20. února 2022 • 20:30

SESTŘIHY: Hradec smetl Plzeň 6:1 a vede, Kevin Klíma 3+0! Verva zabrala

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na prvním místě tabulky Tipsport extraligy se usazuje nový lídr. Hokejisté Hradce Králové v nedělním 54. kole rozstříleli Plzeň 6:1 a i díky hattricku Kevina Klímy si upevnili vedení nad Třincem. Oceláři doma nestačili na Liberec, se kterým prohráli 2:4. Pardubice nezvládly přestřelku v Karlových Varech, padly 4:5 a připsaly si třetí prohru v řadě. Litvínov porazil Mladou Boleslav 3:1 a ukončil sérii čtyř porážek za sebou. Poslední Zlín přehrál Olomouc 3:2 po nájezdech. Sparta padla doma 2:3 po nájezdech s Vítkovicemi. České Budějovice vyhrály 3:1 nad Kometou a dál se drží v boji o elitní čtyřku. 



Bílé Tygry k výhře nastartoval skvělý start

Třinec nastoupil v obraně s českými olympioniky Musilem a Kundrátkem, přes něž si hosté vypracovali po průnicích z levé strany první dvě šance zápasu. Zachar ještě ztroskotal na Mazancovi, ale Ordoš už otevřel skóre. Domácí byli v úvodní třetině střelecky aktivnější (19:6), nicméně Liberec slavil v úvodu úspěch s brejky a v deváté minutě zvýšil Rychlovský, jenž překonal Mazance při hře čtyři na čtyři střelou nad lapačku.

S domácím týmem mohlo být ještě hůře. Po průniku Ordoše skončil puk po odrazu od Vránovy brusle v brance. Rozhodčí ale rozpažili pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Verdikt platil i po trenérské výzvě Liberce, za kterou dostali hosté dvouminutový trest za zdržování hry. Přišla je draho, protože Oceláři v poslední sekundě vyloučení snížili dorážkou Ondřeje Kovařčíka.

Prostřední část patřila zhruba do 33. minuty Třinci, vyrovnat mohli zblízka Svačina, Kofroň, Vrána anebo z přečíslení dva na jednoho Chmielewski. Ve zbytku třetiny byli nebezpečnější hosté. Ve dvou gólových šancích se ocitl Faško-Rudáš, jenž v úniku pod tlakem bránícího hráče nepřelstil blafákem Mazance, a při druhé akci zblízka přestřelil.

Oceláři si vynutili v poslední třetině tlak, ale zradila je koncovka. Odkrytou branku minuli Ondřej Kovařčík i jeho bratr Michal, Chmielewski a také Růžička, který byl v 58. minutě vyloučen. Jeho trest už po deseti sekundách využil Birner, jehož střela zpoza pravého kruhu škrtla o Mazancovu lapačku a skončila v síti.

Domácí se poté odhodlali ke hře bez gólmana a Michal Kovařčík vykřesal naději Ocelářů na bodový zisk. V pokračujícím risku ale ujel Zachar a zpečetil výhru Liberce, který předchozí tři utkání s Třincem prohrál se skóre 4:14.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (Třinec): „Měli jsme špatný vstup do utkání, dostali jsme se do díry 0:2. Tým stojí spoustu sil, aby se zápasem něco udělal. Kluci makali, nějakou převahu jsme měli, ale trápíme se teď v koncovce. Vytvořili jsme si spoustu šancí i střel, ale jsme málo důrazní v prostoru před brankou. Pořád klukům říkám, že tam musíme více chodit. Když nedáme hezké góly, tak těmi špinavými si musíme pomoct.“

Patrik Augusta (Liberec): „Nám se povedl vstup do utkání, což je v zápase s Třincem vždy velice důležité. Musím pochválit hráče, protože jsme dnes měli počínaje od gólmana po posledního útočníka partu válečníků. Když takhle pracujete, tak máte někdy štěstí a odrazy jdou vašim směrem. To vítězství jsme uválčili velice dobrým, zodpovědným a poctivým výkonem. Jsme za výhru rádi, už si ani nepamatuju, kdy jsme z Třince vezli naposledy body.“

SESTŘIH: Třinec - Liberec 2:4. Ocelářům se nedaří, z pěti zápasů počtvrté prohráli
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 12:13. O. Kovařčík, 59:00. M. Kovařčík

Hosté: 03:05. Ordoš, 09:00. Rychlovský, 57:29. Birner, 59:32. M. Zachar

Sestavy

Domácí: Marek Mazanec (Kacetl) – M. Adámek, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Teper, Zahradníček, Jaroměřský – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), Hrehorčák – Svačina, A. Nestrašil, Kofroň – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Dravecký (A), Komorski, Bakoš.

Hosté: J. Pavelka (Kváča) – L. Šmíd (A), Štibingr, M. Ivan, Melancon, Derner, Aubrecht, J. Šedivý – Birner (A), Filippi, Klepiš – Ordoš, Gríger, M. Zachar – A. Najman, P. Jelínek (C), Rychlovský – Faško-Rudáš, J. Šír, Klapka.

Rozhodčí

Hradil, T. Veselý – L. Kajínek, Axman

Stadion

WERK ARENA, Třinec

Návštěva

3 158 diváků

Devítigólová přestřelka, řádil Černoch 1+2

Ve slušně zaplněné KV Areně sice jako první vyslal nebezpečnou střelu domácí Kulich, ale ve čtvrté minutě Musil za brankou domácích tak dlouho doloval puk, až ho k překvapení gólmana Lukeše propasíroval mezi jeho betony poprvé do karlovarské branky.

Vedení hostům nevydrželo dlouho, neboť už v páté minutě po ideální nahrávce Černocha v předbrankovém prostoru zcela osamocený Koblasa vyrovnal. Vedení na svou stranu mohl Pardubicím vrátit hned v sedmé minutě ujíždějící Roman, ale jeho střela skončila jen na rameni domácího gólmana.

I ve druhém dějství nadále pokračoval útočný atraktivní hokej z obou stran. V úvodu této části hry byli aktivnější hráči z lázeňského města a dostávali se snadněji do brankových příležitostí, jednu z nich využil ve 24. minutě po přihrávce Mikysky se štěstím agilní Beránek, když se jeho nepovedená střela odrazila od zad jednoho z obránců Východočechů za brankovou čáru.

Povzbuzení domácí si i v následujících minutách vytvářeli další příležitosti a jen díky výbornému Frodlovi se neujaly šance Koblasy a mladíka Jiskry. Navýšit skóre na dvoubrankový rozdíl se podařilo až v polovině zápasu Kohoutovi, který vrátil do branky Vondráčkovu střelu do tyče a využil tak přesilovou hru. Po třetí brance přidali Východočeši na obrátkách a již po 38 vteřinách nabruslil do předbrankového prostoru Říčka a nadvakrát zakončil.

Ve 37. minutě nestihla včas vystřídat čtvrtá karlovarská formace a olympionik Blümel vrátil průběžný výsledek opět do rovnovážného stavu, branku musel ještě potvrdit videorozhodčí. Když Západočeši nevyužili na konci třetiny 87 sekund trvající přesilovku pět na tři, šlo se do šaten opět za nerozhodného skóre.

V závěrečném dějství nakonec misky vah převážili na svou stranu hráči domácí Energie. Po závaru v útočném pásmu se dostal k puku Černoch a bekhendovou střelou nad Frodlovu lapačku vrátil vedení domácím. Když Pardubičtí nezužitkovali po polovině třetiny svůj tlak v útočném pásmu, dostala se ke slovu první formace Západočechů a Mikúš navýšil vedení gólem na 5:3.

Hosté se díky střelecky efektivnímu Říčkovi dostali v 58. minutě opět na dostřel jediné branky, ale k vyrovnání jim už nepomohla ani dvě minuty trvající power play.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): „Bylo to pro nás velmi těžké, vyrovnané utkání. První třetina byla hodně vyrovnaná a potom jsme měli ve druhé třetině výbornou pasáž, kdy jsme hráli opravdu dobře. Odskočili jsme o dvě branky, ale bohužel ten náskok jsme zase promarnili. Jsem rád, že se nám podařilo navázat na dobrý týmový výkon proti Spartě, který sice k bodům nevedl, ale byl předzvěstí zlepšeného výkonu, který dnes pokračoval. Hráči před výbornými fanoušky podali heroický výkon, odmakali to a byli za to konečně odměněni i důležitými body, které potřebujeme do tabulky. Jsme rádi, že se nám podařilo získat s velmi silným soupeřem tři body.“

David Havíř (Pardubice): „Z naší strany byla velice slušná první třetina a dobrý vstup do utkání, sice to byl trošku náhodný gól, ale měli jsme dost i jiných příležitostí na vstřelení branky. Po naší chybě ve slotu soupeř vyrovnal a ve druhé třetině Vary výborným pohybem a trošku šťastným druhým gólem a třetím v přesilovce odskočily do dvoubrankového vedení. Potom přišlo z naší strany zlepšení do stavu 3:3. Kluci pak výborně odbojovali oslabení tři na pět, ale v poslední třetině soupeř rozhodl. Nás hrozně sráží individuální chyby. A šest vyloučení na naší straně oproti jednomu soupeře je další věc, která nás trápí, to se nám venku prostě nemůže stát. Je špatné, že čtyři branky dáme a pět dostaneme a nakonec odjíždíme bez bodu.“

SESTŘIH: Karlovy Vary - Pardubice 5:4. Ani produktivní Říčka nezabránil další prohře hostů
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 04:43. Koblasa, 23:47. O. Beránek, 29:49. Kohout, 45:30. Černoch, 54:11. T. Mikúš

Hosté: 03:39. A. Musil, 30:27. Říčka, 36:08. Blümel, 57:21. Říčka

Sestavy

Domácí: Š. Lukeš (Habal) – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen, D. Mikyska, Pulpán (A), Weinhold – T. Rachůnek (A), T. Mikúš, Kulich – O. Beránek, Hladonik, Vondráček (C) – Koblasa, Černoch, Kohout – Jiskra, Průžek, Osmík.

Hosté: Frodl (V. Nečas) – J. Mikuš (A), Hrádek, O. Vála, Košťálek, J. Zdráhal, Petgrave, Sergijenko – Hecl, A. Musil, Blümel – Říčka, R. Kousal (A), Cienciala – Paulovič, Poulíček (C), Anděl – T. Urban, O. Roman, Švyrjov.

Rozhodčí

Kubičík, Šindel – Gerát, Rampír

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

2511 diváků

Irving ukončil litvínovské trápení

Litvínov nastoupil už s útočníkem Františkem Lukešem, který po koronavirové nákaze naskočil do sestavy poprvé od 25. ledna. Do obrany Vervy se zařadil po návratu z olympijských her v Pekingu Lotyš Balinskis. Hosté se naopak museli obejít v defenzivě bez kapitána Martina Ševce.

Severočeši, kteří se po nepodařených výsledcích ocitli v hrozbě pádu na barážovou pozici místo rozjetého Kladna, museli od 5. minuty dohánět ztrátu. Od modré čáry postřelil Godlu mezi betony Jánošík. Zvýšit mohl bekhendovým pokusem Flynn, ale litvínovský gólman puk vytěsnil a domácí odolali i při následném závaru. Severočeši se snažili odpovědět, ale cíl nenašla Irvingova rána, zakončení nesedlo Jarůškovi a přesnou mušku neměl ani Straka.

V úvodu druhé části mohl přidat druhý gól Bruslařského klubu po Fořtově akci Raška. Další možnost hostů měl po Najmanově přihrávce v přečíslení Kousal a Godla zasáhl i před dotírajícím Stránským. V polovině utkání se radovali z vyrovnání domácí. Zdráhal se dostal mezi kruhy a bekhendem zamířil přesně k pravé tyči Růžičkovy branky.

Litvínov byl při chuti a otočit stav mohli Irving, Zdráhal či Demel. Domácí pak odolali při Strakově vyloučení na dvě plus dvě minuty a dlouhé oslabení domácích zkrátil o 58 sekund Pýchův faul. Verva naopak zkrácenou přesilovku využila a vteřinu před vypršením trestu se trefil z pozice na hranici levého kruhu Irving, kterému tam nabil podruhé v krátkém sledu Estephan. Ještě před pauzou mohl zvýšit Hübl, ale trefil tyč a na jubilejní 900. bod v extralize tak nedosáhl.

Mladá Boleslav se marně snažila dohnat ztrátu. Ve 46. minutě naopak mohl pojistit náskok domácích Straka. Vervě se to povedlo až v čase 54:35, když využila i svou druhou početní výhodu. Od modré čáry se trefil po Irvingově přihrávce Balinskis. Litvínov se ještě ubránil při Havelkově trestu a stav nezměnila ani závěrečná power play.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Litvínov): „Zápas byl v první třetině úplně vyrovnaný. Soupeř dal po buly gól, kdy to tam Denymu (Denisovi Godlovi) trošku propadlo, když to samozřejmě neviděl. Ve druhé třetině to od nás prvních osm deset minut bylo ještě takové vlažnější, ale druhá desetiminutovka byla z naší strany docela povedená. Začali jsme hodně bruslit a dostávat se do šancí. Tam jsme zápas obrátili v náš prospěch. Šli jsme do třetí třetiny, které máme většinou špatné, a jsem rád, že tam dnes kluci lezli po čtyřech a chtěli chytit puk i zubama. Jsme rádi, že jsme to uhráli za tři body. Je to pro nás strašně moc důležité. Doufám, že se kluci trochu uvolnili. Odehráli jsme výborný minulý zápas v Plzni a bohužel jsme to v prodloužení zase neuhráli. Chtěl bych poděkovat hráčů za obrovskou bojovnost a myslím, že takový výkon nás může malinko někam posouvat. Není pochyb, že Uvis Balinskis je vynikající hráč a dnes to potvrdil. Vlezl na led a přišlo mi, že jsme začali hrát vzadu víc v klidu. Když byl pryč, tak jsme tam zmatkovali a on to uklidnil. Franta Lukeš je v tréninkovém procesu, protože to neměl po nemocni s dýcháním moc dobré. Pomalu se do toho dostává, vnáší do mužstva zkušenost, podrží puk a nahraje. Na jeho kondici se pracuje.“

Radim Rulík (Mladá Boleslav): „Je to podobné jako minule (v Litvínově), prostě jsme si to prohráli v oslabení. Nezačali jsme první třetinu vůbec špatně. Hráli jsme, co jsme chtěli. Podařilo se nám vstřelit gól, což nám pomohlo. Ve druhé třetině jsme to ztratili. Litvínov to potom potvrdil ve třetí třetině v přesilovce. Obě dvě vyloučení byla úplně zbytečná v útočném pásmu. Kdybychom se toho vyvarovali a hráli disciplinovaněji, tak bychom měli větší šanci. Litvínov bojoval, nechal na ledě úplně všechno. To nemůžu říct o našich hráčích.“

SESTŘIH: Litvínov - Mladá Boleslav 3:1. Důležitá výhra, domácí v tabulce odskakují od Kladna
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 29:21. P. Zdráhal, 39:35. Irving, 54:35. Balinskis

Hosté: 04:53. Jánošík

Sestavy

Domácí: Godla (Neužil) – Balinskis, Irving, Demel, Stříteský, Hrbas, Strejček, D. Zeman – Kudrna, Estephan, P. Zdráhal – P. Straka (A), Sukeľ, Jarůšek – M. Chalupa, Gerhát, F. Lukeš (A) – P. Svoboda, V. Hübl (C), M. Havelka.

Hosté: J. Růžička (Krošelj) – Jánošík, Lintuniemi, Bernad, Pláněk (C), Pavel Pýcha, Fillman, D. Moravec – Lunter, Kotala, D. Šťastný (A) – Kantner, O. Najman, P. Kousal – Adam Raška I, Fořt, J. Stránský (A) – O. Flynn, Bičevskis, Závora.

Rozhodčí

Horák, Kika – Kis, Malý.

Stadion

Klimkovy dva góly stačily pouze na bod

Zlín do zápasu vstupoval se sérií čtyř domácích vítězství v řadě, Hanáci si však na tuto skutečnost dali dobrý pozor. Hned ve 43. sekundě otevřel skóre Klimek, který při přečíslení dvou na jednoho zužitkoval nahrávku od Krejčího.

Další možnost měl opět po nahrávce účastníka olympijských her v Pekingu Ondrušek, jeho střelu ale obětavě helmou zablokoval i za cenu krvavého zranění Karafiát. Dvě možnosti vyrovnat měli Berani po trestech Švrčka a Knotka, ale nestalo se tak.

Zlín dotáhl stav až ve 27. minutě: Honejskovu střelu vyrazil Lukáš jen před sebe, kde dorážel Claireaux. A ještě veseleji bylo na Zimním stadionu Luďka Čajky ve 33. minutě. Gazda vypálil od modré čáry a do jeho střely šikovně vložil hůl Sedláček - 2:1. V prostředním dějství nebyli hosté moc aktivní, přeci jen ale zvládli v poslední minutě srovnat, když Kašíka překonal podruhé v utkání Klimek.

Nerozhodný stav vydržel až do třetí sirény. Za Berany měl možnost Gazda, za Hanáky Kusko, brankáři ale byli v obou případech úspěšnější.Hned na začátku prodloužení se dostal do úniku Nahodil, kličku do forhendu mu ale Kašík vystihl. Další šanci měl Olesz, ani on ale duel neukončil.

V nájezdech uspěli domácí. Gazda zazvonil na tyčku, Zabusovs už ale v poslední sérii nájezdů jako jediný uspěl a zařídil Beranům pátou výhru doma v řadě.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (Zlín): „Bylo to vyrovnané utkání s tím, že každý měl své šance a každý chvilku tahal pilku. Hosté možná měli šancí víc, zvláště v prodloužení, kdy nás výrazně podržel brankář Kašík. Bod z dneška nám samozřejmě chybí, ale ty nám chybí spíše z jiných zápasů. Možná mrzí gól na 2:2 těsně před pauzou, Olomouc měla blíž střídačku, zamkla nás a uvařila. Ale pořád je to vítězství.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Dobře jsme začali, vytěžili jsme brzkou branku. Ve druhé části jsme špatně začali, Zlín nás občas zamknul v našem pásmu a vstřelil z toho dvě branky. Zvládli jsme ještě do pauzy srovnat, ale ve třetí třetině jsme nedali dvě vyložené šance, totéž v prodloužení, proto bereme jen bod.“

SESTŘIH: Zlín - Olomouc 3:2sn. Souboj dvougólových Claireauxe a Klimka nakonec vítězně pro domácího
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 27:14. Claireaux, 32:08. P. Sedláček, . Zabusovs

Hosté: 00:43. Klimek, 39:23. Klimek

Sestavy

Domácí: Kašík (Huf) – M. Novotný, Gazda, O. Němec (A), Suhrada, Hamrlík, Ferenc – Honejsek, Claireaux, Mallet – Kubiš (C), R. Veselý, Zabusovs – Köhler, Hejcman, Karafiát – P. Sedláček (A), Makarenko, Okál – Fryšara.

Hosté: Lukáš (Špunar) – Ondrušek (C), T. Černý, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek, Rašner – Klimek, David Krejčí (A), Nahodil – Kusko, J. Knotek (A), Bambula – Olesz, P. Kolouch, Navrátil – Burian, Lichanec, Michal Kunc.

Rozhodčí

Šír, Obadal – Lhotský, Svoboda

Stadion

Zimní stadion Luďka Čajky, Zlín

Skvělý návrat Tomáška k výhře nestačil

V sestavě domácích nechyběli olympionici včetně v Pekingu nevyužitého náhradníka Tomáška, jenž dnes prožil premiéru po návratu do týmu Pražanů z Chabarovsku, a to rovnou v první útočné formaci právě s reprezentanty Řepíkem a Sobotkou.

První velké šance přišly hned ve třetí minutě. Bernovský prověřil pozornost Hudáčka, na druhé straně si vedl stejně dobře Dolejš proti Řepíkovi. Na začátku šesté minuty se proti pravidlům provinil Kovář a sparťané trestali - hříšníka poslal přesně po polovině jeho trestu zpátky do hry Sobotka.

Další šanci nevyužil Řepík. Následovala opět početní výhoda sparťanů, v níž mohli zvýšit Sobotka a Tomášek, jenže Dolejš byl proti. Hosté pak přežili bez úhony i třetí oslabení v úvodním dějství a když už byli v plné počtu, Fridrich zaměstnal Hudáčka.

Slovenský gólman si poradil i v úvodu druhé části proti Plášilovi, následně si zahráli přesilovku poprvé také Ostravané. Bernovský pálil ale jen do Hudáčka. V souboji gólmanů však nijak nezaostával ani Dolejš, jenž se vytáhl v polovině základní hrací doby proti Chlapíkovi.

Ostravané hráli v krátké sledu za sebou dvě přesilovky, po nich se v početní převaze ocitla i Sparta, ale stavem pohnul až při plném počtu hráčů na ledě Hruška, jenž 46 sekund před vypršením druhé třetiny překonal bekhendem Hudáčka a vyrovnal.

Sparťané si vzali vedení zpět ve 44. minutě díky Matuškinovi, jenž prostřelil Dolejše v přesilovce. Další šanci nevyužil aktivní Tomášek, jenž si u obou branek Pražanů připsal asistenci. S blížícím se závěrem přibývaly šance na straně hostů. V 58. minutě se ještě nepovedlo vyrovnat Dejovi, ale pak při hře bez gólmana poslal duel do prodloužení Lakatoš.

Hosté si v čase 59:40 situaci zkomplikovali špatným střídáním, další z mnoha oslabení už ale přečkali bez úhony. Z devíti nájezdů pak uspěl jako jediný ve čtvrté sérii Marosz.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Sparta): „Pro nás to bylo další utkání v tom nahuštěném programu, který máme. Stál proti nám velice těžký a urputný soupeř, což jsme ale celkem očekávali. Musím říct, že mužstvo to odmakalo a odbojovalo, bohužel nám chyběla minuta, abychom to dotáhli do tří bodů. Celkově vzato nás stály body ty poslední minuty ze druhé a třetí třetiny. V prodloužení jsme měli něco proměnit, měli jsme tam i přesilovku. Nájezdy nám nejdou, ale také bychom z nich měli nějaký gól dát.“

Miloš Holaň (Vítkovice): „Stál proti nám vynikající soupeř. Ten začátek nebyl asi takový, jak bychom chtěli, protože tam byla tři vyloučení za sebou, takhle jsme nechtěli začít. Sparta jednu přesilovku využila, ale nemyslím si, že by nás domácí nějak přehrávali. Celý zápas jsme hráli velice dobře, nepříjemně, měli jsme dobrý pohyb a myslím, že i ten gól do šatny jsme si zasloužili. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme hrát co nejdéle bez vyloučení, což se nám zase nepodařilo a dostali jsme gól. Kluci se však nesložili, hráli pořád stejný hokej šedesát minut a odměnou byl gól při hře šest na pět.“

SESTŘIH: Sparta - Vítkovice 2:3sn. V nájezdech kraloval Dolejš, hosté se bodově dotáhli na Pražany
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 06:01. Sobotka, 43:04. Matuškin

Hosté: 39:15. J. Hruška, 58:54. Lakatoš, . Marosz

Sestavy

Domácí: J. Hudáček (Machovský) – Matuškin, David Němeček, A. Polášek (A), T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Moravčík, Jurčina – Tomášek, Sobotka (A), M. Řepík (C) – M. Forman, Chlapík, Z. Doležal – Prymula, Vitouch, Šmerha – J. Strnad, Stoljarov, Dvořáček.

Hosté: Dolejš (Stezka) – A. Solovjov, R. Polák (C), R. Pedan, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář, Plášil – M. Kalus, Marosz, Lindberg – Dej, J. Hruška (A), Lakatoš – R. Bondra, Flick, Fridrich – Bernovský, Chlán, Lednický.

Rozhodčí

Jeřábek, Pešina – Frodl, Bohuněk

Stadion

O2 arena (Praha - Vysočany)

Návštěva

5 932 diváků

Hanzl sestřelil Kometu dvěma góly

Domácí tým měl od počátku viditelně navrch. První větší příležitost si vypracoval mladík Koláček, ale jeho bekhendové zakončení zlikvidoval Čiliak. Dvě sekundy po skončení úvodní přesilovky v utkání otevřel skóre Hanzl, jenž doklepl puk do odkryté branky po předchozí střele Vráblíka od modré čáry. Další šanci Abdula znovu zastavil Čiliak.

Potlesk na otevřené scéně si vysloužil Percy, jenž při trestu kolegy Bindulise vykličkoval s kotoučem z obranné třetiny do útočného pásma a vynutil si faul Holíka. Při hře čtyři na čtyři vylekal brněnský Tansey švihem od modré čáry domácího brankáře Strmeně. Do zajímavých pozic se dostali Valský a Voženílek, v dalším oslabení ujel brněnský Rákos, ale Strmeň jeho sólo chladnokrevně zneškodnil.

Do druhého dějství vstoupili Jihočeši s výhodou pokračující přesilovky, hráči se však překvapivě na ledě hledali a vyráběli nepřesnosti. Důsledkem byl vyrovnávací gól při trestu Piskáčka. Dal ho Zbořil, který si potáhl kotouč po modré čáře na střed a švihem hladce prostřelil cloněného Strmeně.

Následující vyloučení přežili domácí bez úhony, potom však nevyužili nabídnutou přesilovku po zbytečném faulu Šalého. Strhnout vedení na stranu Moravanů mohl Horký, ale jeho průnik zastavil pozorný Strmeň. Nedlouho před druhou pauzou si vzali náskok zpátky Českobudějovičtí po Hanzlově střele z pravé strany, které předcházelo několik přihrávek v podobě kulečníkových šťouchů.

Do třetí části vstoupili aktivněji domácí a Čiliak měl plné ruce práce. Obrovskou šanci nevyužil obránce Bindulis, jenž nikým neatakovaný na levém kruhu pálil vedle brankové konstrukce. S přibývajícím časem narůstala také snaha Komety a bojovalo se o každou píď ledu.

Krásnou individuální akci předvedl Pech, který odvážnými kličkami pronikl před Čiliaka, ale nenašel sílu k zakončení. Zkušený útočník si všechno vynahradil po zpětné přihrávce od Šenkeříka z levého kruhu a nechytatelnou bombou pojistil výsledek. Hosté ještě na 40 sekund odvolali brankáře, ale power play změnu nepřinesla.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Modrý (České Budějovice): „Poučili jsme se z předchozí porážky a měli jsme výborný začátek, který určil ráz celého utkání. Brno po vyrovnávacím gólu našlo cestu zpátky do zápasu, ale my jsme dál pracovali. A když pracuješ, dostaví se i štěstí. Hodně nám pomohli také diváci, kluci byli natěšení, že mohou hrát znovu před takovou kulisou.“

Jiří Kalous (Kometa): „Úvodní část režírovali domácí, kteří nás přehrávali. Skóre 0:1 bylo pro nás milosrdné. Ve druhé třetině jsme srovnali krok, vytvořili si šance a dotáhli se na soupeře. Bohužel jsme po chybách darovali soupeři druhý gól. V závěru měli domácí dobrý pohyb a dali třetí gól, který byl pro ně bonusem za aktivní hru. My jsme už nebyli schopní dotáhnout ztrátu.“

SESTŘIH: České Budějovice - Kometa Brno 3:1. Triumf Motoru řídil Hanzl dvěma góly
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 04:53. M. Hanzl, 36:18. M. Hanzl, 55:11. Pech

Hosté: 23:43. A. Zbořil

Sestavy

Domácí: Strmeň (Maleček) – Percy, Piskáček (A), Šenkeřík, Bindulis, Štencel, Vráblík, Bučko – Holec, Pech (A), Vondrka (C) – J. Ondráček, Koláček, Valský – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Abdul, J. Novotný, D. Voženílek.

Hosté: Čiliak (Jakub Sedláček) – Bartejs, Roth, Kučeřík, L. Doudera, Gulaši (A), Tansey, Fajmon – Zaťovič (C), P. Holík, Šalé – Kollár, A. Zbořil, L. Horký – Ostřížek, Malý, Šik – Dočekal, Rákos, Vincour.

Rozhodčí

Hejduk, Pražák – Hlavatý, Zíka

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

3 435 (nejvyšší možný počet) diváků

Demolice v režii dvojčat

Indiáni rozhodně nemuseli začít tak špatně, do úvodní branky domácích byl totiž duel hlavně o chybách. Hradečtí jich v rozehrávce i na útočné modré čáře udělali víc, takže dopřáli postupně Bulířovi, Blomstrandovi a Mertlovi šance v přečísleních. Hosté je nepotrestali a pak zápas během necelých šesti minut prakticky ztratili.

Hladovější domácí poprvé rozradostnil z dorážky kapitán Smoleňák, který tak vstřelil svůj stý extraligový gól. Hned za 14 sekund pobavil oslavou netradiční střelec obránce Jank, když nečekaně pronikl za plzeňskou defenzivu. A využitou přesilovou hrou dokonal skvělou pasáž domácích Kevin Klíma.

Logicky si pak lídr tabulky mohl dovolit opatrnější hru, i proto se její obraz vyrovnal. Škoda ale mohla pomýšlet na snížení jen v přesilovkách. Thorell v šanci před prázdnou brankou selhal a Hradec znovu vytáhl jednu ze svých domén - forčekink, na který Plzeň vůbec nestačila a několikrát musela děkovat brankáři Svobodovi.

Do utkání se v tu chvíli přidala i druhá linie. Stačil jeden neodpískaný zákrok, aby hráči začali testovat povolený metr rozhodčích. To nejdřív vedlo k hromadné rozmíšce, v níž se angažovaly celé pětky na ledě a která vyústila nevídanou klukovinou plzeňského kapitána Kindla: Po uklidnění situace hodil soupeřovu rukavici do hlediště, takže musel do sprch.

Z brankového hlediska uklidnil domácí 24 sekund před druhou sirénou znovu Kevin Klíma, ale klid vzal za své hned po siréně, kdy se do sebe bez rukavic pustili Cingel se Schleissem. Symbolicky pro celý zápas vyhrál bitku královéhradecký útočník.

Po dlouhé době zaplněný stadion slavil znovu hned po přestávce. Několik fanoušků obětovalo i pokrývku hlavy, když se Kevin Klíma po 59 sekundách podruhé prosadil v přesilovce a završil čistý hattrick. Gólman Novotný se nicméně třetí nuly v novém působišti nedočkal, sebral mu ji z přečíslení Blomstrand.

Mountfield přesto dohrával v pohodě, pět minut před koncem potvrdil jeho dominanci druhý z bratrů Klímů Kelly. Ten navíc v závěru vyvolal další bitku, která zápas víceméně zakončila. Hradec nečekaně vládne extralize, naopak Plzeň je v problémech, neboť České Budějovice už na její čtvrtou příčku ztrácejí jen bod.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Jsem rád, že jsme navázali na výkon z Pardubic. O vítězství rozhodla první třetina, kterou jsme sice neodehráli úplně skvěle, ale dali jsme tři důležité góly. Zbytek zápasu byl podle mě vyrovnaný. Plzeň měla šance a byla nebezpečná, ale my jsme vždycky v pravou chvíli dali gól a tím jsme tu její aktivitu utlumili.“

Václav Baďouček (Plzeň): „Základ prohře jsme dali v první třetině, kdy jsme hráli hrozně ustrašeně a během pěti minut jsme zápas prohráli. Nechat si takhle silného soupeře odskočit o tři góly je smrtící. Měli jsme sice pár šancí, kdy jsme mohli utkání zdramatizovat, ale bohužel jsme je nevyužili. Domácí byli lepším týmem.“

SESTŘIH: Mountfield HK - Plzeň 6:1. Domácí diktovali tempo hry od úvodních minut
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 12:46. Smoleňák, 13:00. Jank, 17:58. Kevin Klíma, 39:36. Kevin Klíma, 40:59. Kevin Klíma, 55:02. Kelly Klíma

Hosté: 42:00. Blomstrand

Sestavy

Domácí: F. Novotný (Kiviaho) – Nedomlel, Blain, R. Pilař, F. Pavlík (A), Jank, McCormack, Šalda – Smoleňák (C), Lev (A), Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Pajer, Cingel, Orsava.

Hosté: Miroslav Svoboda (Pavlát) – Kaňák, Kvasnička, Graňák, Kremláček, Budík, J. Kindl (C), Hamšík – Blomstrand, Kodýtek (A), Schleiss – Suchý, Bulíř, F. Přikryl – Malát, Mertl (A), Dzierkals – M. Lang, G. Thorell, J. Dufek.

Rozhodčí

Mrkva, Ondráček – Ganger, Klouček

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

2 460 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Mountfield 56 31 9 5 11 182:115 116
2. Třinec 56 31 6 7 12 174:118 112
3. Sparta 56 27 6 6 17 203:153 99
4. Č. Budějovice 56 26 5 5 20 166:151 93
5. Pardubice 56 22 11 5 18 173:152 93
6. Plzeň 56 24 5 9 18 167:154 91
7. Liberec 56 25 3 8 20 146:147 89
8. Vítkovice 56 22 8 5 21 142:149 87
9. Olomouc 56 20 8 4 24 133:152 80
10. Brno 56 17 10 5 24 145:163 76
11. M. Boleslav 56 21 3 7 25 128:148 76
12. K. Vary 56 19 4 7 26 160:176 72
13. Litvínov 56 18 4 8 26 152:173 70
14. Kladno 56 14 6 8 28 142:183 62
15. Zlín 56 9 6 5 36 108:187 44
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud