Zdeněk Janda
16. prosince 2022 • 04:40

Co ukázali Češi: lišák Jalonen, klíčový malý muž i Chlapík říkající si o MS

Vstoupit do diskuse
2
  • Matěj Stránský, Filip Chlapík a Petr Kodýtek se radují z prvního góluMatěj Stránský, Filip Chlapík a Petr Kodýtek se radují z prvního góluFOTO: Michal Beránek / Sport

    PŘÍMO Z HELSINEK | Třetí výhra proti Finům, světovým šampionům i olympijským vítězům, ze čtyř posledních utkání. Lichotivá bilance pro kouče Kariho Jalonena. „Vždycky je to speciální,“ říkal po utkání v Helsinkách. V něm Češi vyhráli 3:2 a úspěšně vstoupili do Švýcarských her. A co dalšího utkání ukázalo? Skvělou formu Šimona Hrubce, v pohodě hrající první lajnu nebo výtečného univerzála Petra Kodýtka… iSport přináší další body, co utkání ukázalo.

  • Skvělý Šimon Hrubec

    Když se objevil naposledy v národním týmu, nebylo to zrovna na juchání. Olympiáda, do které nastupoval po dlouhé době, kdy byl kvůli covidu zavřený na hotelu, mu příliš nevyšla. Ale ve čtvrtek zářil. „Musím ho pochválit,“ říkal kouč Jalonen.

    „Jsem rád, že jsem klukům mohl pomoct, hlavně ve druhé třetině,“ reagoval 31letý brankář Hrubec, jenž si přivezl výtečnou formu ze švýcarského Curychu. Lapil 30 střel, soupeř z něj byl dlouho zoufalý. Pomohl mu až kuriózní gól. Puk Hrubec vyrazil vysoko, pak se zakutálel do branky...

    Ale i tak prvotřídní výkon. Možná jeden z nejlepších v národním týmu.

  • Jalonen na Finy umí

    Že by to byla jenom náhoda? Asi moc ne... Kari Jalonen na střídačce českého výběru ovládl tři ze čtyř vzájemných zápasů s Finskem. Tedy se svými krajany. Až na prohru na posledním šampionátu, která ale až tolik neřešila. „Je to vždycky speciální, i když už jsme s Finy hráli hodněkrát,“ říkal expert, jenž hned napoprvé získal s českým výběrem na šampionátu bronz.

    Hrálo se v hale, kterou dobře zná. S IFK získal v roce 2011 titul. „Byl jsem na tom stadionu hodně šťastný,“ říkal po utkání, kdy rozdal i spoustu rozhovorů pro finská média.

    Lišák Jalonen prostě na svoje umí…

    Trenér Kari Jalonen s asistentem Martinem Eratem na střídačce během zápasu s FinskemFoto profimedia.cz

  • Mizerná druhá třetina

    Jediná střela na branku! Což byla česká mizérie… Finové druhou část ovládli jednoznačně 14:1 na střely. „Byli jsme uzamčení v našem pásmu. Domácí byli velice silní v soubojích,“ glosoval to Jalonen. Nebýt famózního Hrubce, kdo ví, jak by to s českým týmem dopadlo.

    „Finové nás zamkli v pásmu, bylo to hodně nepříjemných dvacet minut, ale jsme rádi, že jsme nedostali žádný gól, a že jsme druhou třetinu nakonec zvládli,“ říkal útočník Ondřej Beránek, jenž v oslabení v úvodní části trefil gól na 2:0.

    Ovšem je to varování. Takhle pasivní by národní tým být neměl. A ještě jedna věc. Pozor na vyloučení. Což je česká klasika...

    Šimon Hrubec kryje další pokus FinůFoto Michal Beránek / Sport

  • Fungující první formace

    Tomášek, Špaček, Chlapík. Co jméno, to útočný pojem. Tenhle první útok si na ledě rozuměl. Ukázal sílu. „Líbil se mi, hrál dobře,“ řekl k tomu kouč Jalonen. Špaček s Chlapíkem spolu působí ve švýcarském týmu Ambri-Piotta, takže na to navázali. Dokázali si vytvořit tlak, kombinovali.

    Chlapík, jenž ovládl minulý ročník extraligy v dresu Sparty, ale i tak se nevešel do nominace na mistrovství světa, si teď o šanci pro vrchol sezony výrazně říká. „Byl velmi dobrý i předtím na Karjale,“ pochválil ho finský kouč.

    Matěj Stránský, Filip Chlapík a Petr Kodýtek se radují z prvního góluFoto Michal Beránek / Sport

  • Kodýtek, muž pro všechno

    Už jsme o něm nedávno na iSportu psali. I přes svou výšku (168 cm) je na ledě tenhle plzeňský „mrňous“ neustále cítit. Dostal se dokonce na první přesilovku, kdy si dokáže nebojácně počínat před brankou. Nenechá se odstrčit. Ale zvládá i oslabení.

    Na ledě nejde přehlídnout. Ne že by vynikal výškou, ale šikovností a rychlostí. Přesně jako Jakub Flek. Což je podobný typ. „Dodávají hbitost a šikovnost,“ řekl k tomu asistent Libor Zábranský. Takže i když současný výběr má spoustu habánů, třeba nováčka Kryštofa Hrabíka (194 cm), tak se v něm neztratí ani Kodýtek nebo Flek.

    Kouč Kari Jalonen s Petrem Kodýtkem na tréninku před Švýcarskými hramiFoto ČTK/Vondrouš Roman

  • Dobrá oslabení

    V minulých zápasech se Suomi oslabení nebyla nejlepší. Teď se v nich Češi drželi. Neinkasovali ani jednou. Ubránili čtyři přesilovky soupeře.

    „My kouči se taky učíme, podívali jsme se na jejich početní výhody. Líbilo se mi, jak naše speciální formace hrála oslabení,“ okomentoval to Jalonen.

    I tak je zřejmé, že si Češi musejí dávat pozor na zbytečná vyloučení.

    Fin Joonas Ruotsalainen ohrožuje branku Šimona HrubceFoto Michal Beránek / Sport

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud