Zdeněk Janda
7. května 2023 • 15:32

Další pocta! Už je to minulé století, smál se Stavjaňa. Aplaus i pro Moravce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další dva někdejší úspěšné reprezentanty ocenil hokejový svaz. Bývalý skvělý obránce Antonín Stavjaňa (60) a útočník David Moravec (50) uslyší i potlesk od zaplněných tribun v brněnské aréně v rámci zápasu se Švýcary. „Když se to připomíná, vždycky říkám, že už je to minulé století,“ usmívá se Stavjaňa, mistr světa z let 1985 a 1996 a čtyřnásobný mistr ligy se Vsetínem. Moravec je nejvíc spojený s vítězným gólem za šampionátu v roce 2001, který dokonal zlatý hattrick.



V sobotu hokejový svaz pogratuloval k životnímu jubileu jiným legendám (Vladimír Nadrchal – 85, Jozef Golonka – 85, Jiří Hrdina – 65 a František Kučera – 55).

V neděli přibili další dva členové Síně slávy. „Národ, který si neváží historie, si neváží sám sebe. A my si velmi vážíme toho, co jste pro český hokej udělali,“ uvedl Bedřich Ščerban, šéf návrhové komise Síně slávy.

Když se potom vyfotil se Stavjaňou, bylo to symbolické. Protože v národním týmu nastupovali vedle sebe jako úspěšná obranná dvojice.

„Když jsem věděl, že dostanu sako, bylo to pro mě zavazující, abych se do něj vešel. Takže jsem musel držet figuru,“ pousmál se bývalý bek, z něhož se stal úspěšný trenér. V současné době působí ve slovenské Nitře.

V národním týmu odehrál celkem 231 (!) zápasů. V tomto ohledu se v rámci československého hokeje řadí k absolutní špičce.

Ocenění se dočkal i Moravec. Do paměti fanoušků se zapsal nejvíc tím, že v roce 2001 rozhodl prodloužení s Finy a českému hokeji přivál třetí zlato na šampionátu v řadě. „Jak jsem jako blázen mlátil do plexiskla za brankou,“ usmívá se i po letech.

Ten už sako pro člena Síně slávy dostal poté, co byl do ní uvedený. Takže od svazu tentokrát dostal jiný dárek.

„Bez spoluhráčů bych to nikam nedotáhl. Stejně jako chci poděkovat trenérům, rodičům,“ reagoval olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný mistr světa.

S pousmáním i on okomentoval sako, do něhož se po delší době oblékl. „Musel jsem se vyfouknout. Ale zatím nelapám po dechu, takže žiju,“ vtipkoval někdejší útočník.

Se Stavjaňou během utkání se Švýcary uslyší bouřlivý potlesk. Zaslouženě.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud