14. prosince 2014 • 18:35

Sudí: Kritika expertů ve Sportu? Ti lidé nepožívají naší vážnosti!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na extraligové rozhodčí prší kritika ze všech možných stran, ti ovšem, jak vidno, srší solidním sebevědomím a nijak výraznou hodnotou sebereflexe. Po sobotním semináři arbitrů její účastníci sepsali otevřený dopis, který adresovali i šéfovi svazu Tomáš Královi. Dozvíte se z něj mimo jiné i to, že sudí drží při sobě, že jejich chyby jsou vidět také kvůli vývoji technologií (…) a že kritika jejich práce z řad současných či bývalých rozhodčích je nevykolejí, neboť: „Uvádějí je lidé, kteří dlouhodobě nepožívají vážnosti v naší komunitě,“ píše se v prohlášení.



Web iSport.cz přináší celé znění dopisu.

„Všichni hlavní a čároví rozhodčí extraligy s výjimkou těch, kteří rozhodovali zápasy v zahraničí, se zúčastnili pololetního prověrkového semináře ve Velké Bíteši. Na jeho programu byly pravidlové testy, fyzické testy i rozbory videozáznamů z utkání nejvyšší soutěže. Účastníci semináře zaslali prezidentu ČSLH Tomáši Královi dopis se společným prohlášením k některým rozhovorům, které zveřejnil především deník Sport (Jan Padevět, Tomáš Turčan, Milan Minář).

Již dříve ujistili, že přebírají zodpovědnost za případné individuální chyby, kterých se dopustí a respektují tresty, které jsou jim v této souvislosti udělovány. Uvědomují si, že vzhledem k vývoji technologií jsou jejich rozhodnutí podrobována mnohem větší kontrole než v minulosti a pracují na tom, aby pochybení bylo co nejméně.

V prohlášení vyjádřili zásadní nesouhlas s jakýmkoli umělým dělením na profesionální a amatérské, hlavní a čárové, české a moravské rozhodčí, které je jim podsouváno. Zdůraznili, že jejich materiální vybavení a zabezpečení je na kvalitativně i kvantitativně mnohem vyšší úrovni než v době působení Asociace rozhodčích ledního hokeje. Vyšší je rovněž úroveň pořádaných seminářů, a to jak z hlediska výukových materiálů a zázemí, tak náročnějších fyzických testů. Prohlášení uzavírá stanovisko k výrokům některých kolegů, které v rozhovorech zazněly. „Uvádějí je lidé, kteří dlouhodobě nepožívají vážnosti v naší komunitě,“ shodli se rozhodčí.

Předseda komise rozhodčích ČSLH Pavel Halas se vyjádřil také k výrokům rozhodčího Tomáše Turčana, který se semináře nezúčastnil a ve sdělovacích prostředcích mimo jiné uvedl, že mu byla po zveřejnění vzájemné e-mailové korespondence odebrána delegace na nejbližší čtyři utkání. Následně zaslal předsedovi komise dopis, v němž požádal o přerušení činnosti hlavního rozhodčího do konce sezóny. „Jeho rozhodnutí respektuji,“ uvedl Pavel Halas. „Skutečností však je, že na zápasy nominován byl, ale všichni rozhodčí, kteří měli utkání řídit společně s ním, se z osobních důvodů omluvili. Z toho důvodu byla jeho nominace zrušena. Rozhodování je týmová práce a fakt, že se ve stejném smyslu vyjádřili všichni nominovaní rozhodčí, je dostatečně vypovídající.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud