8. září 2015 • 13:24

Jak vylepšit extraligu: zeštíhlit soutěž a více myslet na fanoušky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před domácím MS v hokeji: program, soupisky i exkluzivní rozhovor s Radimem Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tešte se, těšme se. Extraliga v pátek odstartuje svou show, zase to bude zábava. Přesto... Našlo by se pár vychytávek, které by její atraktivitu pro fanoušky mohly navýšit. Deník Sport našel čtyři body, které by soutěži prospěly.



1. ZÚŽENÍ SOUTĚŽE

Mluví se o tom napříč extraligou, ale ke konkrétnímu jednání v posledních letech pořádně nedošlo. Extralize by prospělo zúžení. Jsou týmy, které se dlouhodobě trápí na jejím chvostu, některé finančně strádají. Ale to hlavní: v Česku není dostatek hráčského potenciálu na čtrnáct týmů v nejvyšší soutěži. Talentovaní mladíci odchází do zahraničí a nahrazují je cizinci či starší tuzemští hráči.

„Jsem pro, prospělo by to kvalitě, vytvořilo by to větší hráčskou konkurenci. Což je dobrá věc nejen ve sportu, třeba i v byznysu,“ říká Josef Jandač, trenér Sparty a asistent Vladimíra Vůjtka u národního týmu.

Právě odliv hráčů je podle něj jedním z argumentů, proč soutěž zúžit. „Naposledy třeba Radil, Roman, Zohorna... Tihle hráči by v naší lize měli tvrdit muziku, místo toho odcházejí do zahraničí. Na jejich pozice bychom měli teoreticky vychovávat nové hráče, ale jejich zásoba není nepřeberná. To je důvod, proč bych soutěž zúžil, aby ji hráli skutečně jen ti nejlepší. Větší, soustředěnější kvalitou dosáhneme lepších a těžších zápasů, z nichž vychováme daleko kvalitnější hráče. Čím lepší soutěž, tím lepší hokejisté. V průměrné lize budeme vychovávat jen ty průměrné,“ přiblížil kouč Jandač.

Lukáš Radil se z Pardubic přesunul do Spartaku Moskva Lukáš Radil se z Pardubic přesunul do Spartaku MoskvaFoto Jaroslav Legner (Sport)

Ředitel soutěže Josef Řezníček přiznal, že za tři roky, kdy je ve funkci, se o zúžení nejednalo a očekává, že ani jednat nebude. Debatu by spustil až podnět některého z klubů. Většina z nich se však k tomu staví pesimisticky. Ani Řezníček nedokáže říct, jestli by redukce mužstev zvýšila kvalitu i atraktivitu soutěže. „Je to jen hra čísel,“ řekl.

Otazníkem by byl klíč, podle něhož určit, které dva kluby by spadly do první ligy. Nabízí se několik variant: nejhorší týmy v posledních letech či nejhorší týmy v několika následujících sezonách.

Jandač však přidává další návrh: „Pokud neprojde zúžení, zůstaňme na čtrnácti týmech, ale s tím, že dvanáct z nich bude českých, a přizvěme dva slovenské. Podle mě by to fungovalo,“ přiblížil. „Mělo by to náboj, ale je to jen můj názor, já extraligu neřídím,“ doplnil Jandač.

PLUSY

Bylo by méně míst pro hráče a tím by se zvýšila konkurence. Kluby by měly mnohem větší výběr

Odpadly by nejslabší celky a extraliga by se ještě více vyrovnala.

MÍNUSY

Dotyčné regiony by přišly o nejvyšší soutěž a tím by mohl výrazně klesnout zájem o hokej

Zvětšil by se rozdíl mezi první a druhou nejvyšší soutěží, prvoligové celky by v baráži měly mnohem menší šanci než nyní

2. ZRUŠENÍ PEVNÝCH HRACÍCH DNŮ

Nic moc nebalit, stejně jedeme na otočku. Na večírek a rychle zase zpátky domů. Jenže... Třinec-Karlovy Vary. To je cesta na pět a půl hodiny bez přestávek. Ráno vyrazit, odehrát zápas a zase rychle domů do Slezska. Taková je realita současného extraligového kalendáře.

Oceláři se mohou těšit například na následující chuťovku: pátek doma Chomutov, neděle vyjížďka na západní hranici do lázní a v úterý zase na svém proti Zlínu. Takový itinerář vám vezme tuze moc sil. Přitom by stačila drobná úprava, prohozené pořadatelství a bylo by lépe.

Především hráči, kteří prošli NHL, jsou na zkostnatělý systém jasně daných hracích dnů nabroušení. Daleko více by se jim zamlouvaly klouzavé termíny, delší, ovšem efektivnější cestovní tripy po Moravě, Slezsku, Česku.

Vzdálenost mezi Třincem a Karlovými Vary ujedete aute za pět a půl hodiny Vzdálenost mezi Třincem a Karlovými Vary ujedete aute za pět a půl hodinyFoto ČTK

„Nechápu, proč nehrajeme v sezoně třeba dva dny po sobě. To přijde až v play off, kdy ještě chytnete soka z druhé části republiky... To je pro mě až sbohem rozume,“ zlobil se například Petr Nedvěd, ještě v době svého působení v Liberci.

„Proč nejde dojet na Moravu pro tři zápasy? Právě pro Třinec je tohle ježdění obrovské znevýhodnění,“ přidával se Martin Ručinský. Oba útočníci byli ze zámoří zvyklí na poněkud jinou organizaci kalendáře.

Změny by si přál i Martin Straka. I plzeňský spasitel si přeje větší pružnost. „Ať se hraje každý den, jel bych se sám někam podívat. Třeba derbíčka jako my s Karlovými Vary, Třinec s Vítkovicemi, udělat tomu reklamu, aby se o tom týden psalo, lidi by přišli. Sem tam nějaké pěkné utkání do televize. Hokej by byl víc na očích.“

Jenže v Česku se ctí tradice. Fanoušci jsou navyklí na to, že se jim zábavy mezi mantinely dostává v pátek, neděli a někdy ve vloženém úterku. Podle toho jsou následně nalajnovány i přímé přenosy a nikdo zatím nenašel odvahu železnou košili rozpárat.

„Diváci jsou zvyklí na určitý den a čas. Stačí změnit začátek a znejistí. Zavedli jsme dřívější starty v neděli a ze začátku byli trošku naštvaní, pak to kvitovali. Chtěli jsme na stadion dostat děti, jenže to narážíte na problémy, že lidi jsou v zimě na lyžích a pak to nestíhají zpátky. Pak to ale mělo úspěch, lidi s dětmi chodili, a proto jsme to dělali,“ uvědomoval si Straka.

PLUS

Ekonomicky výhodnější pro kluby, ušetřily by na hotelech a pohonných hmotách

Menší únava hráčů a víc času na přípravu v domácím prostředí

Rozložení hokeje do víc dnů, větší možnost sledovat i jiné zápasy než ty „svého“ týmu

MÍNUSY

Diváci jsou na roky zažitý systém zvyklí a v průběhu pracovního týdne by možná návštěvy zvažovali

Hokejový kalendář je v Evropě napjatý, těžko se hledají volné termíny pro reprezentaci a Ligu mistrů. Další duely v týdnu by ho mohly znovu narušit

3. PŘÍMÝ POSTUP A SESTUP

Tato varianta před sezonou ležela na stole, ale kluby ji smetly. Boj v play out by dostal mnohem větší náboj a zmizela by poslední záchranná brzda v podobě baráže. Navíc je to podle třineckého trenéra Jiřího Kalouse spravedlivější systém než ten stávající, kdy se hraje play out a čtyřčlenná baráž.

„Jsem pro přímý postup a sestup. I když se stane to, že se klubu nepovede sezona a sestoupí, vždycky, pokud má ambice a udrží si svoji kvalitu, má okamžitě znovu šanci vrátit se zpět. Považuju to za absolutně nejspravedlivější systém, co se týká postupového a sestupového vztahu extraligy s první ligou,“ vysvětlil Kalous, parťák Vladimíra Vůjtka u reprezentace.

Jeho kolega Josef Jandač, kouč Sparty, to vidí stejně.

„Klub se může v průběhu sezony dostat do velkých potíží, můžou přijít zranění, vypadnou mu tři, čtyři stěžejní hráči, mužstvo najede na sérii porážek a ve finále spadne dolů. Když pak máte na nejvyšší soutěž vázané své sponzory, postavenou na ní ekonomiku celého klubu, tak i díky stávajícímu systému baráže hrozí, že se vám extraliga zavře na dlouhé roky, nebo třeba navždy. Pádem do první ligy vám vznikne neskutečný problém, mnohde by hrozila i spálená země.“

Slavia se loni rozloučila s extraligou, v baráži neuspěla Slavia se loni rozloučila s extraligou, v baráži neuspělaFoto Dominik Bakeš (Sport)

Zatímco při přímém postupu i sestupu je podle trenéra Jandače šance na rychlý návrat mnohem reálnější a vyšší. „Kde dlouhodobě nepracují dobře a jsou po 52 kolech poslední, tak je něco špatně. Tak běž dolů, reorganizuj a změň se, makej v první lize, ukaž, že jsi nejlepší, a pojď automaticky nahoru,“ doplnil Jandač.

Podle něj by to mělo i velký přínos pro první ligu. „Zkvalitnila by se. Její kluby by v případě splnění licenčních podmínek měly daleko větší motivaci pracovat než doposud. Dnes totiž řada klubů moc dobře nefunguje, žijí ze střídavých startů extraligistů, svých hráčů si moc nevychovávají,“ dodal.

Přestože návrh na přímý postup i sestup letos nevyšel, může se odsouhlasit příště. V minulosti hrozilo uzavření extraligy, ale dnes je zavedeno play off a čtyřčlenná baráž pro dva nejhorší celky extraligy a finalisty první ligy.

PLUSY

Prvoligové týmy by měly větší motivaci a šanci na postup do nejvyšší soutěže

Play out by dostalo větší náboj

MÍNUSY

Týmy, co by spadly do nižší soutěže, by automaticky přišly o sponzory spojené s BPA

Fluktuace mužstev v extralize

4. LEPŠÍ STADIONY, ŽÁDNÉ VÝJIMKY

Rozhodně byste si netipnuli, že se tam vůbec dá hrát extraliga. Stojíte kousek od historického centra v Olomouci, a najednou vás vyleká rezavá plechová stavba z dávné minulosti. Také uvnitř vypadá hala škaredě.

Už z kraje listopadu je v plechové aréně zima jako v mrazáku, na občerstvení se stojí dlouhé fronty. Přesto se tam i letos bude hrát nejlepší soutěž, aniž by nad tím někdo přivřel oči. I když vám tam ani v roce 2015 nezopakují gól či hezkou akci, protože nemají na čem. Důležité je, že má stadion odpovídající kapacitu (5 tisíc) i nařízený počet míst k sezení (3 500), nově postavené VIP prostory a také adekvátní kabiny pro obě mužstva a rozhodčí. Podle pravidel tedy splňuje vše podstatné.

V Olomouci bývá výborná atmosféra, stadion ale patří k nejhorším v extralize V Olomouci bývá výborná atmosféra, stadion ale patří k nejhorším v extralizeFoto Jaroslav Legner (Sport)

A vůbec. I kdyby něco z výše uvedených podmínek pro udělení extraligové licence v Olomouci chybělo, na Hané by se o soutěž stejně bát nemuseli. Na dodržování licenčním řádem nastavených pravidel se totiž v českém hokeji stejně moc nedbá. O tom svědčí i fakt, že jsou tady i takové kluby, které se netají tím, že v budoucnu stejně dostanou výjimku.

„V minulosti jsme si to zkusili a dostali jsme výjimky na domácí zápasy extraligy i v Edenu. Ekonomická situace není v Česku dobrá a já si dovedu představit, že by svaz schválil výjimku a mohli bychom hrát tady,“ reagoval minulý týden slávistický šéf Vladimír Pitter na otázku, zda vůbec bude jeho klub usilovat o postup, když extraligu nemá kde hrát. Starý Eden nesplňuje podmínky v podstatě v ničem.

Letos byly výjimky uděleny dvě. Litvínovu i Mladé Boleslavi, které takhle úspěšně obcházejí pravidla již několik let. Litvínov nemá na tribunách dostatek míst k sezení, Mladá Boleslav má zase moc malý stadion, na který se nevejde ani pět tisíc diváků. Léta je zároveň také všem jasné, že kluby s tím nic dělat nebudou. Body, ve kterých podmínky nesplňují, jsou stejně banality, které jejich fanoušky určitě ani netrápí.

„Jde o menší města, kde není možné investovat tak, aby se zvedla střecha a přistavělo třeba tisíc míst k sezení. To by mohlo stát až stovky milionů. Takže radši jdeme cestou, že po nich chceme, aby vylepšili zázemí pro hostující tým, rozhodčí, ošetřovny, videokabiny a podobně,“ řekl šéf extraligy Josef Řezníček.

A přiznal, že licenci pro zápasy v Edenu by teď nejspíš skutečně dostala i Slavia. To znamená, že vlastně úplně každý. A že licenční řád a jeho část o stadionech nemá žádnou váhu.

Pravidla by se ale dodržovat měla. Extraliga musí licenční řád změnit a vypracovat takový, který bude kluby nutit prostředí na stadionech zlepšovat a který budou dodržovat. Nemluvíme o kapacitě, mluvíme o komfortu. Multimediální obrazovka i kvalitní ozvučení by už dnes měl být úplný základ všude, stejně jako čisté prostředí. Doba, kdy se lidé bojí zajít na záchod a na tribuny si musí nosit pod zadek noviny, aby se nezašpinili, je dávno pryč.

PLUSY 

Komfort pro diváky i prestiž pro celou soutěž

Na řadě stadionů by mohla vzrůst návštěvnost, diváci by si hokej mnohem více užívali.

MÍNUSY

Rozpočty hokejových klubů jsou už teď tak napjaté, že řada z nich ani nevidí na konec sezony. Rekonstrukce, oprava i údržba modernějších stadionů

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud