18. dubna 2023 • 14:45

ANALÝZA TOP 3 hráčů finalistů play off: Dominují gólmani, trest bude bolet

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Už dnes vstoupí do finálové série hokejisté Hradce Králové a Třince. Kteří hráči se ale nejvíce zasloužili o to, že právě tyto týmy se potkají ve finále? A pokud na své dosavadní výkony dokážou navázat i závěrečných bitvách o Masarykův pohár, očekávejte od nich velké věci i ve finále.

  • Jérémie BLAIN (O, Hradec Králové)

    Z ledu téměř nesleze. V průměru na utkání hraje více než 25 minut. Nejvytěžovanější hráč Mountfieldu.

    Směrem do ofenzivy sice nebyl tolik vidět, zapsal jen čtyři body (1+3), zatímco McCormack jich posbíral téměř dvakrát tolik (7).

    Když byl Blain na ledě, ať už nastoupil proti Liberci, či Vítkovicím, Hradec pravidelně při hře v plném počtu hráčů dominoval. Potvrzuje to i poměr očekávaných gólů pro a proti – 54,1 %.

    Poměr skutečných gólů: 5 ku 1. Co víc si přát od svého nejvytěžovanějšího obránce? Inkasovaný jeden gól ve 12 utkáních při hře pět proti pěti je snem každého trenéra.

    Výborné výkony Blain potvrzuje i ve hře s pukem. Vévodí týmové statistice v kontrolovaných výstupech z obranné zóny, které následně vedou k úspěšným vstupům do útočné třetiny kluziště.

    Pokud chtějí Hradečtí porazit i Třinec, není pochyb o tom, že budou potřebovat i takto skvělého Jérémieho Blaina.

    Vítkovice - Mountfield HK: Blain se trefil mezi betony přesouvajícího se brankáře, 1:1
    Video se připravuje ...

  • Matěj MACHOVSKÝ (B, Hradec Králové)

    10 utkání z 12 odchytal Machovský, který důvěru trenérům splatil na výbornou. V kolonce chycených gólů oproti očekávání se před finálovou sérií může chlubit hodnotou 10,63.

    Pochytal 94,9 % střel soupeře a má výrazný podíl na tom, že se Mountfield dostal do finále.

    Jinými slovy lze konstatovat, že průměrně Machovský chytne v každém utkání alespoň jeden gól navíc. A přesně taková čísla budou potřeba i proti Ondřeji Kacetlovi, který zatím jasně přechytal jak Jakuba Kováře ze Sparty, tak i Romana Willa z Pardubic.

    Hradecký gólman Matěj Machovský zasahuje v sedmém semifinále proti Vítkovicím Hradecký gólman Matěj Machovský zasahuje v sedmém semifinále proti VítkovicímFoto ČTK / Sznapka Petr

  • Oliver OKULIAR (Ú, Hradec Králové)

    22letý útočník potvrzuje i ve vyřazovacích bojích, že hraje vynikající ročník.

    Není náhodou, že vládne týmové produktivitě s 8 body. Svým spoluhráčům přihrál už na 48 střel, nejvíce v týmu. S více než 10 kontrolovanými vstupy do ofenzivní zóny vedoucí ke střele při přepočtu na 60 minut hry mu patří druhá příčka.

    14 ze zmiňovaných 48 přihrávek na střelu bylo do slotu. Druhá nejvyšší hodnota. To vše jde ruku v ruce s tím, že jakmile je Okuliar na ledě, Mountfield své soupeře pravidelně přehrává.

    S hodnotou 60,8 % okupuje druhé místo za Mislavem Rosandičem.

    Oliver Okuliar byl v našich očích i na základě pokročilých dat nejlepším bruslařem Hradce Králové v dosavadním play off. Dokáže nastolený trend udržet i ve finálové sérii?

    Vítkovice - Mountfield HK: Okuliar poslal v prodloužení Hradec do finále, 1:2
    Video se připravuje ...

  • Libor HUDÁČEK (Ú, Oceláři Třinec)

    Tahle ztráta bude bolet. Slovenský útočník nezasáhne do prvních třech duelů, když dostal stopku od disciplinární komise.

    V dosavadním play off byl suverénně nejlepším hráčem Třince při hře pět proti pěti (když nebudeme počítat Kacetla).

    S hodnotou 54,2 v poměru očekávaných gólů pro a proti okupuje první pozici mezi všemi hráči Ocelářů. Třinec s ním na ledě v těchto situacích vstřelil hned 8 gólů, inkasoval pouze 1.

    Na prvním místě mezi Oceláři byste ho našli i v těchto statistikách: střelecké pokusy ze slotu (18), přihrávky na střely (25), úspěšně kontrolované výstupy vedoucí ke vstupům do ofenzivní zóny při přepočtu na 60 minut hry (5,9).

    Libor Hudáček splňoval přesně to, co každý vítězný tým potřebuje. Když se nemohla prosadit elitní formace, přišel jeho čas.

    Bude zajímavé sledovat, zda ho dokáže někdo nahradit v prvních třech zápasech finálové série.

    Třinec - Pardubice: Hudáčkova střela s přispěním Dvořákovy teče skončila za Willem, 2:4
    Video se připravuje ...

  • Ondřej KACETL (B, Oceláři Třinec)

    Hrdina dosavadního play off.

    Jak už bylo zmíněno, Kacetl ve čtvrtfinále i semifinále výrazně přechytal své soky. Celkem ve 12 zápasech chytil už 13,75 branek oproti očekávání. Nikdo jiný si nevedl lépe.

    Ondřej Kacetl opět potvrzuje, že zápasy ve vyřazovacích bojích umí.

    A pokud se stane, že brankář Ocelářů i ve finále najde cestu k tomu, aby chytil více jak 1,3 branek nad očekávání za 60 minut hry, Třinec získá čtvrtý Masarykův pohár v řadě.

    Tak prosté to je.

    Radující se Ondřej Kacetl Radující se Ondřej KacetlFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Martin RŮŽIČKA (Ú, Oceláři Třinec)

    16 bodů v 16 utkáních. S náskokem tří bodů lídr extraligové produktivity v play off.

    Růžička i ve svých letech potvrzuje, že je stále elitním hráčem.

    Je pouze jedním ze tří hráčů Ocelářů, kteří vykazují pozitivní hodnotu v poměru očekávaných gólů pro a proti – 51,3 %. Nutno ale podotknout, že při hře v plném počtu hráčů Růžička zatím posbíral pouze 3 body.

    Růžičkovou největší předností je hra v přesilovce, nasbíral už 9 bodů. Je jasným tahounem a dirigentem hry v těchto situacích, ve kterých jsou Oceláři výborní.

    Dalším důležitým úkolem pro Mountfield tedy bude, aby Třinci nedopřál příliš mnoho přesilovek. A už vůbec ne kvůli zbytečným vyloučením. Jinak je Oceláři budou rozhodně trestat tvrději než Vítkovice.

    Pardubice - Třinec: Obrat Ocelářů! Růžička překvapil Willa ukrytou střelou z levého kruhu, 1:2
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud