29. září 2022 • 04:40

Posila Litvínova z USA: NHL nevyšla, ale táta spal se Stanley Cupem

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Litvínov vypadal, že v obraně skládá lotyšskou reprezentaci. Nakonec otočil trochu jinam, po špatném vstupu do sezony se snaží vylepšit tým čtvrtým cizincem v defenzivě. Ke třem Lotyšům přivedl Američana Joshe Wesleyho (26 let), kterého v roce 2014 draftovala Carolina. NHL si nakonec nikdy nezahrál, stabilně se ale usadil v AHL, kde odehrál 163 zápasů. Ale Stanley Cup poznal.



Velkou kariéru za mořem totiž udělal jeho otec Glen, který vyhrál v roce 2006 NHL s Carolinou. Joshovi bylo tehdy 10 let. „Těch zážitků s pohárem mám tolik!“ vykládal před svým draftem Wesley junior pro web The Hockey Writters.

S tátou se účastnil oslav na vojenské základně, kde s mariňáky Wesley mladší mastil karty. Pak Stanley Cup putoval domů, následně na policejní stanici. „Když jsme přijeli zpátky, táta s pohárem spal v posteli, což byla docela sranda,“ vzpomínal.

S otcem vyrazil Josh i na led NHL, když mu Hurricanes vyvěšovali dres pod strop haly. „Oblékl jsem se do výstroje a stál vedle táty. Když pak zvedali transparent, pořád se na mě díval a usmíval se. Byl to jeden z nejpamátnějších okamžiků v mém životě,“ přiznal.

Sám se do nejlepší ligy světa nikdy neprocpal, i když ho draftovala Carolina v roce 2014. Paradoxní je, že hodně dlouho hrál v útoku. Celý ročník na pozici obránce odehrál až v 16 letech. Ale nestal se z něj žádný ofenzivní divoch. V juniorkách ani v AHL moc bodů nesbíral.

Teď ho čeká etapa v extralize. „Chtěl bych moc poděkovat Pavlu Hynkovi za velmi vstřícné a korektní jednání. Josh se rozhodoval během léta, jestli bude pokračovat za mořem nebo zamíří do Evropy. Litvínov pro něj bude první evropská destinace a obě strany se na vzájemnou spolupráci moc těší,“ řekl pro iSport.cz Wesleyho agent Petr Peleška. „Po několikatýdenním jednání jsme se domluvili na podmínkách a já věřím, že angažmá Joshe bude pro obě strany prospěšné,“ dodal ještě.

Vedle Kristapse Zileho, Janise Jakse a Ralfse Freibergse se Josh Wesley stane čtvrtým cizincem v litvínovské obraně. Na soupisce jsou i čtyři útočníci s cizím pasem, Kanaďan Giorgio Estephan, Polák Pawel Zygmunt a Slováci Matúš Sukel s Andrejem Kudrnou, připočítat se k nim dá i brankář Denis Godla.

Sport Magazín ke startu nové sezony NHL již v pátečním deníku Sport

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud