21. srpna 2020 • 13:26

V hokeji přichází boj s limity a čísly. Sparta chce víc, ostatní řeší možnosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lehce se povolily mantinely. Hokejový klub může mít v hledišti od 1. září 5000 fanoušků. Teoreticky. Ale extraliga stejně spíš doufá, že se režim ještě upraví. Vzhledem k dalším podmínkám a opatřením bude boj se na tohle číslo dostat, hlavně pro kluby se starší halou. A třeba pro Spartu v O2 areně je pořád hodně nízké. Boj o limity bude pokračovat.



Hokeji se může o něco lépe dýchat. Pokud kluby splní vládní podmínky, mohou do haly pustit na zápas až 5000 fanoušků. Scénář má ovšem podstatné „ale“. Hlediště musíte rozdělit do deseti sektorů po 500 lidech. Každý sektor musí mít vlastní vstup. A hala musí být k sezení. Pokud disponuje i částí na stání, dál platí varianta s maximálně pěti sektory a kapacitou 2500 míst.

Vytvořit deset vstupů může být ve starších arénách velký problém. Ale ten se dá vyřešit mobilními zábranami a přenosnými ploty. Prý by se klubům mělo povolit rozdělit jeden stávající vstup na víc částí. „S ohledem na sektor na stání můžeme využít maximálně pět sektorů, v každém sektoru může být pět set diváků. Ruce se nám nyní částečně uvolnily, momentálně přepočítáme a zjišťujeme možnosti ohledně toalet a vchodů,“ uvedl zlínský tiskový mluvčí Roman Ordelt. Jeho klub se musí s nařízeními prát v jedné z nejstarších hal v Česku, která vyrostla v roce 1962.

Naopak Sparta má moderní O2 arenu a taky není ze současné situace nadšená. Může nabídnout klidně víc separátních vstupů než deset. Novým nařízením se cítí hodně omezena. „Hrajeme v nejmodernější aréně s více než sedmnáctitisícovou kapacitou. Dokážeme ji bez problému rozdělit do více než deseti sektorů s vlastními vchody. S průměrnou návštěvností přes deset tisíc diváků na zápas je pro naše fanoušky pětitisícový limit stále hodně drastický,“ řekla generální manažerka Barbora Snopková Haberová.

Pohled na vyprázdněný Zimní stadion Ivana Hlinky v Litvínově
Pohled na vyprázdněný Zimní stadion Ivana Hlinky v Litvínově

Zato třeba ve Zlíně budou rádi, pokud se jim podaří dostat zhruba na půlku povoleného počtu. „Předpokládáme, že extraligová kapacita bude kolem 2300 míst,“ dodal Ordelt.

Extraliga v tuhle chvíli dál vyjednává s vládou, je ve spojení s šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. A kluby počítají. Vymýšlejí a zkoumají, jak si zvýšit limit, jestli dovedou šplhat k pěti tisícům. „Je tam ještě spousta nevyjasněných věcí, které budou potvrzeny nebo upřesněny zřejmě až v příštím týdnu. Pokud jde o náš stadion, tak to samozřejmě chceme co nejvíce vylepšit, zpracováváme si možnosti, které náš stadion poskytuje,“ pronesl Jan Tůma, generální manažer Mladé Boleslavi. Tady sice rekonstruovali stánek pro 4200 míst v roce 2007, ale taky má svoje konstrukční limity.

Pro většinu klubů, které mají svůj chod vázaný i na prodej permanentek, může být nové vládní nařízení k ničemu. Třeba Kometa i Pardubice dovedou zaplnit svůj stadion běžně sedmitisícovou návštěvou. Jen podle současného výkladu mohou otevřít pouze pět sektorů, protože jejich stánek disponuje sektorem ke stání. Teoreticky se nabízí jeho zrušení, pak by bylo možné mít sektorů deset.

Jak se bude chodit na hokej? (platí od 1. září)

stadion, který má jen sektory k sezení, lze rozdělit do 10 sektorů
stadion se sektorem na stání má dál jen 5 sektorů
v každém sektoru může být maximálně 500 osob
sektor musí mít vlastní vstup z venkovního prostoru
mezi sektory se nesmí přecházet
mezera mezi sektory musí být aspoň 4 metry
je nutné nosit uvnitř roušky
ruší se nařízení sedět ob jednu řadu
ruší se nařízení sedět ob sedadlo
děti do dvou let roušky mít nemusí

Jak se bude chodit na fotbal? (platí od 1. září)

stadion může být rozdělen až na 10 sektorů
v každém sektoru může být maximálně 1000 osob
sektor musí mít vlastní vstup z venkovního prostoru
mezi sektory se nesmí přecházet
mezera mezi sektory musí být aspoň 4 metry
není nutné nosit roušky
ruší se nařízení sedět ob sedadlo
stále platí, že sedět se musí ob řadu

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud