21. října 2018 • 22:00

SESTŘIHY: Sparta srazila Kometu a je první. Hradec padl, Pardubice vyhořely

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Parádní šokování mistra! Hokejisté Sparty vyhráli nad brněnskou Kometou 4:2 a připsali si čtvrté vítězství v řadě. V prvním sezonním střetnutí velkých rivalů přitom dlouho vedli Moravané. Pražanům se ale v zaplněné O2 aréně povedl senzační obrat z 0:2 na 4:2. Chomutovští Piráti padli po vyrovnaném duelu s Třincem těsně 2:3. Bitvu na moravském poli ovládl Zlín proti Olomouci jasně 4:0. Trenér Miloslav Hořava si připsal první výhru na lavičce Mladé Boleslavi. Bruslaři doma srazili Hradec Králové 4:1. Litvínov nezvládl zápas v Plzni a prohrál 1:4. Pardubické Dynamo schytalo před vlastními fanoušky výprask 1:7 od Karlových Varů. Vítkovice zastavily rozjetý Liberec a přestřílely jej 6:4.



Sparta v retro dresu skolila mistra

Sparťané nastoupili k prvnímu z celkem šesti zápasů v sezoně k výročí 115 let založení klubu ve speciálních světle červených dresech. Návštěva 15 471 diváků na atraktivním souboji překonala dosavadní maximum sezony z duelu 5. kola z 29. září mezi Pardubicemi a Kometou, jež navštívilo 8788 fanoušků.

Už po 56 vteřinách putoval za nebezpečnu hru vysokou holí na trestnou lavici domácí Kudrna a Brňané přesilovku využili. Mikušův pokus tečoval Machovskému mezi betony Köhler. Stále ještě ve třetí minutě mohl vyrovnat Blaine, ale jeho střela z pravého kruhu zamířila do protější tyče, což si sudí Hribik s Šírem ještě prověřili u videorozhodčího.

Kometa odolala v osmé minutě při tlaku Sparty a vzápětí sama udeřila. Mueller rozjel brejk, po Holíkově přihrávce ještě neuspěl před brankou Zaťovič, ale nakonec akci dovršil z dorážky sám americký kanonýr, který byl na startu akce.

Za 58 sekund se radovali i Pražané. Za pravým kruhem vystřelil Delisle a přes stínícího Černocha překonal Vejmelku. Hosté se pak ubránili v oslabení a po návratu z trestné lavice ujel Mikuš, ale Machovský svůj tým podržel. Na druhé straně se Vejmelka poradil se střelami Kumstáta a Pšeničky.

Sparta se snažila tlačit za vyrovnáním, ale první větší šanci druhého dějství měl ve 28. minutě brněnský Dočekal. Machovský pak kryl i Muellerův pokus. Ve 32. minutě se dostal sám před Vejmelku Forman, jenže po blafáku do forhendu trefil pouze beton ležícího brněnského gólmana.

Za dvě minuty už se Sparta dočkala smazání ztráty. Smejkal po objetí branky bekhendem nahodil puk do brankoviště a Malec si jej nešťastně bruslí srazil za Vejmelku. V 37. minutě při Gulašiho trestu dovršil obrat Blain, který si na modré čáře chytře vytvořil ideální pozici a střelou zápěstím trefil pravý horní roh brněnské branky.

Pražané využili další početní výhodu při trestu Komety za příliš mnoho hráčů na ledě. Forman po narážečce s Pechem projel až před Vejmelku, předložil puk bekhendem lépe postavenému Kumstátovi, který nad Vejmelkovu lapačku zvýšil na 4:2.

V závěrečném dějství se Sparta ubránila při vyloučení Buchteleho a ve 48. minutě po kombinaci Komety kryl Machovský Holíkovo bekhendové zakončení. Na druhé straně řešil Buchtele únik nepřesnou zadovkou na Berana. Ten pak šel v 52. minutě pykat na trestnou lavici, ale hosté na Machovského už nevyzráli. Stav nezměnila ani závěrečná power play Komety.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (Sparta): "Zápas měl skvělou atmosféru. Bylo krásné hrát před tolika diváky a vidět spoustu emocí na obou stranách. V první třetině to bylo vyrovnané, Brno dalo dva góly a dostalo nás do nepříjemné pozice. Ale věděli jsme, že ještě zbývá hodně času. A já jsem cítil, že hráči zůstali pozitivní a drželi se herního plánu. Ve druhé třetině jsme hráli velmi dobře. Spousta hráčů hrála výborný zápas a samozřejmě Machovský odchytal velmi dobrý zápas. Třetí a čtvrtá lajna nám hraje celou sezonu dobře, opět odvedli skvělou práci. Trošku jsem se obával, jak to bude vypadat ve třetí třetině, protože jsme hráli druhý zápas ve dvou dnech, ale hráči cítili tu velkou energii v hale."

Kamil Pokorný (Kometa): "Ve vyrovnané první třetině se nám podařilo jít do dvoubrankového vedení a výsledkově jsme zápas rozehráli velice dobře. Ve druhé třetině nastal obrovský zlom v tom, že jsme měli pěti nebo šestiminutový úsek, kdy jsme měli tři gólové šance a ty jsme nevyužili. Naopak Sparta poté, co byla pod tlakem, srovnala na 2:2. Pak využila dvě přesilovky a rozhodla zápas. Ve třetí třetině se snažili kluci s výsledkem něco udělat, měli jsme tlak i šance, abychom se dostali zpátky do zápasu. Ale gól jsme bohužel nedali, což je momentálně náš velký problém."

SESTŘIH: Sparta - Kometa Brno 4:2, domácí otočili vývoj zápasu a radují se z výhry nad rivalem
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 09:21. Delisle, 33:44. Smejkal, 36:29. Blain, 38:20. Kumstát

Hosté: 02:05. Köhler, 08:23. Mueller

Sestavy

Domácí: Machovský (Honzík) – Piskáček, Tomáš Dvořák, Blain, Kalina, Gregorc, Delisle, T. Pavelka – Smejkal, Černoch, Pšenička – Říčka, P. Vrána, Kudrna – Kumstát, Pech, Forman – Buchtele, Sill, Beran.

Hosté: Vejmelka (Langhamer) – Barinka, O. Němec, Gulaši, Štencel, Malec, Mikuš, Bartejs – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Kašpar, L. Čermák, Köhler – Plášek ml., Hruška, Mallet – Dočekal, Süss, R. Zohorna.

Rozhodčí

Hribik, Šír – Špůr, Ondráček

Stadion

O2 arena (Praha - Vysočany)

Návštěva

15 471 diváků


Oceláře spasil Hrňa

"Chomutov má silové hráče a hrají hodně do těla. Jde jim o všechno, takže hodně bojují. Od druhé třetiny to ale trenéři stáhli na dvě lajny, začali jsme udávat tempo a tlačit se do brány. Ve třetí třetině jsem měl už předtím totální gólovou šanci, ale tu mi brankář ještě chytil. Naštěstí to tam padlo na konci," liboval si Hrňa.

Z obou stran aktivní začátek utkání se překlopil na stranu Třince v přesilovce, kterou využil z pohotové dorážky Werek. Odpovědět mohl Vantuch v přečíslení dva na jednoho, jenomže trefil Hrubcův beton.

Stejně dopadl útočník Vladimír Růžička s bekhendovou kličkou podél brankoviště. V početní výhodě domácích ujel Werek, tentokrát na Lukeše nevyzrál. O vyrovnávací branku se postaral právě Vladimír Růžička, když se prosmýkl před bránu a zakončil do horního rohu.

Na začátku druhé části měly oba týmy krátce po sobě přesilovku, kterou využili až domácí. Mrázkovu ránu dorazil za rozhozeného brankáře Hrubce Marjamäki, jenž tak slavil první trefu za Chomutov od nedávného příchodu. Na přelomu utkání poté, co Klhůfek selhal ve vyložené pozici mezi kruhy, Chmielewski vyrovnal z rychlého protiútoku ranou z první. V závěru Piráti bránili oslabení, stav zůstal beze změn.

Do třetí třetiny vstoupili lépe Chomutovští, kteří v přesilovce hodně tlačili, jenomže ani Růžičkova ideální nabídka pro Svobodu se neujala. Ve 48. minutě po skrumáži před bránou napřáhl na modré čáře Flemming a nastřelil spojnice tyčí.

Krátce poté se blýskli gólmani - Hrubec vychytal Knota a Lukeš útočníky Chmielewského i Wereka. Takřka minutu před koncem dostali Oceláři možnost rozhodnout, když hráli přesilovku. Uspěli - po oddechovém času ji využil Hrňa bombou do bližšího horního rohu.

"Chtěli jsme všechno cpát na bránu a dát gól. Nikdo nečekal, že to vyjde tak rychle po buly. Dali jsme si dvě rychlé nahrávky, střela a spadlo to tam. Už jsme neměli, co ztratit. Buď dáte gól a vyhrajete, nebo se půjde do prodloužení. My jsme dostali tu výhodu dát gól, dali jsme ho a už to nemuselo být takové drama," řekl o poslední minutě hry střelec Hrňa.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Chomutov): "Bylo to vyrovnané utkání. Hráli jsme dobře, ale dostali jsme minutu před koncem gól v oslabení. Pořád se potýkáme se špatnou produktivitou, protože máme čtyřicet střel, ale jenom dva góly. To je málo, abychom mohli vyhrát za tři body."

Marek Zadina (Třinec): "Chtěl bych hlavně poděkovat hráčům a obzvlášť brankáři Šimonu Hrubcovi, který podal výborný výkon. Kluci zápas odmakali. Věděli jsme, že to bude těžké utkání, protože Chomutov hraje doma dobře. Od gólu na 2:2 jsme se zvedli a začali hrát hokej - kluci začali makat a bruslit. Jsme strašně rádi, že jsme na konci využili přesilovku a odvážíme si tři body."

SESTŘIH: Chomutov - Třinec 2:3. O výhře hostů rozhodla trefa z poslední minuty zápasu
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 16:34. V. Růžička, 25:50. Marjamäki

Hosté: 05:14. Werek, 29:17. Chmielewski, 59:16. Hrňa

Sestavy

Domácí: Š. Lukeš (Stezka) – Knot, Dietz, Valach, Mrázek, Flemming, Štich, Buchtela – Duda, V. Růžička, Tomica – T. Svoboda, Klhůfek, Sklenář – J. Stránský, Vantuch, Marjamäki – J. Havel, Huml, Koblasa.

Hosté: Hrubec (L. Daneček) – Krajíček, Gernát, D. Musil, Galvinš, Adámek, M. Doudera – Martin Růžička, Marcinko, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – Hrňa, Werek, Roberts Bukarts – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Chmielewski.

Rozhodčí

Petružálek, Bejček – Gerát, Hynek

Stadion

ROCKNET ARÉNA Chomutov

Návštěva

3497 diváků


Hanáci vyhořeli na Sedláčkovi

Hanáci vstoupili do utkání o něco lépe, svou herní i střeleckou aktivitu ale v gól neproměnili. Zhruba po polovině první části se dostali ke slovu domácí a otevřeli skóre. Od mantinelu vypálil Lotyš Kulda, jehož pokus zapadl přesně nad rameno Konráda. Od té doby Berani svého soupeře přehrávali, Olomouc se však při šanci druhého zlínského útoku i při následném oslabení ubránila.

I na začátku druhé třetiny měli Berani navrch a po třech minutách skórovali podruhé. Freibergs zpoza brány poslal puk na Pavla Sedláčka, který pod rukou Konráda dostal puk do sítě. Kohouti nestíhali tempu Zlína, téměř jasný gól už slavil například Herman, jeho pokus ale olomoucký brankář vleže zastavil na brankové čáře.

Hanáci měli možnost vrátit se do hry při vyloučení Kubiše, souvislejší tlak si ale nevytvořili. A tak když ne Olomouc, využil přesilovku posléze Zlín. K dorážce Šlahařova pokusu se dostal bývalý hráč Olomouce Herman, který propasíroval kotouč mezi betony Konráda. Hostům se nedařilo, také další Kubišův trest před druhou sirénou zůstal nepotrestán.

Třetí třetina toho už moc nezměnila. Zlínští kontrolovali hru a Olomouc marně hledala recept, který by vedl k nějaké gólové situaci. Hanáci to sice tři minuty před koncem zkusili v šesti hráčích v poli, vítězství ale pečetil svou druhou brankou v utkání Pavel Sedláček.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (Zlín): "My jsme dnes byli šťastnějším týmem, Olomouc zase silnějším. My jsme sice nehráli až tak dobře, ale podržel nás gólman Jakub Sedláček. Od toho jsme se odrazili a napadaly nám tam nějaké ty branky. Vítězství se nerodilo lehce."

Jan Tomajko (Olomouc): "Nehodnotí se to lehce, 0:4... Nedali jsme žádný gól, takže jsme nemohli pomýšlet na body. Rozhodla první branka, my jsme na chvíli vypadli z tempa a byla tam. Těžko jsme se dostávali do šancí. A když už, tak jsme v nich neuspěli. Zlín dám dal lekci z produktivity."

SESTŘIH: Zlín - Olomouc 4:0. Hanáky vynuloval gólman Sedláček
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 13:12. E. Kulda, 22:23. P. Sedláček, 35:45. Herman, 58:43. P. Sedláček

Hosté:

Sestavy

Domácí: J. Sedláček (Štůrala) – Freibergs, Ferenc, Gazda, Řezníček, Valenta, Nosek (A), Padrnos – Kubiš (C), Fořt, J. Ondráček (A) – Herman, Honejsek, Šlahař – E. Kulda, Fryšara, Čachotský – Poletín, P. Sedláček, Popelka.

Hosté: Konrád (Lukáš) – Švrček, Škůrek, J. Galvas, Ondrušek (C), Jaroměřský, Dujsík, Staněk – Laš, J. Knotek (A), V. Tomeček – Burian, Kolouch, Irgl – Strapáč, Nahodil, J. Káňa – Holec, Ostřížek, Skladaný.

Rozhodčí

Roman Svoboda, Antonín Jeřábek – Marek Hlavatý, Rudolf Tošenovjan – Jaromír Brázdil (video)

Stadion

ZS Luďka Čajky

Návštěva

4235 diváků


Hořavův tým slaví první výhru

Mountfield se dostal v úvodu zápasu do tempa díky přesilové hře, ve které se poprvé vážněji zapotil domácí brankář Krošelj, ale své brankoviště nadvakrát uhájil. V polovině první třetiny si hosté zahráli nejprve 80 sekund ve čtyřech proti třem, následně i v pěti proti dvojnásobně oslabenému soupeři.

Branky se ale dočkali až ve 14. minutě, kdy se domácí obranou prodral Kukumberg a ač faulovaný, dokázal puk procedit slovinskému brankáři mezi betony a poslal Východočechy do vedení.

Domácí se dočkali vyrovnání v úvodu druhého dějství, když se tvrdou střelou v přesilové hře prosadil kapitán Vondrka. Za minutu a pět vteřin bylo v ochozech mladoboleslavského zimního stadionu ještě veseleji, protože Pacovský skvěle zužitkoval Látalovu nabídku - 2:1.

Stejně si pak vedl v úvodu třetí třetiny Šťastný, který snad ani nemohl minout po Klepišově přihrávce v situaci dvou Bruslařů proti osamocenému brankáři Pavelkovi. Boleslav nepolevovala v aktivitě a navýšit skóre mohl vzápětí Orsava, ale v samostatném úniku gólmana Mountfieldu neprostřelil.

Pohodu domácích pak dokumentoval Knotek, jenž dokonce zkoušel plachtící puk uklidit do branky helmou. Královéhradečtí v závěrečné pětiminutovce přitlačili domácí v jejich pásmu, ti však dokázali vedení uhájit. Navíc v závěrečné přesilovce ještě navýšil jejich výhru Pláněk.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Mladá Boleslav): "Klíčem bylo, že jsme v první třetině ubránili čtyři pět oslabení a kluky to nastartovalo. Obětavost, padání do střel a týmový výkon dnes bylo to, proč jsme si šli za výhrou o malinko více než soupeř. Přesilovky rozhodly - my jsme z nich dali dva góly, což je klíč i k dalším zápasům."

Petr Svoboda (Mountfield HK): "Dnešní zápas rozhodly přesilovky. My jsme měli spoustu přesilovek v první třetině a žádnou jsme nevyužili. Kdyby se nám to povedlo a bylo to třeba 2:0, tak už by se zápas odvíjel jinak. Naopak se to otočilo ve druhé třetině, kdy jsme zase měli hodně vyloučených a v oslabení jsme dostali gól. Shořeli jsme na neproměňování šancí. Musím ale pogratulovat Boleslavi, která bojovala a vítězství šla naproti více než my. Neodehráli jsme špatný zápas, měli jsme tam dobré okamžiky, jenže Boleslav dnes byla lepší a bojovnější."

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Mountfield HK 4:1. Nový realizační tým se dočkal první výhry
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 23:06. Vondrka, 24:11. Pacovský, 43:08. Šťastný, 59:26. Pláněk

Hosté: 13:45. Kukumberg

Sestavy

Domácí: Krošelj (Kantor) – Hanzlík (A), Kurka, Kotvan, Bernad, T. Voráček, Pláněk, Dlapa – Šťastný, Klepiš (A), Skalický – Pacovský, T. Knotek, Vondrka (C) – Látal, P. Musil, Orsava – Pabiška, Najman, Martin Procházka.

Hosté: J. Pavelka (Maxwell) – Linhart, Piché, Graňák (A), Cibulskis, Rosandić, F. Pavlík, Nedomlel – Rákos (A), Koukal (C), Paulovič – R. Pavlík, Cingel, Vincour – Dragoun, Bičevskis, M. Chalupa – Bezúch, Kukumberg, Vopelka.

Rozhodčí

Daniel Pražák, Matěj Sýkora – Lukáš Kajínek, Kamil Zavřel

Stadion

ŠKOENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

3186 diváků


Indiáni řádili v oslabeních

"Dostávali jsme se do šancí, ale měli jsme problémy gólmana překonat. Tlačili jsme se do brány a rozhodla naše trpělivost. Je to jen otázka zakončení. Góly tam pak napadaly a dohráli jsme to celkem v klidu," zhodnotil průběh zápasu jeden z jeho hrdinů v dresu Škody Petr Straka. "Vyhovíme si na ledě a doplňujeme se dobrým pohybem. Jsem rád, že jsme tým nakopli a nasměrovali ho k vítězství," komentoval šestadvacetiletý Straka podíl hráčů čtvrté řady na třech gólech Škody.

Litvínov po sobotní prohře na ledě Sparty začal dobře a po přihrávce Gerháta zpoza branky se již ve druhé minutě prosadil zblízka Trávníček. Plzeňští mohli rychle odpovědět, průnik Denise Kindla ale dokázal Janus zastavit. Litvínovský gólman si v deváté minutě skvěle poradil i se střelou Jakuba Kindla bez přípravy po ideální nabídce od bratra Denise.

Lépe se pohybující domácí postupně převzali iniciativu, Severočeši však hrozili z brejků. Po jednom z nich mohl zvýšit Petružálek a při hře čtyři na čtyři až gólman Frodl zastavil únik Jánského. Na druhé straně během náporu Indiánů před první sirénou stačil Janus vyrazit Jonesovu ránu.

Po pauze tempo opadlo, přesto měli navrch domácí. Neskórovali ani během početní výhody a Gulaš po individuální akci po polovině utkání trefil pravou tyč. Indiáni nakonec vyrovnali až ve vlastním oslabení ve 34. minutě, kdy střelu unikajícího Straky ještě Janus vyrazil, ale Eberle už měl s dorážkou snadnou práci.

"První náš úkol je samozřejmě ubránit oslabení. Když je tam ale šance jít dopředu, tak určitě stojí za to se o něco takového zkusit. Dneska se nám to vyplatilo. Jen jsem tam přijel a doklepl jsme to do brány," popsal Eberle svoji vyrovnávací trefu.

Vzápětí z mezikruží neproměnil šanci aktivní Gulaš. Rozjetí domácí přesto dokonali obrat na 2:1 během přesilovky ve 38. minutě, když Jones nahrál rozjetému Denisi Kindlovi, jenž uspěl forhendovým blafákem. Jeho starší sourozenec Jakub ještě krátce na to z dobré pozice mohl přidat třetí gól, ale dobrou příležitost promarnil.

"Nám se podařilo dát šťastný gól v úvodu. Nějak jsme poté přestáli tlak soupeře, který vznikl jejich dobrým bruslením a rychlou přesnou kombinací. Vývoj utkání se zlomil v naší přesilovce ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali, což se nám opakovalo ještě v další přesilovce ve třetí třetině a už jsme nedokázali odpovědět. Nedostávali jsme se ani do gólových šancí a střel," přiznal asistent hostujícího kouče Radim Skuhrovec.

Na začátku závěrečné třetiny hosté sice ubránili oslabení, ovšem záhy po jeho skončení Eberle dorazil do sítě vyraženou Strakovu střelu. Navíc ve 46. minutě vstřelili domácí opět branku ve vlastním oslabení. Eberle dal puk do jízdy Strakovi, který bekhendovým blafákem upravil na 4:1. Viditelně zlomení Severočeši poté promarnili i přesilovou hru pět na tři a Indiáni dohráli zápas v exhibičním pojetí.

"Hraji s dvěma strašně rychlými a talentovanými hráči. Že jsme ve čtvrtém útoku, to nás jen ještě o to víc motivuje. Předvádíme bojovný a bruslivý hokej, dá se říci takové moderní pojetí. Snažíme se tlačit do branky a soupeři s námi mají někdy dost práce. Dnes nám to tam napadalo a jsme za to strašně moc rádi," pochvaloval si spolupráci s Petry Kodýtkem a Strakou devětadvacetiletý kladenský odchovanec Eberle.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (Plzeň): "Chtěli jsme začít aktivně a bohužel přišla smolná branka na začátku třetiny. Snažili jsme se o jednoduchost. Vývoj utkání vypadal tak, že jsme byli na puku a útočili. Dokázali jsme rychle otáčet hru, nebylo to ale pořád účinné. Dlouho jsme čekali na gól. Měli jsme velmi dobrý pohyb, tak se dá říci, že to byla jen otázka času. Gól jsme si zasloužili. Vážím si toho, jak kluci odmakali celých 60 minut, neměli jsme tam de facto žádná hluchá místa. Výborně nám vyšla oslabení, v nichž jsme dvakrát skórovali. Klukům ze čtvrtého útoku se daří už od přípravy. Našli se a makají. Odměna je taková, že rozhodnou zápas."

Radim Skuhrovec (Litvínov): "Odjížděli jsme sem s vědomím toho, že má Plzeň výborný pohyb a umí sehrát přesilovky. To se přesně ukázalo v průběhu zápasu. Nám se podařilo dát šťastnou branku v úvodu. Nějak jsme poté přestáli tlak soupeře, který vznikl jejich dobrým bruslením a rychlou přesnou kombinací. Vývoj utkání se zlomil v naší přesilovce ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali branku, což se nám opakovalo ještě v další přesilovce ve třetí třetině a už jsme nedokázali odpovědět. Nedostávali jsme se ani do gólových šancí a střel. Dnes domácí zaslouženě berou tři body. Na nedostatcích naší hry hlavně v koncovce chceme zapracovat už zítra v tréninku. Věřím, že kluci najdou sílu a pohodu z úvodu sezony, protože hokej hrát umí."

SESTŘIH: Plzeň - Litvínov 4:1. Hosté padli počtvrté v řadě
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 33:49. Eberle, 37:35. D. Kindl, 42:00. Eberle, 45:47. Straka

Hosté: 01:13. Trávníček

Sestavy

Domácí: Frodl (Milčakov) – J. Kindl (A), Jones, Kvasnička, Čerešňák, Vráblík, L. Kaňák, Pulpán – Stach, Nedorost, Gulaš (C) – Pour, Preisinger, Kratěna – D. Kindl, Kracík (A), V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle.

Hosté: Janus (Hanuljak) – Baránek, Hunkes, Suchánek, Šesták, Ščotka, Romančík, Březák – F. Lukeš, V. Hübl (A), Myšák – Trávníček (C), Gerhát, J. Černý – M. Hanzl, Petružálek (A), Jánský – Jícha, Válek, Jurčík.

Rozhodčí

Pešina, Obadal – Ganger, Lederer

Stadion

Home Monitoring Aréna

Návštěva

6221 diváků


Výprask vidělo přes sedm tisíc diváků

Hokejisté Dynama chtěli při návratu na domácí led zastavit třízápasovou sérii porážek a proti Karlovým Varům začali aktivně, jenže se nedokázali prosadit. Dvě pěkné individuální akce Marosze zneškodnil gólman Novotný. Karlovy Vary se nikam nehnaly a v 11. minutě je poslal do vedení ranou zblízka Vlach. Tentýž hráč pak v závěru třetiny po rychlém protiútoku přidal i druhý gól.

Další průběh výrazně ovlivnily pardubické fauly. Energie využila dlouhou přesilovku pět na tři, ve které se šťastně trefil Šenkeřík. Hosté pak zužitkovali i klasickou výhodu a důrazný Skuhravý zvýšil ve 33. minutě už na 4:0 pro Energii. Do pardubické branky se poté postavil Klouček, ale bez inkasované branky vydržel jen 31 vteřin, než ho po přečíslení prostřelil Kohout.

"Pardubice do zápasu dobře vstoupily, zatlačily nás, ale my jsme dali dva góly. Vyhráli jsme hlavně díky přesilovkám, dokázali jsme je využít a to rozhodlo. Přesilovky nám moc ze začátku moc nešly, ani jsme je nijak zvlášť netrénovali. Velkou roli hrálo štěstí, prostě nám to tam napadalo," prohlásil hostující kapitán Václav Skuhravý.

Dynamo bylo na dně a zkoušelo soupeře rozhodit důraznější hrou. Dílčí úspěch se dostavil až v závěru druhé třetiny, kdy při přesilovce vykřesal naději důrazný Dušek. Jenže jakýkoliv náznak šance Pardubic vzal brzy za své, když domácí opět dojeli na nedisciplinovanost. Ve 44. minutě při další přesilovce po krásné akci zvýšil znovu na rozdíl pěti branek Lapšanský a tempo rozhodnutého utkání začalo opadávat.

"Vyloučených bylo hrozně moc, stálo to hodně sil, navíc když jsme si říkali, že Karlovy Vary je mají dobře sehrané. Některé fauly byly zbytečné a některé z přemíry snahy, pak je to samozřejmě i frustrace," uvedl jediný střelec z domácích řad Antonín Dušek.

Vzápětí mohl znovu snížit Wishart, který zůstal osamocený před brankou, jenže Novotný skvěle zakročil. Hostům naopak vyšlo skoro všechno, na co sáhli. Sedmou branku přidal ve 48. minutě po úniku Gríger. Zápas se dohrával v poklidném tempu před prořídlými tribunami. Dynamo v závěru přidalo ještě jeden faul, takže poměr vyloučení s dvouminutovými tresty se zastavil na neobvyklém poměru 10:2.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek (Pardubice): "Vstup do zápasu jsme neměli špatný, vytvořili jsme si šance a tlak, ale pak jsme začali tvořit nepochopitelné chyby, navíc jsme měli hodně vyloučených. Za to jsme tvrdě pykali, každá chyba byla nekompromisně potrestána. Musíme se poradit a do příštích zápasů nastoupit jiným způsobem. Hráče za nedisciplinovanost určitě potrestáme, to se v důležitých utkáních nesmí stávat."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Věděli jsme, že Pardubice zejména v domácím prostředí předváděly velmi dobré výkony. My jsme byli povzbuzení dvěma vítězstvími. Stanovili jsme si nějakou strategii a jsem rád, že ji hráči maximálně dodržovali a že jsme byli disciplinovanějším týmem. Ustáli jsme i velmi agresivní hru domácích. A pokud byl nějaký problém, podržel nás Filip Novotný. Za víkend jsme dali třináct branek a získali šest důležitých bodů, to je pro nás plus a povzbuzení do další práce."

SESTŘIH: Pardubice - Karlovy Vary 1:7. Vlach přispěl k debaklu Dynama dvěma góly
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 39:13. Dušek

Hosté: 10:57. R. Vlach, 18:57. R. Vlach, 25:25. Šenkeřík, 32:55. Skuhravý, 33:26. Kohout, 43:02. Lapšanský, 48:00. Gríger

Sestavy

Domácí: Kacetl (33. Klouček) – Cardwell, Wishart, Čáslava, Hrabal, Holland, Miromanov, Budík – Skokan, Marosz, Rolinek – P. Sýkora, Poulíček, Perret – Vondráček, Bubela, Treille – Mandát, Dušek, Kusý.

Hosté: F. Novotný (Závorka) – Šenkeřík, Plutnar, Podlipnik, Kovačevič, M. Rohan, Sičák, Šafář – Flek, Gríger, T. Rachůnek – O. Beránek, R. Vlach, T. Mikúš – Gorčík, Stloukal, Skuhravý – Kohout, Balán, Lapšanský.

Rozhodčí

Hradil, Úlehla – Kis, Rampír

Stadion

ČSOB Pojišťovna ARENA

Návštěva

7328 diváků


Liberecká palba začala pozdě

Vítkovice po opatrnějším startu vzaly režii zápasu do svých rukou a jen vinou mizerného zakončení neměly už v průběhu úvodní třetiny k dispozici dostatečný náskok. Kreativitou hýřil centr Roman, který ve 13. minutě vybídl k první trefě spoluhráče vtipnou zadovkou po úniku v přečíslení, ale Tyborovu ránu Will vyrazil. Půl minuty před koncem první třetiny už vzal Roman koncovku na sebe, jenže ze sólového nájezdu netrefil branku.

"Už jsem myslel, že se budeme zase trápit, ale pak jsme se konečně chytili. Dali jsme více než ty naše dva góly za zápas, přidaly se i další útoky a konečně jsme se trefili i v přesilovkách," prohlásil Roman.

Domácí měli ve druhé části ještě více ze hry a dočkali se už i gólů. Z tlaku se ve 26. minutě Stránský šikovně protáhl před bránu a jeho vyraženou střelu Květoň u tyče zametl do brány.

Pak se znovu blýskl agilní Roman, jehož střela rozezněla horní tyčku. Liberec držel ve hře výborný Will, který kryl příležitost Hrbase, ale v 33. minutě mu vítkovický bek při hře čtyři na čtyři po ideálně sehrané akci s Romanem už nedal šanci. Domácí se pak ještě řítili na Willa dokonce ve dvou, Květoň však ztroskotal na gólmanovi.

"Bavil mě náš hokej ve druhé třetině, měli jsme spoustu šancí a hru jsme si užívali. Po druhé třetině mělo být skóre výraznější v náš prospěch," uvedl vítkovický kouč Jakub Petr.

Severočeši ve druhé třetině vytěžili z minima maximum. Po vítkovické chybě ve středním pásmu sehrál Kvapil výborně přečíslení s Hudáčkem, který pohodlně do prázdné brány snížil. "Moje chyba. Neviděl jsem hráče, přišel jsem o puk, dostali jsme kontaktní gól. Naštěstí jsme to ustáli a z přesilovek zase odskočili," řekl vítkovický útočník David Květoň.

Hostů byl rázem plný led, ale soupeř jejich krátký tlak přečkal a v úvodu třetí třetiny v přesilovce pět na tři Romanem znovu odskočili na dva góly. Když o 28 sekund poté Zdráhal zvýšil při hře pět na čtyři na 4:1, bylo o vítězi rozhodnuto. "Dneska jsme udělali několik zbytečných faulů, které nám prohrály zápas. Více se k tomu zápasu těžko říká," řekl Kvapil.

Domácí pak Tyborem skórovali potřetí v řadě v početní výhodě a stejnou mincí vzápětí oplatil i hostující Jelínek. Finiš hostů přišel pozdě a až po krásné trefě domácího Stránského na 6:2. Havlín a Jelínek dokázali stáhnout skóre až na 4:6, dvakrát ještě cinkla vítkovická tyč, ale velký nápor hostů včetně power play už na rozdělení bodů vliv neměl.

"Možná si v závěru už mysleli, že to mají jisté, ale stejně to bylo pozdě. Dneska nám to prostě nevyšlo," dodal Kvapil.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (Vítkovice): "Vzhledem k posledním výsledkům tam v úvodu byla z naší strany nervozita. Ale pak v polovině první třetiny jsme se dostali do šancí. Byla tam dvakrát prázdná brána, ale to je naše slabina. Bavil mě náš hokej ve druhé třetině, měli jsme spoustu šancí a hru jsme si užívali. Po druhé třetině mělo být skóre výraznější v náš prospěch. Paradoxně po naší chybě ve středním pásmu Liberec snížil a pak si v posledních minutách druhé třetiny říkal o vyrovnání. Jsem rád, že pak jsme se konečně prosadili v přesilových hrách. Cílem bylo zůstat mimo trestnou lavici. Až v závěru jsme Liberci nabídli dvě přesilovky a oni to potrestali. Za stavu 6:2 jsme to měli dohrát více v klidu."

Filip Pešán (Liberec): "Zápas zpočátku neměl vysoké tempo a byl rozkouskovaný. Tempo chytil až ve druhé půlce a třetí třetině. My jsme nebyli disciplinování. Za stavu 5:1 a poměru vyloučení 0:5 jsme dostali dvě přesilovky za sebou, snažili jsme se s tím něco udělat, ale na body to nestačilo."

SESTŘIH: Vítkovice - Liberec 6:4. Gólovou přestřelku zvládli lépe domácí
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 25:54. D. Květoň, 32:32. Hrbas, 41:21. O. Roman, 41:49. P. Zdráhal, 48:02. Tybor, 51:36. Š. Stránský

Hosté: 37:31. L. Hudáček, 50:36. P. Jelínek, 51:58. Havlín, 57:55. P. Jelínek

Sestavy

Domácí: Bartošák (Dolejš) – Výtisk (C), D. Krenželok, Hrbas, Baranka, Šidlík, de la Rose, Černý – Dej, Lev (A), Schleiss – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal – Szturc (A), Pytlík, Baláž.

Hosté: Will (Schwarz) – Šmíd (A), Doherty, Derner, Kolmann, Ševc, Havlín – Lakatoš, Redenbach, Valský – M. Kvapil, L. Hudáček, Lenc – L. Krenželok, P. Jelínek (C), Ordoš – M. Zachar, Najman, D. Špaček – Chrtek.

Rozhodčí

Mrkva, Kika – Gebauer, Hanzlík

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

4 539 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Liberec 52 30 3 5 14 170:125 101
2. Třinec 52 30 3 3 16 153:117 99
3. Plzeň 52 26 7 6 13 178:116 98
4. Mountfield 52 25 6 6 15 147:125 93
5. Brno 52 23 7 5 17 149:133 88
6. Olomouc 52 24 3 7 18 127:136 85
7. Vítkovice 52 24 4 3 21 142:131 83
8. M. Boleslav 52 25 3 1 23 128:118 82
9. Zlín 52 22 3 5 22 143:144 77
10. Sparta 52 20 7 2 23 140:140 76
11. Litvínov 52 20 5 1 26 128:147 71
12. K. Vary 52 13 4 6 29 125:155 53
13. Chomutov 52 13 3 5 31 116:174 50
14. Pardubice 52 9 2 5 36 102:187 36

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud