23. června 2020 • 19:30

Vary, nebo Kanada? Bednář čeká na draft, mezi gólmany z Evropy je špička

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v ročníku 2018/19 naskočil coby šestnáctiletý klučina do extraligy mezi chlapy, byl jako zjevení. Brankář Jan Bednář dostal v Karlových Varech šanci. Chytil ji. A pevně držel. Předváděl úžasné výkony, byl vyhlášen nováčkem sezony. Ta uplynulá se mu však tolik nepovedla. Na skvělá čísla navázat nedokázal.



„Už před sezonou jsem říkal, že bude extrémně těžké potvrdit minulé výkony. Předminulý ročník se mi povedl, jenže potvrdit to v dalším je opravdu mnohem těžší. Zbytečně jsem si pak na sebe v hlavě vytvářel tlak. Kdybych to měl zhodnotit, tak to byla taková nijaká sezona: ani dobrá, ale vyloženě špatná. Mám se čeho chytit, když na sobě budu dál pracovat, ta příští bude určitě lepší," přiznává stále teprve I7letý čahoun.

Okamžitě se mu začala věštit zářná budoucnost v NHL, což na mladíka možná dolehlo. On si to ale nepřipouští. „Snažím se to moc nevnímat. Spolupracuju s mentálním koučem, s kterým tohle řeším. V hlavě dokážu být silný, musím na ní ale taky pořád pracovat," dodává.

V Energii s ním dál počítají do gólmanské dvojice k Filipu Novotnému, sám Bednář však zatím neví, kde nový ročník začne. „Jasno ještě nemám. Čekám na draft, a jak se to všechno kolem vyvine. Ve Varech mám pořád smlouvu. Kdyby nevyšel draft nebo se něco pokazilo, pořád můžu být tam. Kanada je ale jiný svět, hokejově i lidsky. Byl jsem tam párkrát a moc se mi tam líbilo. Nemůžu ale zatím říct, jestli budu tam nebo tady," krčí rameny.

Teprve 17letý Jan Bednář v brance karlových Varů
Teprve 17letý Jan Bednář v brance karlových Varů

Bednářovo jméno po zásluze figuruje vysoko v draftových žebříčcích zámořských expertů. Obvykle se objevuje na konci třetího až čtvrtého kola. Centrální skauting NHL ho vidí mezi brankáři jako evropskou dvojku hned za Jaroslavem Askarovem z Ruska.

Odhady však Bednář sledovat nechce. „Před rokem v létě jsem na to docela koukal, zajímalo mě, kde jsem. Během minulé sezony jsem to ale úplně vypustil z hlavy. Když se mi moc nedařilo, nechtěl jsem se stresovat ještě nějakými žebříčky," popisuje.

Obecně se navíc kluby NHL bojí brát brankáře na nejvyšších příčkách, proto jsou u nich tyto predikce dost vrtkavé. „Je to specifické, letošní draft bude navíc jiný. Pokud se posune, skauti nás uvidí v zápasech navíc, takže se něco ještě třeba může změnit."

V uplynulém týdnu se Bednář připravoval s juniorskou reprezentací na prvním kempu nového ročníku v Rokycanech. Spolu s ním tam byli i další gólmani: Lukáš Pařík, Nick Malík, Tomáš Suchánek a Jan Škorpík. „Brankáři jsou naše největší síla," pokyvuje hlavou nový trenér dvacítky Karel Mlejnek. Pařík už byl draftovaný loni, nyní by kromě Bednáře mělo dojít i na Malíka.

Jan Bednář v extralize

2018/2019   2019/2020
15 Zápasy 13
2,68 Průměr gólů 4,39
91,6 % Úspěšnost zákroků 88,4

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud