Tomáš Vrábel
3. září 2015 • 10:37

Poslední šance na titul? Sparta po sezoně může přijít o Jandače i opory

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta chystá útok na titul. Zase. I po osmi letech, kdy si nezahrála extraligové finále, její ambice neuvadají. Následující sezona však může být poslední šancí tohoto výběru. Za rok totiž může skončit trenér Josef Jandač i několik dalších opor. Velkou neznámou také jsou záměry Sportovního Holdingu Praha, jenž klub vlastní.



Trenéra Josefa Jandače čeká na Spartě pátá sezona. Za tu dobu vyhrál jenom dvě série play off , dvakrát skončil pátý, jednou čtvrtý, předloni bral bronz. Všechno ustál, včetně posledního neúspěchu s Třincem.

Jarní semifinále rozhodly detaily, nutno říct, že jeho tým byl připravenější, než tomu bylo v minulosti. A vedení Sparty do něj vložilo i přes další neúspěch důvěru.

Ve svých 46letech je stále perspektivní a progresivní, však si ho také Vladimír Vůjtek vybral jako jednoho z asistentů k národnímu týmu. Ale na triumf (či na postup do extraligového finále) jako vůdce střídačky stále čeká.

„Je to kouč, který je schopný týmu vtisknout nějakou tvář, je zapálený, mladý, ambiciózní… Pak je ale otázka, jak trenér v rozhodujících chvílích ustojí očekávání a tíhu okamžiku. Na střídačce máte dvacet lidí a na každého funguje něco jiného,“ říká Michal Broš, dlouholetý hráč Sparty, který byl v letech 2011-13 jejím kapitánem.

NOSTALGIE! Sparta se rozloučila s Holešovicemi v derby se Slavií
Video se připravuje ...

I podle něj není náhoda, že Jandač svůj tým dosud nedovedl na vrchol. „Ivan Lendl taky nikdy nevyhrál Wimbledon, asi se mu trávě špatně hrálo a určitě to nebyla jen statistická náhoda stejně jako u Josefa Jandače. Na to, jak dlouho trénuje, by nějaké finále měl mít za sebou. Ale na druhou stranu má ještě dost času a věřím, že to tak dlouho nezůstane. Jak ho znám, každá sezona je pro něj poučením a dokáže se po ní posunout o kus dál,“ dodal.

Přesně tak to působí, Jandač se dosud každým rokem posouval. Některé série on a jeho tým vyloženě nezvládli, jako třeba loni s brněnskou Kometou, naposledy ale Sparta byla finálové účasti velmi blízko.

Teď je otázka, jakou budou mít majitelé Sparty trpělivost. Navíc se spekuluje o finančních problémech klubu, které byly přes léto zažehnány, nebo možná jen odloženy. Sportovním holdingem proběhla i menší personální čistka, která se týkala lidí pracujících ve Spartě. A řez může projít po sezoně i kádrem. Ukončit kariéru může Jaroslav Hlinka, smlouvy končí Martinu Réwayovi či Michalu Barinkovi, před třemi lety pak podepsal roční kontrakt s dvouletou opcí klíčový bek Adam Polášek.

A to hlavní: volný by za současného stavu byl i Josef Jandač. Může se stát, že za rok, po volbách nového vedení českého hokeje, bude usilovat o post hlavního reprezentačního trenéra, který před sebou bude mít prestižní Světový pohár. Nebo může přijít nabídka ze zahraničí.

Spartu tedy možná na dlouhou dobu čeká poslední sezona s ambicemi získat titul.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud