Pavel Bárta
3. dubna 2023 • 15:03

Hašek má svou bankovku a těší se na finále play off v Pardubicích

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už mu vydali zlatou a stříbrnou minci, teď má bankovku. Není na ní Pražský hrad, kde ho lidé chtěli vidět před čtvrtstoletím po olympijském triumfu v Naganu, nýbrž hala Big Hat z Nagana, kde Dominik Hašek tehdy vychytal českému týmu zlato. „Zpočátku jsem nebyl tomu projektu nijak nakloněn, ale souhlasil jsem, když jsem zjistil, jaký je o bankovky sběratelský zájem. Všichni odvedli vynikající práci,“ ocenil legendární brankář.



Tvůrci prozradili, že myšlenka na bankovku je napadla u zimního stadionu v Havlíčkově Brodě, kde našli dopis s přáním: „Kupte Haška.“ K němu byla přimalovaná bankovka na milion korun. Nedávno dostal k padesátinám tu svou Jaromír Jágr a rychle se po ní zaprášilo. „Na tohle téma jsme se nehecovali. Má teď jiné starosti, s Kladnem musí především udržet extraligu, takže asi jde bankovka trošičku stranou, což chápu. Spíš jsem reflektoval, že sběratelský hlad po podobných bankovkách osobností tady je,“ upřesnil Hašek.

Sám se na její tvorbě podílel. Nejvíc se natrápili s jeho portrétem. „Během příprav jsem mluvil do spousty věcí, které jsem si myslel, že můžou být lepší. Nejvíc připomínek jsem měl k výběru fotky, snad čtyřikrát jsme ji vyměnili. Pánové vždycky nějakou přinesli. Já říkal, že ne, že tam byla jedna, co se mi vyloženě líbila. Fotograf Jiří Koliš mi říkal, že ji nemá, ale já ji našel někde v telefonu a nakonec se ukázalo, že ji opravdu vlastní, protože jsem 95 procent fotek dělal s ním. Jsem rád, že ji dohledal. Mimochodem, je mi tam přesně padesát,“ usmál se Dominátor.

Bankovky s Haškovým ikonickým číslem 39 mají připomenout zlatou éru českého hokeje, oslovit sběratele cenných tisků a taky přispět na charitu. Stříbrné varianty se vydává 399 kusů. Každý obsahuje Haškův vlastnoruční podpis a stojí 6339 korun. Číslovaná řada Gold obsáhne 3999 kusů po 3339 korunách. Dominik Hašek se rozhodl věnovat 139 korun z každé prodané bankovky na konto praktické základní školy Svítání v Pardubicích, jíž pomohl už během povodní v roce 2002, kdy získal s Detroitem poprvé Stanley Cup.

Dvojnásobný šampion NHL si chce pár kusů bankovky obstarat i pro sebe. „Stoprocentně si koupím tu s číslem devět. Bohužel jsem se dozvěděl, že bankovka s číslem 39 je prodaná. Už si ji někdo zamluvil dopředu, takže já si určitě schovám devítku, kterou jsem nosil v Pardubicích. A ještě nějakou s koncovkou 39. Přemýšlím, že ji pořídím pro své nejlepší známé, někomu ji daruju nebo si ji nechám pro sebe jako sběratel, i když vyloženě sběratel nejsem,“ pokračoval.

Pokud jde o hokej, na dálku sleduje, jak si vedou Pardubice v extraligovém play off. „Do semifinále vstoupily fantasticky. Pro mě jsou favorit číslo jedna, základní část nevyhrály náhodou. Těším se, až se tam pojedu podívat na finále. Z Pardubic pocházím, a přestože tam už nebydlím, k tamnímu hokeji i městu mám vztah. I proto jsem se rozhodl pro školu Svítání. V roce 2002 se vybralo 700 tisíc korun. Budu rád, když se k této částce opět přiblížíme,“ dodal Hašek.

Jedinečné záběry přímo z tiskárny, sběratelé se činí a na Haška už číslo 39 nezbylo
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud