Květoslav Šimek
6. června 2023 • 12:55

Ramsay dostal fujaru. A Slováci budou dál hrát, jak bude Kanaďan pískat

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadský trenér Craig Ramsay (72) dál povede slovenskou reprezentaci. Zástupci svazu uplatnili opci na prodloužení smlouvy o další rok, vrcholem spolupráce bude nadcházející mistrovství světa v Praze a Ostravě. Slováci budou hrát skupinu v Ostravě a můžou se těšit na obrovskou podporu. „Šampionát v Česku pro nás bude prakticky domácí. Věřím, že budeme pokračovat v naší hře, která je útočná a rychlá. A že dosáhneme úspěchu,“ řekl na tiskové konferenci uznávaný kouč.



Od prezidenta svazu Miroslava Šatana dostal Craig Ramsay kromě důvěry také tradiční slovenskou fujaru. „Věřím, že ještě alespoň rok budou jeho hráči hrát tak, jak bude Craig pískat,“ pousmál se Šatan.

Ramsay přišel k národnímu týmu po nevydařeném mistrovství světa 2017, kde Slovensko bojovalo o záchranu a skončilo až čtrnácté. Nejlepším výsledkem je senzační bronz z olympiády v Pekingu, kam se Slováci probojovali z kvalifikace. Na pěti světových šampionátech se pod jeho vedením dvakrát dostali do čtvrtfinále (2021 a 2022). Na slovenské střídačce Ramsay odkoučoval už 125 zápasů, čímž překonal i dosavadní rekord Júlia Šuplera (122 zápasů).

„Každý rok si říkám, že tento šampionát bude můj poslední, moc si dopředu plány nedělám,“ vykládal Ramsay. „Před tímto rozhodnutím jsem mluvil s manželkou a řekla mi: ‚Vím, že se vrátíš a nevzdáš to!‘ Na Slovensku to má, stejně jako já, ráda.“

Složení realizačního týmu se bude řešit. Jeden z asistentů Andrej Podkonický dal přednost nabídce z ruského Omsku, tím jeho mise u národního týmu končí. „Zatím jsme asistenty neřešili, máme na to celé léto,“ podotkl Šatan. „Zásoba asistentů je dostatečná, chceme mít jasno na začátku sezony.“

Za šest let na slovenské střídačce dokázal Ramsay do týmu zabudovat řadu mladých talentů. Byl u reprezentačních začátků  Martina Fehérváryho, Juraje Slafkovského, Šimona Nemce nebo Samuela Kňažka. Nebál se nominovat „neznámá“ jména, kterým se pak otevřely dveře do světa (Kelemen, Regenda, Koch).

„Nesmírně si vážím, čeho se nám společně podařilo dosáhnout,“ říkal Ramsay. „Nejenom mně, ale celé slovenské reprezentaci za šest roků společné cesty. Vždy jsme byli jeden tým, který vyhrával i prohrával spolu. Nikdy to nebylo jen o hráčích nebo trenérovi. Vždy to bylo o nás.“

Kanadský trenér Craig Ramsay povede slovenské hokejisty i na šampionátu v Praze a Ostravě
Kanadský trenér Craig Ramsay povede slovenské hokejisty i na šampionátu v Praze a Ostravě

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud