23. prosince 2017 • 04:58

Šlágr na Spartě? Bitky v atmosféře jako při MS, rekord i hvězda Rosický

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Mela v brněnském brankovištiMela v brněnském brankovištiFOTO: Barbora Reichová / Sport

    Vánoce jsou svátkem klidu a míru, ale v pátečním 32. kole hokejové Tipsport extraligy mezi Spartou a Kometou Brno (3:2) to na šedesát minut neplatilo. Šlágr kola totiž unesl přísné měřítko a měl parametry play off. Diváci viděli pěstní výměnu názoru, dobré individuální výkony a sami se postarali o rekordní zápis aktuální sezony. Podívejte se, co podstatného páteční bitva dvou velkých rivalů nabídla.

  • Bitky

    Šlágr Sparty s Kometou Brno otevřela bitka mezi Richardem Jarůškem (vlevo) a Jakubem KrejčíkemFoto Barbora Reichová / Sport

    Takový nástup, to se v Tipsport extralize jen tak nevidí. Dvě minuty, dvě bitky. Už po necelé minutě se strhla mela, ze které vzešla první boxerská dvojice Richard Jarůšek – Jakub Krejčík. Více přesných ran, včetně té vítězné, pak rozdal domácí borec.

    „Tak to má být. Jeden se musí postavit za druhého,“ zářil po utkání šťastný střelec prvního gólu. Krátce po jeho první šarvátce ho navíc napodobil Miroslav Forman, jenž si v rukavicích vyměnil několik facek s Tomášem Malcem a následně ho složil k ledu.

    Sparta - Brno: Pozor! Hned na úvod zápasu bitka, kterou vyhrál domácí Richard Jarůšek
    Video se připravuje ...

    Sparta - Brno: A zase bitka! Na ledě se přiostřuje, Miroslav Forman v bitce s brněnskými hráči.
    Video se připravuje ...

  • Vyměněná Sparta

    Sparťané přerušili výhrou nad Brnem bídnou sérii čtyř porážekFoto Barbora Reichová / Sport

    Tohle, že byla utrápená Sparta? Pražský celek byste v úvodních vteřinách a v celém utkání nepoznali. Domácí na svého rivala nastoupili a dvěma vyhranými bitkami ukázali, kdo je tady doma. Během celého utkání byli o krok před Kometou, lépe bruslili a byli nebezpečnější.

    Karty se tentokrát obrátily, protože favoritem byl tentokrát moravský celek, jenž měl na tribunách obrovskou podporu fanoušků. Sparta se na svého soka pořádně namotivovala, ale bude to muset potvrdit i v dalších zápasech proti defenzivnějším celkům a za horší divácké kulisy.

  • Brankáři

    Sparta - Brno: Martin Erat nepřekonal sparťanského brankáře při trestním střílení
    Video se připravuje ...

    Jeden měl ukázat, že si místo v brance zaslouží, druhý si připsal premiéru v Tipsport extralize. Domácí Sami Aittokallio byl jedním z hlavních strůjců sparťanského vítězství a zaslouženě získal cenu pro nejlepšího hráče Sparty. Finský brankář mohl být u první branky Brna pohotovější, ale na druhý už dosáhnout nemohl. Ve druhé třetině pak v klíčovém momentu podržel svůj tým, když chytil trestné střílení Martina Erata a nedovolil soupeři stáhnout ztrátu.

    „Výborný výkon,“ chválil po utkání asistent trenéra Jaroslav Nedvěd. Chválit však musel i Marka Langhamera na druhé straně. Mladý brankář se vrátil z Arizony do Čech, kde měl nakročeno do Sparty, ale na poslední chvíli dal přednost Kometě. V jejím dresu si na Spartě připsal extraligovou premiéru a rozhodně se neztratil. Na úvod si připsal 39 zákroků a načapat ho nebylo snadné.

    Najít skulinku, nebo uspět jen tím, že zacloním před brankou? To na kmenového hráče Coyotes neplatí. Když už se před Langhamerem zjevila skupinka hráčů, dokázal si najít volné místo, kterým viděl puk.  „Já sám jsem se cítil dobře. Ještě to asi bude chvilku trvat, ale myslím, že se nemám za co stydět,“ řekl mladý brankář, který se v závěru zápasu vytáhl parádním semaforem.

  • Divácký rekord

    Sparta - Brno: Sparťané během druhé komerční přestávky vytáhli své choreo
    Video se připravuje ...

    Tohle může fotbal závidět. Ačkoliv na jeho šlágry přijde v průměru více fanoušků, libeňskou arénu zaplavili rodiny s dětmi, malí hokejisté i studenti. Hlediště připomínalo spíše vosí hnízdo a dalo vzpomenout na české zápasy během MS v Praze z roku 2015. Tisícovky fanoušků, které do Prahy dorazily Kometa Expressem, normálním vlakem, nebo po vlastní ose, hnaly svůj tým za bodovým ziskem.

    Fanoušci Sparty se nechtěli nechat zahanbit, ale v hledišti je čekal tuhý boj. Početného soupeře nakonec porazili alespoň v choreografii, když všem přítomným představili svůj pohled na vývoj evoluce, který se ovšem hostujícím fanouškům příliš nelíbil. Z obou táborů byl ale po utkání slyšet zejména vděk za podporu a hojný počet.

    Výsledkem bylo celkových 16 343 diváků, což je rekord aktuálního ročníku Tipsport extraligy.

  • Rozhodčí

    Bitka mezi Richardem Jarůškem a Jakubem KrejčíkemFoto Barbora Reichová / Sport

    Nestává se to často, ale pochvalu si zaslouží i čtyřka rozhodčích. Ano, ani páteční šlágr 32. kola se neobešel bez menších přešlapů, ale jinak zvládl zkušený kvartet Pavel Hodek, René Hradil, Stanislav Barvíř a Petr Blümel utkání na jedničku. Už v úvodu nechali oběma týmům prostor, aby se nažhavily pěknou bitkou, ostrými zákroky a zápas nabral na obrátkách.

    Ačkoliv se jednalo o vyhrocené utkání, k žádnému spornému momentu nedošlo a sudí ani zbytečně nezasahovali do tvrdého průběhu zápasu. Dobrá práce!

  • Hvězdný fanoušek

    Na hokej se přišel podívat i Tomáš Rosický se synemFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zpestření nakonec. Když bývalý fotbalový záložník Tomáš Rosický v průběhu týdne ukončil svou bohatou aktivní kariéru, oznámil, že bude mít víc času na hokej a na tribuně nechyběl ani v pátek!

    Režie haly si nenechala jeho přítomnost ujít, a když ho zabrala na kostku, arénou se spustil mohutný potlesk a do vyhlašování jména Tomáše Rosického se zapojil i velký počet brněnských fanoušků. Od svého návratu do Sparty byl ovšem častým návštěvníkem, protože se svojí vášní k hokeji nikdy netajil.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud