Pavel Ryšavý
Premium
26. února 2022 • 14:30

Jalonen: přísný Fin, který umí zázrak. Scénář s náhradou za Pešána ale drhne

Autor: Pavel Ryšavý, tps, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v historii českého hokeje je reálně blízko, že k národnímu týmu nastoupí cizinec. Ve čtvrtek se Petr Nedvěd sešel s Karim Jalonenem (62). Má to ale pár zádrhelů. První je, že pokud generální manažer chce trenéra na delší dobu, Jalonen má nastoupit k finské dvacítce. Druhý? Zdejší prostředí v cizince pořád úplně nevěří, což bylo slyšet i z výkonného výboru. Kdyby se akce Jalonen nakonec rozjela, Česko by na MS vedl muž, který dokázal zázrak se Lvem Praha.



Kolem nosu a pusy má hodně hluboké vrásky, že byste do nich možná schovali i trenérský notes. Někdy pochybujete, jestli se dovede vůbec usmát. Umí to, ale při hokeji s veselými emocemi šetří. Česko se snaží, i výroky Filipa Pešána hned po olympiádě v Pekingu, pasovat do role týmu, který medaili z turnaje přiveze leda zázrakem.

Jalonen vyhrál sedmkrát finskou ligu, dvakrát švýcarskou, má stříbro z MS z finským áčkem a taky s dvacítkou. Zázraky? Ty právě taky celkem zvládá. Už to jednou předvedl Česku. Vzpomenete si ještě? Lev Praha se svým koučem s nejpřísnějším pohledem v soutěži došel až do finále KHL. V něm před osmi lety padl po sedmi zápasech s Magnitogorskem. Jalonen odešel k finské reprezentaci, Lev zmizel z mapy.

Ale stopu nechal kouč v Praze velmi silnou. „Vypadá občas tak přísně, že ani já se na něj neodvážím promluvit,“ usmíval se tehdejší klubový manažer Rašíd Chabibulin. „Ale realita není tak zlá. Má výborný smysl pro humor, je to demokrat a dobrý psycholog. Ví, kdy musí být tvrdší a  kdy je zase možnost povolit otěže,“ přidal.

Neřekli byste, že Lev je zvíře, které může jít do finále KHL, když Jalonen přicházel. U týmu ale poměrně rychle zavedl přísný režim, hráči kolikrát brblali, že už se jde zase na poradu. Kouč chtěl neustále ladit detaily, věřil defenzivnímu systému. Vyloženě se svou představou hráče tak otravoval, až jim svoji hru vecpal do podvědomí, všechno se podařilo zautomatizovat.

Přišel v říjnu 2013 a první důkaz, že věci pod vysokým Finem mohou fungovat, se dostavil v listopadu, Lev vyhrál na tripu čtyři zápasy. Neměl největší hvězdy v soutěži, to ani ve snu. Přesto na cestě do finále ligy vyřadil obry Dynamo Moskva a Petrohrad. V dlouhodobé soutěži Jalonen sestrojil něco, co potřebuje Česko pro krátký turnaj.

Vymyslel systém přesně podle kádru,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud