Pavel Ryšavý
19. března 2024 • 04:45

Třinecká mučírna. Kouč gestem oslavil blok, Motor přidal, ale efekt nula

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno jede podle plánu. Podle třineckého plánu! „V půlce zápasu jsem měl pocit, že jsme se lehce zbavovali kotoučů,“ viděl lehčí zádrhel kouč Zdeněk Moták. Reakce jeho mistrovské party? Přidala gól a vyhrála 2:0. Stejně vede i v sérii. České Budějovice zvedly ofenzivní úsilí, jenže proti sobě mají kolos. Co nechytí hráči svým tělem, to zadusí Marek Mazanec.



Ďábel se skrývá v detailech, Třinec ďábel je. Motor se v předkole dostal přes Karlovy Vary, kterým ve třech zápasech nasázel 12 gólů. Čtvrtfinále proti úřadujícím mistrům se zatím jeví jako úplně jiný sport. Jeho výkon sice roste, ve druhém utkání se zlepšil. Ale výsledek zůstal stejný, porážka a třinecký Marek Mazanec drží nulu už 120 minut.

Motor udělal pár kroků vzhůru, ale pořád ne na úroveň, se kterou Oceláři vyhrávají zápasy. Generální manažer Českých Budějovic Stanislav Bednařík po zápase natáhl na hlavu kšiltovku a cestou z tribuny dolů ke svému vozu jen pro sebe hlesl: „No jo, no.“ V tom bylo všechno.

V gestu třineckého kouče Zdeňka Motáka vlastně ale taky. Motor spustil čtyři minuty před koncem hru bez brankáře, změnila se pak na hru šest proti čtyřem. Banda z Beskyd se ubránila, udržela náskok 2:0. Když sedmnáct sekund před koncem vyletěl puk ven ze hřiště, Motákovi vystřelily ruce nahoru. Bravo chlapci!

Anketa

Kdo získá titul v extralize?

Pardubice
Sparta
Třinec
někdo jiný

„To udělal Marko Daňo, který zblokoval střelu a kotouč letěl na naši střídačku. Střel se nám podařilo ale zastavit více, nebo spíš spoustu. Velký kredit pro naši obrannou hru,“ poznamenal kouč. Spoustu znamená v tomhle případě číslo 24.

Obyčejně Moták spíš mašíruje po své červené střídačce v klasickém postoji. Ruce založené na prsou, drží vnitřní klid. Postupně se posouvá s hrou a sleduje, co jeho tým předvádí. Vypíchne své partě detaily. Poskakuje vedle něj spíš Vladimír Országh. Opravovat nebylo tentokrát moc co. „V půlce zápasu jsem měl tedy jen pocit, že jsme se zbavovali lehce kotoučů a nechali hostím iniciativu. Ale pak jsme vstřelili druhý gól,“ dodal Moták.

Šance přišly, ale...

Sok přidal. Ale... Vždyť to znáte, myslíte si, že už je to dost, a pořád není. Třinec dupe, oba domácí zápasy měl pod kontrolou. Ve druhém měl tedy brankář Marek Mazanec víc práce, ovšem když si situace žádala zázrak, předvedl ho.

Milan Doudera si sjel na nahrávku od Josefa Koláčka přes střed hřiště, ale gólman se rychle přesunul od levé tyče k pravé a včas zasáhl. „První zápas jsme neodehráli dobře dopředu, teď to bylo lepší a nějaké šance přišly,“ líčil českobudějovický útočník Lukáš Pech. Sám jednou dobře zpomalil hru a našel Adama Kubíka. Vymýšlel při dvou přesilovkách, ale pořád to samé: efekt nula.

„Nejsme produktivní a nemáme žádné dorážky,“ trápí Pecha. Zato Třinec dal z dorážek oba své góly. „Bohužel, nevím, co k tomu více říct. Dali je a hotovo,“ zamračila se opora Motoru. Druhý zápas neležel jen na Dominiku Hrachovinovi, už ne.

Při přesilovkách si Třinec výborně hleděl Milana Gulaše. Rychlým přístupem bořil silnou zbraň Motoru. „Hratelní jsou, hráli jsme víc dopředu a otáčeli hru. Gól jsme nedali, ale to se stane, přijde další zápas,“ upíná se Pech k přesunu do domácí arény.

Třinec si zatím play off 2024 pinká podle svých not. Nejvíc si dokonalosti souboru Zdeňka Motáka všímáte v již zmíněných detailech, v drobných věcech. Martin Marinčin při oslabení skvěle blokuje před brankou najíždějící hráče, díky němu dostává Marek Mazanec komfort volného výhledu.

Takže když přiletí bomba od Milana Gulaše? Musí jít gólman do akce, ale rána k němu letí po dálnici. Když se Motoru povede vymyslet přečíslení tři na dva, dobře se prokombinuje až ke střelbě, všechno najednou končí šedivě, bez závaru. Výborně vystoupí Adam Smith a Dominik Simon je bez nároku dotáhnout akci do finiše.

„Kluci nechali na ledě všechno, zápas odmakali,“ měl z přístupu svého Motoru dobrý pocit Ladislav Čihák. „Pár pasáží jsme dobrých měli, šance přišly, ale bohužel pořád nemáme gól. Je potřeba dostat ještě víc puků před branku,“ plánuje doma ještě větší provoz před Mazancem.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud