Miroslav Horák
29. dubna 2019 • 04:50

Stříbrný Ševc opouští Liberec, jde do Boleslavi! Co na to Pešán?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Padl k ledu a věděl, že je konec. Martin Ševc nedokázal zabránit gólové dojížďce Ethana Wereka, po níž Oceláři v čase 58:43 zvýšili na 4:2 a tím pádem i nasměrovali titul do svého tábora. Byl to zároveň symbolický moment, pro 37letého obránce poslední klíčový v libereckém dresu. „Pan finále“ podle informací Sportu odchází za novou výzvou do BK Mladá Boleslav. „Martinovi patří obrovský dík, co pro liberecký hokej udělal,“ prohlásil u kabiny kouč Filip Pešán.



Ve Švédsku ukořistil čtyři tituly, v extralize jeden, ten s Libercem 2016. S týmem, v němž se dobře cítil, který sám notnou dávkou kumštu a zkušeností výrazně pozvedl. K úžasné osobní sbírce Martin Ševc přidal v neděli čtvrté stříbro a po čtyřech letech se s Tygry rozloučil.

Když šlo do tuhého, v utkáních play off hrával přes půl hodiny. Železný muž Martin Ševc v pátém finále zvládl téměř 38 minut, patřil nejen mezi hrdiny týmu, ale i celé vyřazovací fáze. Vedle kumpána Ladislava Šmída naprosto nepostradatelná součástka Pešánovy armády.

Mnohé, čemu se na severu Evropy naučil, předal libereckému štábu i kabině. Třeba zdravý pohled na hokej, nezatížený českou malostí. Zatímco ostatní jeho parťáci na ledové ploše smutně koukali na křepčící Oceláře, on se dal do řeči s klubovým majitelem Petrem Syrovátkem. A poté i s trenérem Filipem Pešánem. Mimo jiné si navzájem děkovali.

Finálový specialista Martin Ševc s Libercem na další titul nedosáhl
Finálový specialista Martin Ševc s Libercem na další titul nedosáhl

Ve stříbrné kabině si pak Martin Ševc vzal proslov, o němž se následně zmínil jeho kouč. „Během té řeči Martin pomyslně smekl klobouk před celou naší organizací, prohlásil, že je pyšný, že byl její součástí,“ potěšilo hráčova nadřízeného.

Ten měl od začátku s Ševcem velké plány. Filip Pešán se ukázal jako zdatný vizionář, věděl, že tenhle vítězný typ potřebuje. Aby jím nakazil celou kabinu. „Když se Martin vracel ze Švédska, snažili jsme se bok po boku nastavit v Liberci novou éru, nový směr. Já se o hráče jako on, Branko Radivojevič nebo Jánko Lašák chtěl opřít, to samé o kluky z realizačního týmu. Pokusili jsme se něco nastartovat a já myslím, že se nám to povedlo,“ rekapituloval Pešán.

Bylo co rekapitulovat. Za poslední čtyři roky titul, dvě stříbra, tři Prezidentské poháry. Skvělá bilance. A dost z toho měl na svědomí neortodoxní zadák, narozený v Kladně. Pro spoluhráče skvělý parťák, pro soupeře nepříjemná veš. A pro sudí? No, jak pro kterého…

„Martinovi patří obrovský dík, co pro liberecký hokej udělal. Zároveň věřím, že si toho Martin také vzal dost od nás. Poznal, že dokážeme dělat hokej zajímavě i my v Liberci,“ je si jist Pešán.

Pikantní je, že nyní se Martin Ševc přesune na adresu jednoho z úhlavních konkurentů. Do tábora Mladé Boleslavi. Oficiálně se čeká na 1. května, ovšem podle zdrojů Sportu je transakce zpečetěna.

Také Pešán ví, proti komu bude mít Liberec tu čest v příští sezoně. „Doufám, že je Martin férový a že v Boleslavi nic neprozradí,“ usmál se sportovní ředitel a kouč Bílých Tygrů.

Mimochodem, také o jeho další budoucnosti se má brzy hovořit a jednat. Podle jedné z možností by se Filip Pešán mohl přesunout k reprezentační dvacítce, kterou čeká na přelomu roku světový šampionát v Ostravě a Třinci. A tahle akce potřebuje pořádné vedení.

V nejbližší době také Filip Pešán rozsekne téma Marek Kvapil, jenž mimochodem v neděli chyběl v sestavě. Ačkoli má produktivní útočník smlouvu na další sezonu, údajně má eminentní zájem odejít do zahraničí. „Uvidíme, je to otázka dalších dnů,“ řekl k tomu Pešán.

Ševcova finále:
2006 zlato Färjestad
2009 zlato Färjestad
2011 zlato Färjestad
2013 zlato Skelleftea
2014 stříbro Lev Praha
2015 střbro Skelleftea
2016 zlato Liberec
2017 stříbro Liberec
2019 stříbro Liberec

Vrána po divoké sezoně: Odejít ze Sparty nebylo snadné. Jsem ale rád, že mi Třinec dal šanci
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Třinec - Liberec 4:2. Masarykův pohár pro Oceláře! Titul jim zajistil Roth tři minuty před koncem
Video se připravuje ...

Třinec - Liberec: Euforie, Adamský zvedl nad hlavu Masarykův pohár
Video se připravuje ...

Třinec - Liberec: Pláč Varadi i Willa, Tygři gratulují soupeři k poháru
Video se připravuje ...

Třinec - Liberec: Domácí jsou blízko! Minutu před koncem trefil prázdnou bránu Werek, 4:2
Video se připravuje ...

Třinec - Liberec: Rothova bomba posunuje Oceláře k titulu, 3:2
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 12:37. P. Vrána, 30:15. Cienciala, 56:03. Roth, 58:44. Werek

Hosté: 10:01. Derner, 31:49. Redenbach

Sestavy

Domácí: Hrubec (Kantor) – Gernát, Roth, Galvinš, D. Musil, Husák, M. Doudera – Werek, P. Vrána, Martin Růžička (A) – Dravecký, Marcinko (A), Hrňa – Adamský (C), Polanský, Svačina – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Cienciala.

Hosté: Will (Schwarz) – Derner, Kolmann, Šmíd (A), T. Hanousek, Ševc, Havlín, Doherty – Birner, Filippi, Lenc – Ordoš, L. Hudáček, Valský – L. Krenželok, P. Jelínek (C), M. Zachar – J. Vlach, Redenbach, Lakatoš.

Rozhodčí

Hodek, Pešina – Lhotský, Svoboda

Stadion

WERK ARENA, Třinec (kapacita: 5 400)

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud