráče pošlou na farmu, ať nedostávají nic zadarmo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud