3. listopadu 2022 • 11:50

Jalonen nominoval na finskou misi: Červenka či dva nováčci ze Sparty

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně za týden odstartuje první reprezentační turnaj nové sezony. Finský Karjala Cup začne českým zápasem se Švédy v Českých Budějovicích. Trenér Kari Jalonen na akci nominoval dva nováčky – Davida Vitoucha a Martina Janduse, oba z trápícího se týmu Sparty. Pojede taky kapitán bronzových medailistů z jarního MS Roman Červenka.



Sedmnáct hráčů z Tipsport extraligy, pět hráčů ze Švédska, tři ze Švýcarska a tři z finské soutěže. Taková je skladba české nominace pro Karjala Cup. „S Martinem Havlátem a Liborem Zábranským jsme asi před měsícem řešili, jaké budeme mít s turnaji plány. Do Švédska v únoru chceme vést hodně mladý tým, pod 25 let. Teď chci vidět hráče, které většinou znám. Máme ale i dva nováčky, což je vždycky pozitivní,“ komentoval výběr Kari Jalonen.

Nováčky jsou dva sparťani Martin Jandus a David Vitouch. „Oba jsem viděl aspoň v pěti utkáních. V první řadě mě zajímá, jak hráči bruslí, jestli mají na mezinárodní hokej. U obou mě zaujalo, jak dokážou plnit herní plán, že minimálně chybují,“ popsal finský kouč.

Třetím hráčem z metropole je David Němeček. Hned čtveřici hráčů dodají Pardubice: brankáře Romana Willa, beky Tomáše Dvořáka s Janem Košťálkem a útočníka Adama Musila. „Omluvil se jen Jan Kovář, který sice hraje, ale není stoprocentní,“ přidal Jalonen.

A pokračoval. „Viděl jsem 13 utkání extraligy, byl jsem na několika zápasech Ligy mistrů, taky dva duely juniorské soutěže. Úroveň naší nejvyšší soutěže se mi moc líbí. Myslím, že můžeme být spokojení. Už jsme navštívili s Jirkou Kalousem všechny extraligové kluby.“

Celou tiskovou konferenci odstartoval vzpomínkou na květnový šampionát. Ukázal na lahev piva, která před ním stála na stole. „Po příletu z Tampere jsme na poslední tiskovce popíjeli pivo. Teď na to ale není čas. Je čas na práci. Došlo k určitým změnám, to je život. Těším se na spolupráci s Martinem Havlátem i Markem Židlickým,“ připomněl dva nové manažery národního týmu, kteří nahradili Petra Nedvěda.

„Jsme s Židlou dva. Moje role se bude zabývat hlavně komunikací s hráči NHL, jejich trenéry, agenty a generálními manažery. Budu dělat skauting. Komunikuju s Karim o konkrétních jménech,“ komentoval svou pozici Havlát.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Turku (10.-13. listopadu):

Brankáři: Aleš Stezka (Vítkovice; 1 zápas), Roman Will (Pardubice; 15), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.; 9),

Obránci: Tomáš Dvořák (10 zápasů/0 branek), Jan Košťálek (oba Pardubice; 9/2), Martin Jandus (0), David Němeček (oba Sparta Praha; 11/0), Tomáš Kundrátek (90/11), Jan Ščotka (oba Kometa Brno; 32/1), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 12/0), Vojtěch Mozík (Rögle/Švéd.; 51/4), David Sklenička (Brynäs/Švéd.; 77/5), Libor Zábranský mladší (Jukurit Mikkeli/Fin.; 6/0),

Útočníci: Ondřej Beránek (24/2), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 24/7), Jiří Smejkal (42/6), Hynek Zohorna (oba Oskarshamn/Švéd.; 63/8), Luboš Horký (Kometa Brno; 5/1), Adam Musil (Pardubice; 21/2), Petr Kodýtek (Plzeň; 23/2), Pavel Kousal (Mladá Boleslav; 10/1), David Vitouch (Sparta Praha; 0), Marek Zachar (Hradec Králové; 2/0), Patrik Zdráhal (Litvínov; 21/4), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 176/48), Filip Chlapík (11/1), Michael Špaček (oba Ambri-Piotta/Švýc.; 35/4), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 44/7)

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud