Pavel Bárta
20. března 2014 • 16:15

Slávisté měsíce neviděli výplatu. Řešíme to, říká šéf hráčské asociace

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řečí se vede spousta a tohle bylo veřejné tajemství: Pražská Slavia dluží hráčům peníze. Jisté výkyvy v platbách přiznal i šéf klubu Richard Benýšek. Ale prezident hráčské asociace Marek Černošek to potvrdil oficiálně. „Momentálně tu situaci řešíme, snažíme se, aby to dopadlo dohodou, oboustranným smírem,“ řekl kladenský bek, který odborům předsedá. Vzhledem k tomu, že případ je v šetření a shromažďují se podklady, neuvedl přesně kterým hráčům a jakou dobu. „V tomto případě jich je víc,“ připustil.



Hráčském odbory podepsaly s ČSLH memorandum, které vymezuje vzájemnou spolupráci. Do ní spadá snaha zapojovat hráče jako trenéry a začleňovat je do svazových struktur. Ovšem asociace vznikla hlavně kvůli tomu, aby hráčům pomáhala, pokud se na ni někdo z nich obrátí.

V první sezoně obnovené činnosti už řešila kauzu karlovarského Petra Pohla a taky občanskoprávní spor Tomáše Divíška, který se chtěl vyvázat ze smlouvy s Chomutovem. Tam 34letého útočníka v rozehrané sezoně vyřadili z kádru a přestali ho platit.

Tím dalším je Slavia, kde se opozdily výplaty o několik měsíců. Asociace nyní usiluje o to, aby klub splnil závazky dané smlouvami. „Jsem s hráči ve spojení, jde hlavně o jejich iniciativu. Dohodli jsme se na nějakých krocích, ale do té doby nechci nic zveřejňovat,“ pravil Černošek.

Až v případě, že by Slavia své závazky splnit nehodlala, obrátila by se asociace na smírčí komisi ČSLH a případně na právníky. Pokud ani to nepomůže, je rozhodující datum 31. srpna. Do té doby musí účastníci extraligy svoje splnit všechny závazky vztahující se k předchozí sezoně, předložit situační zprávy, bankovní garanci. Jinak hrozí ztráta licence.

„Bylo by asi předčasné už teď vytahovat, jestli někdo má problémy,“ řekl Řezníček, který zároveň předsedá smírčí komisi svazu. „Případy se zabýváme až na základě písemných podkladů, jinak to pro nás je ‚jedna paní povídala‘.Nicméně v případě Slavie jsme dostali podnět od hráčské asociace, o tom problému víme, ale zatím ho řeší asociace s klubem,“ dodal.

Podle odborů se situace zatím nehrotí. „Jsme v kontaktu s vedením Slavie. Mají zájem závazky splnit, takže věříme, že to tak dopadne a další kroky z naší strany už nebudou potřeba. Předpokládám a doufám, že jsme schopni se dohodnout a vyřešit tu věc daleko dřív, než by došlo na krajní řešení. To není dobře pro klub, hráče ani extraligu. Všichni jsou si snad vědomi, že se to dá vyřešit rychleji a jednoduše,“ přidal se Marek Černošek.

Reakce HC Slavia Praha

Majitelé HC Slavia Praha jsou zaskočeni závěry dnešního jednání hráčské asociace a tím, že hráči vytahují interní záležitosti klubu takto veřejně. "Hráči přece dobře ví, že jejich platy jsou v řešení, byli o tom dostatečně předem informováni. Dostanou zaplaceny dlužné částky z akcionářské půjčky, ale fakticky tomu musí předcházet rozhodnutí valné hromady HC Slavia Praha, která je dávno svolaná a informace o tom je dlouhodobě veřejně dostupná. Takže je to otázka zhruba 2 týdnů a vůbec nechápu, proč zvolili tento postup," řekl za majitele Richard Benýšek a dodal, že celé jednání vnímá jako vydírání s pomocí záhadné hráčské asociace, jejíž mandát nezná. A k osobě Mareka Černoška (předsedy asociace) dodal, že by více chápal, kdyby se věnoval tomu, aby Kladno hrálo lépe v play-out a nemuselo řešit možné riziko vyřazení.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud