17. března 2020 • 12:36

Konec ligy? Hráče děsí vyhazovy! Smlouvy to umožňují, hrozí soudy

Autor: Ondřej Kuchař, Miroslav Horák, bra, dvo, mik
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smutek z utichnutí dunění mantinelů vystřídaly obavy. Hráče Tipsport extraligy a Chance ligy začal děsit jeden bod smlouvy. Kluby jim mohou v souvislosti s nastalou situací a ukončením soutěží vypovědět kontrakty, které měly klidně platit i několik dalších let. Bez dalšího odůvodnění se můžou s kýmkoli rozloučit. Ze dne na den. K tomuto kroku přistoupil hradecký Mountfield či prvoligový Chomutov. Další organizace zřejmě budou následovat. V placené části článků najdete i informace, jak mají kontrakty „pojištěné“ v NHL či kolik dostávají hráči v přerušené FORTUNA:LIZE.



Nejdřív zápasy bez diváků, pak odklad play off, a nakonec úplné zrušení vrcholu sezony. Opatření české vlády v důsledku epidemie koronaviru připraví o spoustu peněz také sportovní odvětví. Hokej nevyjímaje. O finance přijdou kluby a logicky i hráči. Bonusy za úspěchy ve vyřazovací části jsou fuč. Co je ale ještě horší? Hráči mohou přijít o práci úplně. Okamžitě. Hradecký klub počítá se ztrátou mezi 8 až 12 miliony korun.

Všechno se točí kolem třetího bodu ze závěrečných ustanovení standardizované hráčské smlouvy, kde stojí, že klub může kontrakt vypovědět z důvodu zásahu vyšší moci či přerušení ligy. Zjednodušeně řečeno: kluby teď mohou hráčům bez pardonu ukázat dveře. Komu se nepovedla sezona nebo nezapadá do koncepce na příští ročník, ten může být bez vysvětlení a bez odstupného propuštěn.

znění klíčového bodu hráčské smlouvy

„Nemožnost klubu dostát svým povinnostem plynoucím z této Smlouvy z důvodu vyšší moci (válka, živelní pohroma apod.), z důvodu přerušení ligy, které se klub účastní, nebo z důvodu ztráty oprávnění klubu ke sportovní činnosti, jež vykonává ke dni uzavření této smlouvy, je pro klub důvodem k výpovědi této smlouvy.“

„Hrozba to určitě je. Celý minulý týden jsem se tím zabýval a můžu říct, že tak osmdesát procent klubů napříč extraligou a první ligou se k tomu nechystá, své smlouvy by měly dodržet. Několik klubů v Chance lize ale vážně uvažuje, že této klauzule ve smlouvách využije,“ prozrazuje hráčský zástupce Martin Podlešák.

Popisovaným způsobem se zhruba s pěti hráči loučí Mountfield HK, což Sportu potvrdil spolumajitel klubu Miroslav Schön. „Ano, využili jsme té

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud