Pavel Ryšavý
8. června 2019 • 20:40

Dynamo zmáčklo restart: Hlásit se mají odchovanci, cílem vývoj mladíků

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je tady nový začátek číslo... Prostě nový začátek. Opět. Pardubice se po druhé baráži během posledních tří sezon chtějí odrazit jinam. Přes tvrdou práci, návraty odchovanců, plus mladíky, kteří si mají urvat prostor. Tuhle linku naznačil trenér Ladislav Lubina při tiskové konferenci, kde Dynamo ohlásilo návrat obránce Jana Koláře. Poprvé veřejně vystoupil i nový šéf klubu Martin Sýkora. „Snad v nejbližší době představíme další posily, máme ve hře útočníka,“ vypálil generální ředitel.



Chomutov extraligu opustil, jim se podařilo v baráži vyválčit jízdenku pro elitní soutěž i pro další ročník. Znovu se v Pardubicích řeší, jak je potřeba nastavit hodně věcí jinak. Tohle téma bylo na stole v roce 2012, kdy tehdejší majitel propustil ikonického generálního manažera Zbyňka Kusého. Téma to bylo s nástupem Pavla Rohlíka, který střídal Ondřeje Šebka. Ano, i Dušan Salfický měl svoje vize. Ti všichni v hokejové branži nějakou dobu působili. Teď mají přijít nové pořádky s Martinem Sýkorou, který dosud působil v energetickém průmyslu.

Jako kdyby tohle křeslo pro šéfa klubu byl spíš sud s dynamitem. Každou chvíli se odpálí a než se rozkoukáte, sedí na něm někdo jiný. Větší kolotoč na klíčové pozici, která určuje, kudy se klub bude ubírat, v Česku nikde jinde nenajdete. Nestabilní klub, nestabilní prostředí, stabilní sešup.

KDO VEDE DYNAMO
Generální ředitel Martin Sýkora
Sportovní manažer Jaromír Kverka
Trenér Ladislav Lubina
Asistenti Radek Bělohlav, Otakar Janecký
Kouč brankářů Pavol Rybár

„Kdyby sezona skončila předkolem, ne hůř, tak budu spokojený. Ale dál? Tam se teď úplně nedívám. Nedívám se pět let dopředu, my potřebujeme rozjet sezonu dobře teď,“ říká Sýkora. Muž, který má někdejší kolos na povel teď.

Je znát, že jedna věc je jinak. Jako první pardubický boss nebude přímo mluvit do sportovní stránky, ta je na sportovním manažerovi Jaromíru Kverkovi s trenérem Ladislavem Lubinou. „Poslední tři sezony v našem klubu? Dvakrát jsme hráli baráž, to by pro nás měla být ukázka, kudy ne. Je potřeba změnit pohled na práci i skladbu týmu. Teď přišel Honza Kolář, on je první signál, kudy bychom se chtěli ubírat. V budoucnu bychom chtěli, aby se k nám vraceli naši bývalí hráči, kteří jsou v zahraničí a jinde v extralize. V půlce minulé sezony jsme začali zapracovávat mladé hráče, což je ten druhý signál. Pokud půjdeme tímhle směrem, do dvou tří let bychom měli být schopni vytvořit tým, který může útočit na nejvyšší příčky,“ přiblížil svůj pohled Lubina.

Jan Kolář II. se vrací do Pardubic, na snímku se raduje ze vstřelené branky po boku Aleše Píši (vpravo)
Jan Kolář II. se vrací do Pardubic, na snímku se raduje ze vstřelené branky po boku Aleše Píši (vpravo)

Pardubice v tuhle chvíli hodně stojí ještě o útočníka. Vedle obránce Jana Koláře by se jim zamlouval i návrat Roberta Kousala, o kterém se mluví už třetí léto v řadě. „Asi není úplně tajemství, že s ním jednáme. Ale jestli se domluvíme, nebo ne? Těžko říct v tuhle chvíli. Bavíme se s více hráči, Robert je jedním z nich,“ prozradil jen Sýkora. „Doufám, že Količ není posledním hráčem, který se sem vrací. Budeme na tom všichni usilovně pracovat. Pardubický fanoušek si tyhle návraty zaslouží a my, trenéři, domácí hráče potřebujeme. Tihle kluci mají ke klubu jiný vztah než zahraniční hráči,“ dodal Lubina.

Reálný stav? Bez zahraničních hráčů to půjde v tuhle chvíli asi těžko. Minimálně dva by podle informací Sportu do klubu dorazit měli určitě. Ve chvíli, kdy skončila baráž, se řešil konec generálního manažera Salfického. Kverka dorazil do klubu v situaci, kdy dostal razítko, pravomoce a před sebou prázdný trh. Pryč je ale doba, kdy se počet hráčů s cizím pasem pohyboval na hodnotách deset plus.

POSLEDNÍCH 10 SEZON PARDUBIC V EXTRALIZE
2018/19 14. místo 1. místo v baráži
2017/18 6. místo čtvrtfinále Třinec 3:4
2016/17 13. místo 1. místo v baráži
2015/16 12. místo 2. místo o udržení
2014/15 7. místo čtvrtfinále Litvínov 1:4
2013/14 7. místo čtvrtfinále Třinec 1:4
2012/13 10. místo předkolo Kladno 2:3
2011/12 MISTŘI finále Kometa Brno 4:2
2010/11 3. místo semifinále Vítkovice 1:4
2009/10 MISTŘI finále Vítkovice 4:0

„Mělo by být vizí, že budeme omezovat hráče ze zahraničí. Na druhou stranu je potřeba vidět, že baráž byla hodně dlouhá a hráčský trh se během té doby několikrát přebral. Stejně nám nezbude nic jiného, ale neměla by to být priorita. Mám radost, že máme mladé hráče, které jsme do klubu zapracovali. Je těžké obhájit vydobyté pozice, ale budeme trénovat a pracovat tak, aby kluci nezůstali na své úrovni, ale zlepšovali se,“ slibuje Lubina.

Pardubice už dávno nejsou místo, kde se skloňují termíny jako titul, finále. I když... „Mám sedmiletého syna, ptal se mě, kdy bude titul,“ usmál se Sýkora s tím, že původně tohle říkat vůbec nechtěl. Jak odpověděl? „Bude. A kdyby to vyšlo za pět let? Byla by to nádhera. Ale to jsou jenom řeči, my koukáme hlavně na příští sezonu. Uděláme pro úspěch maximum,“ věří ve svoji cestu a svá pravidla.

Stejně věřili i jeho předchůdci. On je jiný už svým nehokejovým životopisem nebo aktivitou na sociálních sítích. Teď si tipněte, budou jiné i Pardubice? V jednu chvíli rozesmál sál na tiskové konferenci, když chválil realizační tým a pak dodal: „Hrozně bych si i přál, aby trenérský štáb vydržel do konce sezony.“ Lubina pohotově kontroval: „To se tady nestává tak často, že by se trenéři měnili.“ Ano, generální manažeři tady své podřízené točili ještě častěji, než bylo točeno s nimi.

Šéfové Pardubic za posledních 10 let

Zlatá éra: Zbyněk Kusý (2009-12)

V tomhle období vrcholily nejlepší časy pardubické hokejové historie. Klub byl dominantní, vládl lize, v letech 2010 a 2012 vyhrál extraligu, mezi tím bral bronz. Pro někoho byl Zbyněk Kusý diktátorem, ale s trochou nadsázky, on byl jediný muž, který znal kódy ke kufříku s tajemstvím. Pokud se pro něco rozhodl, tak proto, že to chtěl. A to byl oficiálně i důvod, proč ho tehdejší majitel odvolal. Nelíbilo se mu, že klub na Kusém visel tolik. Vize byla, že organizace dostane modernější šaty.

Demokracie: Ondřej Šebek (2012-15) 

Měl extrémně těžkou roli v tom, že do křesla generálního manažera přišel po titulu, plus u fanoušků oblíbeném Zbyňku Kusém. Okamžitě byl pod tlakem. Předchůdce byl živel, on větší demokrat, což se nechytlo. Desáté místo s hvězdnými posilami Davidem Krejčím a Alešem Hemským, kteří dorazili během výluky, bylo málo. Následující dvě čtvrtfinále taky. Skončil v říjnu 2015, kdy ho majitel Roman Šmidberský odvolal i s trenérem Milošem Říhou mladším.

Diktatura: Pavel Rohlík (2015-17)

Zkusil rozjet hru, že se vrátila Kusého diktatura. Snažil se vystupovat hodně sebevědomě, s nikým se moc nemazal. Když se mu někdo nelíbil, vyrazil ho. Nakonec vyhodil trenéra Petera Draisaitla, postavil se i na lavičku a už zůstal i tam. Klub s ním nejdřív hrál play out, pak mířil do baráže. V lednu 2017, když Roman Šmidberský klub prodal, ho město odvolalo. Taktika, že bude protipólem Ondřeje Šebka, nevyšla. Fanoušci ho postupně začali nenávidět. Bouřili se proti němu.

Od naděje k beznaději: Dušan Salfický (2017-19)

Bývalý brankář a za Šebkovy a Rohlíkovy éry sportovní manažer se stal spolumajitelem klubu. A město, většinový akcionář, ho dosadilo do role generálního manažera. Opět to byl obrat jinam. Od agresivního Rohlíka k dobrákovi. Dušan Salfický měl v klubu spoustu přátel, s lidmi chtěl vycházet dobře. V baráži se parta, kterou vedl trenér Miloš Holaň, zachránila, pak Pardubice skončily po základní části šesté. Minulá sezona byla ale plná skandálů, tref vedle, takže dospěla zase do baráže. A on v roli šéfa skončil.

Nová energie: Martin Sýkora (2019-?)

Dozorčí rada vybrala za Salfického nástupce muže, který pracoval v energetickém průmyslu, na hokej chodil často jako fanoušek, ale nikdy v něm nepracoval. Je to znovu pokus o úplně jiný směr. Nemá úzké vazby na hokejové prostředí, jeho silnou stránkou je hlavně marketing. Směr má být takový, že on bude řídit firmu, Jaromír Kverka s Ladislavem Lubinou pojedou sportovní stránku. Bude první, kdo po Kusém zvládne tři kompletní sezony v klubu? Záleží i na politicích, ti Dynamu vládnou.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud